Jurgitos recenzija: Knyga tėvams ir jų vaikams - Jodi Picoult „Devyniolika minučių“

Jurgitos recenzija: Knyga tėvams ir jų vaikams - Jodi Picoult „Devyniolika minučių“

11. Jun 2013, 17:20 kodelcia kodelcia

Knygas skaitau savo malonumui, todėl jas paparastai renkuosi socialiniuose tinkluose bei įvairiuose forumuose prisiskaičiusi gerų atsiliepimų. Paskutinioji perskaityta grožinės literatūros knyga - „Devyniolika minučių“.


Ją taip pat užsigeidžiau perskaityti netyčia aptikusi labai gražių atsiliepimų internete.

„Devyniolika minučių“ - tai garsios JAV rašytojos Jodi Picoult (knygų „Mano seseres globėjas“, „Gailestingumas“, „Trapumas“, „Kita širdis“ ir kt.)  romanas. Nuo pirmo iki paskutinio puslapio skaičiau šią knygą godžiai ir jaučiausi it žuvis pakibusi ant žvejo kabliuko. Paklausite, kas taip prikaustė prie šios knygos?

Pirmiausia suintrigavo romano pradžia: „Per devyniolika minučių galima nupjauti veją priešais namą, nusidažyti plaukus, peržiūrėti trečdalį ledo ritulio rungtynių. Per devyniolika minučių galima iškepti sklindžių arba dantistas tau gali užplombuoti dantį; gali ir sulankstyti penkių asmenų šeimos skalbinius. <...> Per devyniolika minučių užsisakai picą ir tau ją pristato. Gali per tą laiką perskaityti vaikui pasaką ar pasikeisti tepalus. <...> Per devyniolika minučių gali atkeršyti?“. Pasvarstymai apie tai, ką galima nuveikti, rodos, per tokį trumpą laiko tarpą, pamažu priveda, kaip vėliau paaiškėja,  prie svarbiausios romano temos – keršto dėl patyčių.


Jei trumpai apie knygos siužetą – tai romane pasakojama apie tai, kaip septyniolikmetis vienos mokyklos mokinys, neapsikentęs draugų patyčių, vieną rytą iššaudo daugybę mokykloje buvusių mokinių ir keletą mokytojų. Vyksta teismo procesas, kurio metu pamažu aiškėja žudiko nusikaltimo motyvai.

Man svarbu ir tai, jog romane kalbama apie vaikų, paauglių ir net suaugusiųjų patyčias. Apie tai, kaip jaučiasi skriaudžiamasis, kaip elgiasi ir iš tiesų turėtų elgtis mokytojai, vaiko šeima ir pats vaikas matydami tokią situaciją. Knygos autorė atskleidė, kad patyčios gali privesti vaikus iki žiauraus nusikaltimo vien todėl, kad patys stengiasi apsisaugoti.

Be abejonės, romane „Devyniolika minučių“ rasite ir meilės intrigų, ir vienišų tėvų gyvenimo pavyzdžių, ir darnios šeimos bei laimės receptų, išdavysčių, nusikaltimų, nesusipratimų, pakilimų ir nuosmukių, o svarbiausia – rasite gerą laiką sau.

Mamytės, auginate mažus vaikučius, kurie lankys mokyklas ir išties gali susidurti su patyčių problemomis– rekomenduoju būtinai perskaityti šį kūrinį! Matysite, nors romane aptariamos skaudžios ir dažnai mūsų visuomenėje nutylimos problemos, tačiau autorės talento dėka tai pateikta taip, jog knygą skaitysite su malonumu.

 

P.s. Šiuo metu jau įpusėjau F. Kafkos romaną „Pilis“ ir turiu pripažinti, jog jis – kietas riešutėlis. Bet klasika yra klasika – bandysiu įveikti iki galo. Daugiau mano šiemet perskaitytų knygų atsiliepimų galite rasti čia: http://100knygu.lt/issukis/dalyvis/710/kodelcia

KONKURSAS: Tapk MK Bibliotekos recenzente

12. Jun 2013, 14:15

Skaiciau ir as sia knyga-labai patiko.Tai buvo pirmoji Jodi Picoult perskaityta knyga,veliau seke visos kitos😀

kodelcia kodelcia 11. Jun 2013, 22:58 grudelis

Miestų bibliotekose tikrai turėtų būti, dėl miestelių nežinau... Knyga išleista 2011 metais.

11. Jun 2013, 19:14

si rubrika bus viena is geriausiu 😀😀 ryt eisiu ieskoti sios knygos 😀 labai aiski ir gerai pateikta recenzija 😀 ar sia knyga bibliotekoje galima rasti?

Mamyčių klubas Mamyčių klubas 11. Jun 2013, 17:37

Jurgita, reikalinga knygos foto