Kokiomis grožio procedūromis saugu lepintis, auginant kūdikį?

20. Sep 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Grožis ir motinystė - ar tai suderinamos sąvokos, ypač, kai tavo mažyliui vos kelios dienos, savaitės, mėnesiai?...

Nuo pat tos pirmos akimirkos, kuomet ilgus devynis mėnesius lauktas mažylis pagaliau paguldomas mums ant krūtinės, kai pradedame pažinti vienas kito kvapą, balsą, nuotaikas – mūsų kūdikis tampa mūsų pasaulio centru, į antrą planą nunešdamas visus kitus rūpesčius ir instinktus, netgi tuos, kurie mus skatina pasirūpinti savimi.

Pirmosiomis dienomis po mažylio gimties apie viską pagalvojanti gamta tarsi pasirūpina mama už ją pačią.

Pasak akušerės Ievos Girdvainienės ("Gandro lizdas“), ankstyvasis pogimdyvinis laikotarpis, trunkantis 6-8 savaites, labai išgražina ir išpuoselėja moterį, nes moters organizme vis dar daug oksitocino - meilės hormono. Taip pat visi kiti hormonai, įskaitant ir adrenaliną, stimuliuoja ir tarsi pakylėja moterį aukščiau žemės, suteikia jai kitokį spindesį. Tačiau žindymo laikotarpis, deja, pasiima sau daug medžiagų ir todėl nukenčia truputį moters grožis. Anot akušerės, kartais moteris kankina pogimdyvinė melancholija, kai visai nenorime puoštis.

Puoštis mažiau kartais mus paskatina ir labai praktiniai sumetimai.

Kaip teigia I.Girdvainienė, kūdikiai nemėgsta kvapų, mat geriausias jam - natūralus mamos odos kvapas ir pieno kvapas. Jau nėštumo metu patartina rinktis bekvapes natūralias kūno priežiūros priemones ir priprasti prie savo kūno kvapo, nes jis yra unikalus. Pirmaisiais mėnesiais visi namai kvepia mamos pienu ir kūdikiu, tad apie kvepalus mamai derėtų kurį laiką pamiršti.

Nagų lakavimas daugeliui mūsų atrodo labai jau nekalta procedura, ypač jei mažylio nesivedame kartu su savimi į grožio saloną. Tačiau akušerė pirmiausia pataria nekeliauti kartu su vaikučiu į kirpyklą, kas neretai nutinka. "Beje, gelinis lakavimas, kaip įrodyta, yra kenksmingas, nes jame yra tam tikrų cheminių medžiagų, todėl apie tai derėtų pagalvoti prieš lakuojantis. Gal pirmus tris mėnesius jo būtų galima atsisakyti, o vėliau sugrįžti prie  įprasto manikiūro", - patarė akušerė I.Girdvainienė.

Grožį kiekviena jaučiame skirtingai. Tačiau net tomis dienomis, kai visus veidrodžius namuose aplenkiame, nes pažvelgti į jį nebedrąsu, galime prisiminti vieną neginčijamą tiesą – savo vaikui aš esu pati gražiausia pasaulyje.