Kaip ir dauguma, mes taip pat labai laukiame Kalėdų. Ryt jau baigsis karnavalų karštinė, tuomet dar labiau lauksime švenčių :)
Kalėdų savo namuose, tik mūsų šeima, dar niekada nešventėme. Džiaugiuosi jog dar turime kur sugrįžti, kaip Chris Rea dainuoja ''Driving home for Christmas'', kur mama ruošia maistą.
Tačiau šiemet kitaip, mes patys vešime mamą namo iš sanatorijos, tad teko pasiplanuoti ir pasibandyti ką gaminsime :)
Kaip įprastai kepsime žuvį, supjaustytą gabaliukais, kurią skanu valgyti ir karštą, ir šaltą.
Neapsieisime be silkės mišrainių. Tikrai bus su kepintomis morkomis ir svogūnais, tokia tradicinė. O kitą gaminsime jau ne kartą pas anytą ragautą silkę su graikiniais riešutais ir razinomis. Šiam patiekalui reikės:
silkės, svogūno, 2 šaukštų aliejaus, 50 g. razinų, apie 100 g. graikinių riešutų, pusę arbatinio šaukštelio cinamono.
Gaminimas: razinas nuplikyti karštu vandeniu, svogūnus pasmulkinti ir nuplauti po tekančiu vandeniu. Į serviravimo indą dėti gabaliukais supjaustytą silkę, pabarstyti cinamonu ir pašlakstyti aliejumi. Tuomet užberti razinas, ant viršaus sudėti svogūnus ir galiausiai šiek tiek pasmulkintus graikinius riešutus.
Aš dar pamėginau ir man labai patiko vieno kąsnio užkandėlė su silke.
Iš duonos pasiruošiame formeles
tuomet dėjau tarkuotus burokėlius sumaišytus su majonezu, gabalėlį silkės ir ant viršaus smeigiau pievagrybį (galima ir alyvuogę)
labai patogu valgyti, be to ir šventiškiau atrodo
Parepetavome ir su mėsos patiekalu. Kiaulienos sprandinės kepsnius kepsime orkaitėje. Tik mėsą reikia pasimarinuoti iš vakaro. Marinatas apytiksliai 1 kg mėsos: 2 v.š. garstyčių, 2 v.š. aliejaus, 1 v.š. sojos padažo, čiobrelių, raudonėlių, druskos, pipirų. Sumaišom ir paliekam iki kepimo šaldytuve. Prieš kepant orkaitėje, kepsnius iš abiejų pusių po 4-5 min. apkepame keptuvėje. Tuomet sudedame į skardą ir uždedame pasiruošto užtepo iš pakepintų morkų, tarkuoto fermentinio sūrio ir majonezo. Pabarstome krapais.
Orkaitėje kepame 25-30 min, 200 laips. temperatūroje
Kol kepsniai kepa, laikas gaiviai mišrainei. Reikės: baltagūžio kopūsto, morkos, 3 šaukštų kukurūzų, prieskonių. Kopūstą sutarkuoju burokine tarka, morką smulkesne burokine tarka, beriame kukurūzus, dedame krapus, pipirus, druską ir pagardiname majonezu. Rausvai spalvai išgauti truputį įpilu burokėlių sulčių.
Štai ir paruoštas kepsnys.
Saldumynus vaikai tikrai mėgsta. Šiemet turėjau du rimtus pagalbininkus kepant meduolinius sausainius
Receptą su savom imrovizacijom naudojau iš čia http://www.sezoninevirtuve.lt/kalediniai-meduoliai-2/
Sausainiai tikrai skanūs, nyksta akyse :) Ryt dar laukia dekoravimas.
Kadangi kitų pyragų ir tortų nekepsiu, bet gaminsiu želė su įvairausiais vaisiais. Bus spalvoti želė indeliai.
Šiuo metu tiek suplanuota patiekalų, bus jų ir daugiau.
Visiems smagaus pasiruošimo, gardžių patiekalų ir pasistenkite nepersivalgyti ;)
Žalias svogūnas 😀
Bandysim jūsų silkę su razinom 😀
O svogūnas žalias ar pakeptas?