Kiek sūryje sūrio?

Kiek sūryje sūrio?

18. May 2012, 08:00

Sūris ar sūrio gaminys? Grietinė ar riebalų mišinys? Ar visada atidžiai skaitome maisto produktų etiketes? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį „studijuojant“ jas?

 

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai atkreipia dėmesį, kad rinkoje vis daugėja pieno produktų, kuriuose dalis pieno riebalų keičiama augaliniais riebalais – aliejais. Didžiausia tokių mišrių gaminių įvairovė sutinkama sviesto, grietinės ir fermentinių sūrių gaminiuose.

 

Produkto etiketėje pateikiama visa informacija. Tradiciniai pavadinimai – sviestas, grietinė, fermentinis sūris yra taikomi tik pagamintiems iš pieno žaliavos. Jeigu dalis pieno riebalų pakeista augaliniais, tai jau bus ne sviestas, bet tepusis riebalų mišinys, ne grietinė, bet grietinės ir augalinių riebalų mišinys, ne fermentinis sūris, bet fermentinio sūrio gaminys.

 

Gamintojas augaliniais riebalais gali pakeisti net iki 90 proc. pieno riebalų


 Tačiau didinant augalinių riebalų dalį, vis labiau tolstama nuo mums įprasto sviesto juslinių savybių. Panašiai reikėtų vertinti ir fermentinį sūrį. Jei etiketėje rašoma, kad tai fermentinio sūrio gaminys, vertėtų išsiaiškinti pieno bei augalinių riebalų santykį. Anksčiau fermentiniai sūriai būdavo nokinami apie 6 mėnesius, dabar dauguma sūrių sunokinami per labai trumpą laiką, nes naudojami didesnio aktyvumo fermentai.

 

Dėl to nukenčia produkto kokybė. O per trumpesnį nokinimo laiką nespėja susidaryti įvairūs sūrių sudedamųjų dalių skilimo produktai, kurie suformuoja sūrio skonį ir kvapą. Todėl fermentinių sūrių bei jų gaminių asortimentas platus, bet juslinės savybės yra panašios.

 

Ar jaučiate didelį skirtumą tarp tikro sūrio ir tik jo gaminio?

O gal nematote didelio skirtumo, kurį pirkti?

Padiskutuokime!

18. May 2012, 15:10

Na, žinoma skonis skiriasi, nesvarbus kiek E prifarširuota tikrojo skonio neišgaus 😀 O šiaip tie tikrieji, sutinkamai ir kainuoja daugiau 😀

18. May 2012, 08:03

Visada renkuosi tuos vadinamus tikruosius produktus, man jie atrodo skanesni.