Karščiuojančio vaiko priežiūra

Karščiuojančio vaiko priežiūra

25. Aug 2011, 09:00

Sveikos, brangiosios Nenusivylusios namų šeimininkės!!!

 

Pirmą kartą sveikinuosi su Jumis kaip šio klubo motina. Nors ir turiu prašymą: šis statusas labai įpareigojantis, norėčiau, kad mes visos aktyviai dalyvautumėm diskusijose. Aisku, jei tai bus diskutuotina tema. Nes šį kartą nutariau parašyti tiesiog atmintinę.

 

Taigi, būdamos šeimininkės, motinos, moterys - turime rūpintis ir šeimos gerove. Taip jau priimta mūsų visuomenėj, kad ir šeimos sveikata daugumoje yra mūsų rankose. O kai sunegaluoja artimas žmogus – imamės visų priemonių, kad palengvintumėm sergančiojo būseną. Deja, kartais pamiršdami svarbiausią – kreiptis į savo šeimos gydytoją. Tad, nepervertinkime savo jėgų :)

 

Šis ir vėlesni straipsniukai bus skirti tam, kad Jus prisimintumėt, susidėliotumėt į stalčiukus pagrindinius principus, slaugant sergantį vaikelį. Kad žinotumėt, kodėl reikia būtent taip, o ne kitaip. Kodėl ir kaip veikia vieni preparatai, o ne kiti. Kaip nepasimesti, kaip laiku atrasti reikiamą informaciją savo „stalčiuje“.

 

Daugelį patarimų jau esate girdėjusios ir, greičiausiai, jau taikote praktikoje, bet manau, jei dar kartelį prisiminsime – nepatrukdys. Kartojimas – mokslo motina.

 

 

Pradėsiu nuo karščiuojančio vaiko slaugos.

Jei įmanoma, pirmiausia reikia nustatyti vaiko karščiavimo priežastį (uždegiminė liga, dehidratacija – skysčių netekimas, pvz. viduriuojant, perkaitimas, kt...). Tai nustato GYDYTOJAS. Todėl dar kartą akcentuoju: atsarga gėdos nedaro, net jei jums atrodo, kad susitvarkysite pačios, bent paskambinkite savo šeimos gydytojui.

Jis turi įvertinti vaikelio būklę, nuspręsti, ar karščiuojantį vaiką galima gydyti namuose, ar būtina jį siųsti į ligoninę. Karščiuojančiam vaikui skiriami tik šie priešuždegiminiai vaistai: Paracetamolis ir Ibuprofenas. Aspirino, analgino ir amidopirino NEGALIMA. Tikiuosi, kad niekam nešaus į galvą pačioms duoti vaistus be gydytojo nurodymų.

Jei kūno temperatūra nėra labai didelė, tikslinga pradėti nuo Paracetamolio. Esant poveikiui, temp. sumažėja po 15-60 min., veikimas trunka 3-6 val. Kartotinai galima vartoti po 4-6 val., bet ne dažniau kaip 5 kartus per parą. Gydymą Paracetamoliu tikslinga derinti su kitomis priemonėmis: nurenkite vaikelį ir trinkite odą frotiniu rankšluosčiu, sudrėkintu drungnu vandeniu (šaltas vanduo, spiritas, degtinė trinti nenaudotini – jie nėra pranašesni už drungną vandenį), trinti 5 min., po to po pusvalandžio, valandos, pusantros val. Po vaisto vartojimo.

Galite įjungti ventiliatorių – taip per 15-20 min. pavyksta kūno temp. sumažinti 1-2 laipsniais. Ties stambiomis kraujagyslėmis (kirkšnyse, pažastyse, kaklo šonuose) galima uždėti susuktus vystyklus, sudrėkintus šaltu vandeniu Jei Paracetamolis kartu su aukščiau išvardytomis priemonėmis nepadėjo, gydytojas gali paskirti Ibuprofeną. Jo temperatūrą mažinantis poveikis yra stipresnis negu Paracetamolio, nes jis veikia ilgiau (6-8 val.). Jo temp. mažinantis poveikis trunka 2-4 val., ilgiau mažina uždegimą ir malšina skausmą.

Vaikelio karščiavimui mažinti šie nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai paprastai skiriami ne ilgiau kaip 3-5 dienas. Ilgalaikis gydymas gali užmaskuoti ligos simptomus. Paracetamolis neskirtinas vaikams, sergantiems kepenų liga. Karščiuojančiam vaikui duoti šiltų skysčių.

 

Ir, manau, nereikia rašyti, kad kambarys turi būti vėdinamas, kad vaikas nenorės valgyti, kad jam prakaituojant – keisti drabužėlius. Mes – mamytės – namų šeimininkės tai jau žinome ir iš savo vaikystės, savo patirties.

 

Tikiuosi, kad šis straipsniukas  nebuvo labai nuobodus (tiksliau, ta pusiau mokslinė kalba) :)

 

Kitą kartą pakalbėsime kokia lengvesne neįpareigojančia tema ;)

 

 

Tatjana

 

25. Aug 2011, 15:31

nium cia jei nuo kudikystes jau su temperatura vargas, vos pora daliu ir ligoninej lasalines varvindavo, nes ir traukuliai prasidedavo ir visa kita. viskam yra isimciu.😀

25. Aug 2011, 14:43

o va turiu drauge, kuri temperaturos visiskai nepernesa, jei 37,2-3 dalys antibiotikus daktarai leidzia, nes haliucionacijos prasideda.o kad temperatura nuo 38 reikia musti irgi is kudikystes zinoma, niekad iskart nekisdavo vaistu.

