Kaip užtepėlė bandeles gelbėjo..

Kaip užtepėlė bandeles gelbėjo..

15. May 2015, 00:06

Šį kartą norisi iškart pradėti nuo išvados:.. ne kokia iš manes turkiška šeimininkė.. :)

Gerai.. apie viską iš pradžių.

Aš iš tų kurios ilgai virtuvėje neužsibūna – pagaminu ką reikia, kiek reikia ir lekiu iš jos lauk :) Būna, kad pagauna koks įkvėpimas tada ir ilgėliau užtrunku, bet ne itin dažnai (spėju, kad kai malonumas tampa prievole, jis praranda „malonumo“ statusą - čia dviejų metų "sėdėjimo" namuose pasekmės).

Nežinau kokia stropuolė turkų šeimininkė keliasi bent keliomis valandomis anksčiau už šeimą, kad iškeptų bandelių, bet aš tai jau tikrai ne iš tokių :) Tad mūsų turkiški pusryčiai persikėlė į vėlyvą popietę – pavakarius.

Ech.. reikėjo man paisyti likimo siunčiamų žeklų. O pats pirmasis (ir tubūt esminis) buvo tas, kad viską susiruošusi pamačiau, kad trūksta miltų.. Geriau jau viską būčiau sukišusi atgal į stalčius, bet ne.. užsidegiau – reikia padaryt. Skambutis kaimynei ir miltų atsargos papildytos. Sūnus darbuojasi:

20150514235523-27868.jpg

Štai čia ir didžioji kulminacija: aš gi, žioplė, matuodama miltus aklai vadovavausi ant matuoklio parašytais žodžiais „flour (miltai)“, bet, kad šalia parašyta „g“, o ne „ml“.. Tai va.. ir pamatavau 4 po 250 gramų,o ne mililitrų. Kaip žinia, tai yra gerokai daugiau :) O mokytoja Jolita minėjo: šiukštu – nepadauginti miltų :)

Kad to balto gėrio yra ryškiai per daug pamačiau kai jau sudėjau mieles, sviestą, aliejų ir kiaušinį. Pradėjau maišyti šaukštu, matau, kad jau minkyti reikia, o dar ketvirtoji dalis miltų laukia savo eilės.. (gerai, kad nors tos nesukračiau)

Pyktis, neviltis, liūdesys.. Ką daryt? Mesti viską lauk? Mielinių bandelių gyvenime nesu kepusi, bet sveika nuovoka kužda, kad nieko gero nebus – tešla, kad ir ganėtinai minkšta, bet miltų per daug.

Kadangi mielių daugiau nebeturiu, nusprendžiu: ar dabar išmesiu ar išmesiu iškepus.. koks jau skirtumas.

Minkau tešlą.. ilgai.. sąžiningai.. vis viliuosi, kad tai padės ir kokiu nors stebuklingu būdu bandelės taps bandelėmis :) Palieku kilti ir galvoju, kad mielės net nepajėgs tiek miltų iškelti :D Mano nuostabai tešla pakyla:

20150514235736-42800.jpg

Matosi, kad tešla sueižėjusi, ji jau nebepasidaro vienalytė. Vistiek lipdau savo bandutes :)

20150514235818-72546.jpg

Gaminu ir su įdaru. Labai nemėgstu petražolių, tad jas pakeičiau špinatais ir.. nesusilaikiau neįdėjusi vieno džiovinto pomidoro.. man jie taip patinka, su feta apskritai ideali draugystė.  Spėju, kad savo tokiais sprendimais nukeliavau toli toli nuo Turkijos :D

20150514235858-74625.jpg

Taigi.. iškepė tos mano bandelės.. Netgi kvepėjo skaniai. Ir valgoma buvo :) Bet miltų.. buvo per daug :)

Viską išgelbėjo stebuklingoji užtepėlė – feta su pistacijomis. Labai labai skanu! Tepiau, valgiau ir galvojau.. kaip bus skanu kai iškepsiu bandutes su teisingomis produktų proporcijomis :)

Beje, sūnus sukirto bent keturias ir dar paklausė ar gali į mokyklą neštis.. Nežinau ar jam taip skanu buvo ar čia dėl to, jog labai retai valgome bandeles :)

Linkiu sėkmingesnio bandymo kitoms projekto dalyvėms!! :) .. o aš būtinai pabandysiu iš naujo :)

20150515000039-60783.jpg

P.S. O čia nuoroda su receptu.. toms, kurios norės pabandyti pasigaminti labiau vykusias bandeles :) http://www.mamyciuklubas.lt/moteru-klubas/turkijos-virtuves-patiekalu-dirbtuveles-dalyviu-sarasas-ir-pirmoji-pamoka-38762/

18. May 2015, 13:59 JolitaKo

Paprastai ir aš viską matuoju stiklinėmis, tik šį kartą norėjau tiksliau 😃 ..o gavosi kaip visada 😃
Salotų idėja labai skaniai nuskambėjo - būtinai reikės išmėginti 😀

18. May 2015, 13:20

Nepaprastai patiko pats aprašymas! O dėl miltų, tai turkų moterėlės retai kada turi svarstykles namuose, todėl viską matuoja vandens stiklinėmis (tr. su bardak), arbatos stiklinėmis (tr. cay bardak) arba turkiškos kavos puodeliais (tr. kahve fincan), todėl ir palikau stiklines, kaip matavimo vienetus. Su špinatais ir džiovintais pomidorais tikrai per toli iš Turkijos nenukeliavote. Turkai dar dažnai daro lyg ir salotas pusryčiams tik su šviežiu pjaustytu nuluptu pomidoru, alyvuogėmis be kauliukų, šviežias čiobrelis, alyvuogių aliejus ir svogūnas. Viskas sumaišoma ir valgoma su duona.

17. May 2015, 21:37 Mutter

Užtepėlė tikrai viską išgelbėjo, tad visai nenurašau savo bandymo 😃

16. May 2015, 12:20

Na man ir skaitant, ir žiūrint seilės tekėjo, tai vis tiek negaliu patikėt, kad kažkas nepavyko. Man atrodo pavyko su kaupu: ir šeima soti, ir mama paeksperimentavus, ir vaikai, kaip matau, veiklos turėjo 😀

ramune. ramune. 15. May 2015, 18:05

na atrodo, tai labai apetitiškai, taip užsinorėjau 👍

15. May 2015, 12:53

Beje, apie vaizdą.. norėjau estetiškiau pateikti, bet namiškiai viską šlavė iš lėkščių, bijojau, kad neliks ką fotografuot 😃 Tai teko apsieiti su tuo kas jau buvo lėkštėse 😀

15. May 2015, 12:50 lina_baj

Na..nevalgoma nebuvo 😃 Skonis, netgi sakyčiau, labai neblogas, tik, kad jos tokios sprangios pasidarė 😀
Nemanau, gal gramas miltų ten ar ten kažką labai pakeis.. tik jau nedarykit kaip aš 😃

lina_baj lina_baj 15. May 2015, 11:29

👍 Aš dar kaupiuosi 😃 Su mielėm praktiškai nieko nedarau, miltus dedu iš akies... Kaip čia reiks tiksliai atmatuot... Atrodo tai tikrai skaniai 😉

jaldija jaldija 15. May 2015, 11:20

👍
Nėra to blogo, kas neišeitų į gera 😀😀
Taip nuotaikingai parašyta 😀 Ir vaizdas 👍 ir valgoma buvo 👍 ir noras dar kartą pagamint neprapuolė 👍

Liucyte Liucyte 15. May 2015, 10:42

Atrodo tai labai skaniai 👍 😀