Knygų lobiai: Meilė santuokoje: apie meilės pokyčius santykiuose

Knygų lobiai: Meilė santuokoje: apie meilės pokyčius santykiuose

01. Apr 2017, 21:08 katerinav katerinav

Knygos pavadinimas: Meilė santuokoje: apie meilės pokyčius santykiuose
Autorius: Gary Chapman
Versta iš: anglų
Leidimo metai: 2016
Puslapių: 160

Aprašymas:

Nepakartojama knyga, kurią skaitydama vis linkčiojau galva ir stebėjausi – iš kur autorius žino visus tuos santuokinio gyvenimo niuansus? Patarčiau perskaityti ypatingai toms poroms, kurios ruošiasi santuokai, rimtai draugauja ar yra ką tik susituokę. Nors su savo vyru esame kartu kaip pora jau daugiau nei dešimtmetį, tačiau ir aš šioje knygoje radau aibę vertingų patarimų bei supratau kai kurias jo elgesio subtilybes. Tai knyga apie tai, kaip darniai gyventi santuokoje.

Pirmoji meilės pakopa tokia romantiška – skraidai, pilve drugeliai, viską matai pro rožinius akinius. Bet yra ir antra pakopa. Jeigu pirmos pakopos metu beveik nereikia dėti jokių pastangų, norint palaikyti gražius santykius, tai antrosios metu reikia ypač daug kantrybės, supratingumo ir kompromisų. Tada svarbiausia suprasti, kokia meilės kalba šneka sutuoktinis. O meilės kalbos yra 5:

  • Palaikymo žodžiai, kai nuolat skatini ir giri žmogų.

  • Paslaugos – ne žodžiai, o veiksmai yra svarbūs: išplauti indus, padėti tvarkytis ir panašiai.

  • Dovanos – kitas asmuo jaučiasi mylimas, kai gauna dovanų.

  • Kartu leidžiamas laikas, kai visiškai sutelkiamas dėmesys į kitą žmogų.

  • Fiziniai prisilietimai.

Taip pat yra kelios atsiprašymo kalbos:

  • Apgailestavimas.

  • Atsakomybės prisiėmimas.

  • Žalos atlyginimas.

  • Nuoširdžiai reiškiamas noras elgtis kitaip.

  • Prašymas atleisti.

Įdomiai rašoma ir apie atleidimą. Atleidimas – nebūtinai panaikina atsiminimus. Galima atleisti, bet vis prisiminti mus įskaudinusius nutikimus ir tai yra normalu.

Kalbant apie lytinį gyvenimą, svarbu suvokti, kad vyrams svarbi yra lytinė sueitis, o moterims – tarpusavio santykiai. „Jei santykiai sutrinka dėl šiurkštesnio žodžio ar lengvabūdiškesnio poelgio, moteriai pajusti lytinį potraukį labai sunku. Moteriai lytinė sueitis – tai veiksmas, kylantis iš meilaus bendravimo. O daugelis vyrų, lyg tyčia, mano, kad lytinis artumas padės pašalinti bet kokias santykių problemas.“ „Vyras, kuris tikisi, kad žmonai po kivirčo norėsis lytinio artumo, tikisi neįmanomo.“

Pabrėžiami ir žmonių skirtumai, pavyzdžiui, susituokia vieversys ir pelėda. Kai vienas jau eina miegoti, kitas dar tik nori pradėti gyvenimą. Kai pirmasis keliasi ir užkaičia kavos, antrasis saldžiai miega. Mūsų išrinktieji neprivalo į gyvenimą žvelgti taip, kaip mes. Taip pat vienas gali būti labai plepus, o kitas labai tylus. Vienas neveiklus, o kitas karingas. Vienas gali dievinti tvarką, o kitam ji gali būti paskutinėje vietoje.

Bendras įvertinimas 10 balų sistemoje – 10.