Knygų lobiai: Miegas. Kasdieniai patarimai ir gudrybės

Knygų lobiai: Miegas. Kasdieniai patarimai ir gudrybės

01. Jan 2017, 15:12 katerinav katerinav

Knygos pavadinimas: Miegas. Kasdieniai patarimai ir gudrybės
Autorius: Madeleine Deny
Versta iš: prancūzų
Leidimo metai: 2009
Puslapių: 96

Aprašymas:

Mažasis vadovas tėvams, kaip išmokyti vaikus miegoti ir pasiekti, kad jų miegas būtų gilesnis ir kokybiškesnis. Pastebima, kad vidutiniška miego trukmė vaikams:

  • 1-3 metai – 14 valandų
  • 3-6 metai – 12 valandų
  • 6-10 metų – 11 valandų.

Poguliai:

  • 1 metai – 2 poguliai
  • 2-3 metai – 1 pogulis
  • 4-5 metai – 1 ramybės pertrauka

Pastebima, kad reikia vengti pogulių po 16 val.

Tačiau šie skaičiai telieka skaičiais, kiekvienas turėtų atsižvelgti į realią situaciją ir savo vaiko poreikius. Pavyzdžiui, mano vaikas, kai tik sukako 2 metukai, visiškai atsisakė pietų pogulių, o naktį irgi nemiega vidurkio, o tik apie 11 valandų. Tačiau yra linksmas, guvus ir protingas vaikas. Reiškia, kad kiekvienam miego reikia pagal poreikį. Bėgant laikui, supratau, kad vaiko išvis negalima statyti į jokius rėmus – nei miego, nei valgymo. Taisyklės turi būti, vaikai mėgsta rutiną, kai žino, kas po ko seka, tačiau negalima versti vaiko suvalgyti 200 ml košės, nes būtent tiek rekomenduoja pediatrai arba išmiegoti 12 valandų, nors vaikas visiškai nenori ir jam užtenka 9.

Kalbant apie 1-3 metų vaikučius, teigiama, kad labai svarbūs yra miego ritualai. Mes kasvakar prieš užmiegant apžvelgiame dieną – papasakoju vaikui, kas atsitiko, kas mus nudžiugino, ko išmoko. Tai mėgstamiausias mūsų ritualas, po kurio vaikutis ramiai užmiega. Nemoku vaiko palikti vieno, nors knygoje teigiama, kad reikia pabučiuoti, pasakyti labanakt ir išeiti. Man ir pačiai smagiau, kai ramiai pabūnu su vaiku, kol pasineria į sapnų karalystę. Pasirodo, vaikai „bijo miego, nes tapatina jį su pasaulio išnykimu... Fizinis kontaktas suteikia saugumo. Jis padeda augti netgi miegant“. Nebijokime myluoti savo vaikų.

3-6 metų vaikutis jau didžiuojasi miegodamas savo lovytėje. Reikia nepamiršti, kad vaikai mažiausiai žvalūs būna 8 val. 30 min-9 val. 30 min ir 14 -15 val. O žvaliausi 9 val.30 min – 11 val.30 min. ir 15 val.- 16 val.30 min. Tai nepriklauso nuo vaikų amžiaus. Vaikai, sulaukę 3 metų, o kai kurie ir jaunesni, neišvengia naktinių košmarų. Baisiausia yra tai, jog vaikutis nemoka atskirti tikrovės nuo sapnų ir mano, kad pabaisos iš tikrųjų slepiasi po jo lova ar pan. Svarbu parodyti vaikui, kad situacija yra valdoma, išklausyti vaikučio, jį nuraminti.

6-10 metų vaikams miego reikia vis mažiau, jie gulasi vis vėliau, neina pogulio. Apie 8 metus po antklode iki vėlumos žaidžia vaizdo žaidimus arba ilgai miega rytais.