Kaloringos, bet vertingos

Kaloringos, bet vertingos

04. Sep 2017, 06:00 Aistė_mamyciuklubas.lt Aistė_mamyciuklubas.lt

Vieni jas dievina, kiti – tiesiogine ta žodžio prasme išrankioja iš salotų, troškinių, padažų. Jos būna žalios ir juodos, didelės ir visiškai mažytės, konservuotos, marinuotos, sūdytos, įdarytos. Ir kuo gi jos – alyvuogės – tokios ypatingos?

Pasak Viduržemio jūros regiono legendų, patį pirmąjį alyvmedį žemėje ant Atėnų Akropolio kalvos pasodino mylimiausia Dzeuso duktė Atėnė. Ir jis gyvas iki šiol... Galbūt. Faktas tas, kad  alyvmedis Graikijoje jau ne vieną tūkstantį metų laikomas gyvenimo, stiprybės, ilgaamžiškumo, sveikatos, grožio ir tikėjimo simboliu. Iš jo lapų pinami vainikai olimpiniams čempionams, šio medžio vaisiai bei iš pastarųjų išspaustas aliejus užima itin svarbią vietą kulinarijoje, medicinoje, kosmetikos pramonėje. Kodėl?

Vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų bomba

Alyvuogėje itin gausu:

  • Vitamino A, kuris yra būtinas ląstelėms augti ir daugintis. Šis vitaminas taip pat minkština odą, atitolina jos senėjimo procesus, lėtina raukšlių formavimąsi. Kai trūksta šio vitamino, sausėja oda ir gleivinė, mažėja organizmo atsparumas infekcijoms.

  • Vitamino E.  Jis apsaugo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Taip pat gilesniuose odos sluoksniuose sulaiko drėgmę, saugo pastarąją nuo pažeidimų, skatina medžiagų apykaitą.

  • Vitamino D. Pastarasis atsakingas už mineralinių medžiagų apykaitą, saugo nuo osteoporozės, rachito.

  • Mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, mažina širdies ligų riziką, saugo nuo aterosklerozės.

Turbūt ne kartą girdėjote, jog Viduržemio jūros regiono gyventojai kur kas rečiau serga širdies bei kraujagyslių ligomis, kai kurių organų vėžiu, be to, daugelis jų yra ilgaamžiai. Visa tai paaiškinama labai paprastai – pasirodo, šio regiono gyventojai kasdien valgo alyvuoges bei suvartoja daug alyvuogių aliejaus.

Alyvuogės turtingos augalinės kilmės riebalais, kurie nedidina cholesterolio kiekio kraujyje, tačiau turi daug kalorijų. 100 g konservuotų tamsių alyvuogių yra apie 270 kcal, o paruoštose su aliejumi – dvigubai daugiau. Žaliosios alyvuogės perpus mažiau kaloringos nei prinokusios.