Per Kalėdas įprasta kepti meduoliukus su tradiciniais prieskoniais - cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais. O jeigu jų nemėgstate? Išeitis yra!
Mama Jūratė siūlo mums paragauti meduolių su apelsino skoniu. Ohohoho!
Reikia:
450 g miltų
150 g cukraus
100 g sviesto
2 kiaušiniai
100 g medaus
2 arbatiniai šaukšteliai sodos, nugesintos su actu
2-3 apelsinų nutarkuotos žievelės
cinamono
sausainių formelių
Glajui:
1 baltymas
150 g cukraus pudros
tirpintos citrinų rūgštelės arba citrinų sulčių koncentrato
Į dubenį įmušti kiaušinius, supilti medų ir tirpintą sviestą, išmaištyti.
Keptuvėje apdeginti cukrų su trupučiu vandens, kad meduoliai įgautų rusvą spalvą ir karamelės skonį. Žinoma, jei tingisi, galima ir nedeginti ;)
Kai cukrus paruduoja, įstatome dubenį su kiaušiniais, medum ir sviestu į karšto vandens vonelę ir maišydami supilame cukrų. Maišome, kol tolygiai ištirps.
Tada nukeliame nuo garų, supilame nugesintą sodą ir išmaišome. Suberiame miltus, prieskonius, žieveles ir išminkome.
Turi gautis minkšta, maloni, šilta tešla kaip vaikiško modelino, kurią labai malonu minkyti :) Iš karto formuojame ir kepame.
Tešlą kočiojame maždaug 1 cm pločio. Meduoliukus dėti ant kepimo popieriaus.
Kepame orkaitėje įkaitintoje iki 250 laipsnių, tik kol iškils ir nė trupučio daugiau, nes tada meduoliai bus trapūs.
Atvėsusius nudažome glajumi. Jis daromas taip: baltymas labai gerai išsukamas, tada suberiame po truputį cukraus pudrą ir įlašiname rūgštelės, kad būtų maloniai saldžiarūgštu.
Apteptus glajumi, palaikyti, kol sustings šaldytuve (per naktį geriausiai). Žinoma, galime papuošti pabarstukais arba pridėjus dažų su švirkštu išpaišyti meduolius ir tt.
Skanaus.
Jūratė
Mamos, ar turite tradiciją kepti meduolius prieš kalėdas? O gal net puošiate jais Kalėdų eglę?