25. Aug 2011, 14:40

Kalbant apie vaikų karščiavimą, man 37, 1temperatūra dar nesiskaito karščiavimu. Pas vaikus mažus kūno temp. būna visada aukštesnė, nei pas suaugusius. karščiavimą mušu, tik kaip būna virš 38, 5, niekada - iki 38.Tuo atveju duodu gerti kuo daugiau skysčių.

25. Aug 2011, 12:56

nekeliu ir as panikos, ramiai, ale labai geriau jau nebutu tu temperaturu 😃 as musu jau nuo kokiu 37,8

25. Aug 2011, 12:44

aš mušu nuo 38, nes vaikai aukštos nepakelia

25. Aug 2011, 12:39

pasakysiu tiek cia daba tiek naujoviu prikurta nuo tokios temp nemust, o anksciau 37 ir musa. as kai palaukiu kol daugiau pakyla isvis blogiau pasidaro.

25. Aug 2011, 12:24

mum irgi sake kad kol temperatura nepakyla iki 38.6 tok geriau su paracetamoliu nenumusinet,net nzn kodel,bet tiesa kad jeigu salta ranksluosti uzdedi tai jis greit karstu tampa,manau kiek nuomoniu tiek atsakymu,paskutini syki dukrai pakylo tempera staiga greit zvakute ir salta ranksluosti ant galvos ir nukrito per pora valandu po truputi 😀 jau nekeliu panikos kai pakyla,zinau ka svarbiausia reikia daryti ir man kolkas ramu 😀 labai saunu kad atsirado toks klubas,galima daugiau suzinoti ☺

25. Aug 2011, 12:14

visiskai prtariu.

25. Aug 2011, 12:09

man paciai kai 37.1 pati blogiausia viska lauzo negu didesne temp

25. Aug 2011, 11:59

niu dar 37,1 nematau dideles bedos, bet va jei 37,5 nors sako, kad nekarsciuoja, bet man jau irgi prie karsciuojanciu, plius ziuri kaip vaikas reaguoja, kitakar ziurek pakyla, tarkim mum su dantukais pakilus buvo, tai jis kaip sveikas, o va kitakart kai guli be sveikateles.. Tatka, tas taip, kad ner gerai odelei spiritas, bet kai maziui buvo sukilus 39,9 temperatura sukisau zvakute paratacemolio ir istepiau spirituku, nes buvau issigandus, nors buvau perspeta, kad taip gali buti, bet man paciai tokia temperatura sunkiai pernesama, o cia tookiam zmoguciui..

25. Aug 2011, 11:55

man ir 37.1jau temperatura

25. Aug 2011, 11:28

o man visada įdomu padiskutuoti, kokia temperatūra jau vadinama pakilus, aš asmeniškai 37,1 jau manau kad šiek tiek vaikas karščiuoja, o gydytoja sako, kad ne

25. Aug 2011, 11:21

Taip, Renita, labai daug daktaru naudojasi siuo budu. Negaliu sakyti, kad jis blogas. Jeigu jis VEIKIA. Budas, senas kaip pasaulis 😀 manau, kad cia prisideda tas faktorius, kad alkoholis greiciau uz vandeni garuoja.
Taciau ka tik sumasciau dar viena skirtuma. Spiritas, degtine - nera labai gerai vaikiskai (ir suaugusiuju) odelei. Sausina, sutrikdo mikrofloros pusiausvyra, ko pasekoje sutrinka ir odeles apsaugines funkcijos.
Dabar net medicinoj odos dezinfekcijai beveik nebenaudojamas spiritas (pakeite Octenispetas ir kt) del jo daromos zalos odai.

25. Aug 2011, 11:08

Malonu, Svistulka, kad ragini padiskutuoti. Siaip, kas lieica vandens tdmperaturos pati mastau stai kaip: jei ir uzdedam ranksluosti, suvilgyta SALTU vandeniu, jis vis vien akimirksniu susyla. Tik, gal, kunui yra papildomas dirginimas del svaraus temperaturu suolio. O svarbiausias veikimo faktorius yra ne ranksluoscio temperatura, bet pati dregme ant odos. Juk, jei neslubuoja mano atmintis fizikos terminuose, cia daugiau silumos kunas atiduoda del KONVEKCIJOS. Dregna oda greiciau atiduoda siluma.
O siaip nemanau, kad tai yra labai jau svarus skirtumas, nuo kurio labai priklausys rezultatas. Man vaikystej mama darydavo taip, kaip tu ir rasei - uzdedavo SALTA ranksluosti. Bet kai pati gimdziau - vyro prasiau mane aptrinti drugnu - ne taip erzino tas temperaturu skirtumas, nes dregna oda akimirksniu pati atvesdavo.
O ka mano kiti Mamukai?

25. Aug 2011, 11:02

na o aš iš vaikystės žinau, kai buvo sukilus temperatūra apie 40, gydytoja iškviesta iškart ištrynė kritinę, nugarytė, pedutes, delniukus spiritu, labai greitai numuša temperatūra 😀 teko ir man su mažuoju išbandyti, pasiteisino 😉

25. Aug 2011, 10:42

Na tikrai verti patarimai,bet man uzkliuvo ta vieta kur rasoma kad drungnu vandeniu vaika reikia trinti kai karsciuoja,nes ir atsimenu greitoji ir ligoninej mus mokino kad reikia saltu vandeniu,as taip ir darau kai tik pakyla temperatura iskart ranksluosti salta ant kaktos ir poto istrinu kad atvestu ir padeda tai dabar kuom tadu tiket 😀