Knygų lobiai: apie knygeles kūdikiams

Knygų lobiai: apie knygeles kūdikiams

26. Jan 2016, 13:47 katerinav katerinav

Šiandien noriu pakalbėti apie  kelias vaikų knygutes. Ar skaitote savo mažyliams? Mokslininkai yra įrodę, kad skaitymas ypač lavina vaiko vaizduotę, raidą. Tačiau neretai susiduriame su tokia situacija – paimame nuostabių paveikslėlių pasakų knygą, pasisodiname mažylį ant kelių ir ruošiamės skaitymui. Verčiame vieną, kitą puslapį ir...mažyliui jau nusibosta. Jis lekia vėl dirbti savo darbelių. Tačiau teigiama, kad net tokiu atveju tėvai turėtų skaityti. Jei vaikas ir užsiima kita veikla, jis tuo pačiu girdi ir skaitomą žodį. Taigi skaitykime su vaikučiais kuo daugiau.

Mano vaikas iki metukų labai epizodiškai domėjosi knygomis.  Turi jų išties nemažai. Tačiau dabar knygos jam tapo įdomesnės už žaislus. Su džiaugsmu reaguoja į raginimą prisėsti paskaityti, įdėmiai žvalgosi į paveikslėlius ir neša vis naują ir naują knygutę... Nieko nepadarysi, vaiko dėmesingumas dar nėra išlavėjęs. Mėgstamiausia mūsų vaiko knygelė nuo gimimo - paveikslėlių ir garsų, kurią rodau žemiau.

20160126134544-10475.jpg

Mūsų šeimoje ypač pasiteisino paveikslėlių knyga, kurią patys padarėme. Galima atsispausdinti paveikslėlius ir juos įdėti į įmautę. Mes dar dėjome storo kartono, kad gautųsi storesni lapai. Ši knygelė mūsų vaikui pati įdomiausia. Ateityje žadame į šią knygelę įdėti ir mūsų nuotraukų.

20160126134022-74902.jpg

Truputį sudėtingiau su gražiomis, įdomiomis knygutėmis plonais lapais. Susižavėjęs vaikas, kuris dar nemoka iki galo gerai versti puslapių, tokias knygas gali suplėšyti... Todėl patariu jas skaityti kartu, o paskui padėti truputį aukščiau. Na o štai knygutes storais lapais, vaikas gali iki soties vartyti. Knygelė paveikslėlyje žemiau yra skirta mažiausiems. Jos ne tik stori lapai, tačiau turi ir šiugždantį kvadratėlį, apvalų veidrodėlį, ratuką su mažyčiais rutuliukais. Mažiesiems ji ypač patinka.

20160126134115-30119.jpg

Man taip pat patinka vonios knygeles. Ir naudoti jas galima ne tik vonioje. Ypač, jeigu auginate tikrą graužiką (tiesiogine šio žodžio prasme), seiliuną. Šioms knygelėms nebūna baisi drėgmė, vanduo.

Šiais laikais vaikai mėgsta garsų knygutes. Nors anksčiau buvau skeptiškai nusiteikusi jų atžvilgiu, bet galiu pasakyti, kad vaikams jos tikrai patinka. Juos džiugina paukščių, katinukų, šuniukų ir kitų gyvūnėlių skleidžiami garsai.

20160126134351-90790.jpg

20160126134418-59271.jpg

Patiems mažiausiems – naujagimiams – geriausia yra rodyti didelio kontrasto paveikslėlius, kuriuos jie geriausiai mato. Ypač juodai baltus. Jie mums atrodo nuobodūs, juodi, tačiau naujagimio akutėms jie geriausiai matomi. 

Tikiuos, kad kiekvienos mamos namuose yra bibliotekėlė jos mažyliui. Jeigu tokios dar neturite - neužilgo "Knygų mugė" - ten tikrai rasite puikių knygų už prieinamą kainą.