Ar maitinančiai mamai riboti mitybą? + sveikos užkandėlės RECEPTAS

17. Mar 2015, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Žindančios mamos meniu sukelia daug klausimų ir dvejonių, ypač toms, kurios tai daro pirmą kartą.  Mamyčių klube apie tai kalbamės su sveikos mitybos specialiste Vaida Kurpiene, prieš kelis mėnesius antrą kartą tapusia mama. 

Žindančios mamos meniu prieš penkis mėnesius tapo aktualus ir pačiai Vaidai, spinduliuojančiai džiaugsmu ir motiniška laime, bei sūpuojančiai ant rankų antrą savo mažylį Mantą.

"Žindanti mama neturi per daug griežtai riboti savo mitybos, bent jau pirmaisiais mėnesiaiS. Ji turi valgyti tai, ką valgė nėštumo metu. Svarbiausia, kad mityba būtų įvairi", - patarė V.Kurpienė.

Pradėjusi žindyti mama pirmiausia turėtų atsiriboti nuo mitų. 

"Dažnai galvojama, jei kūdikis ką tik gimė, jam pradės pūsti pilvą, todėl mamai reikia išmesti visus produktus, dėl kurių galėtų neva tai įvykti. Tačiau moksliniais tyrimais įrodyta, kad tai, nuo ko mamai pučia pilvą ir ko vaikelis netoleruoja, gali būti skirtingi dalykai. Todėl tikrai neverta labai apriboti savo mitybos, nes tuomet ji bus žymiai skurdesnė. Tiesa, kūdikis gaus viską iš pieno, kas jam priklauso, na o mamai liks mažiau", - pasakojo mama Vaida.

Vaikeliui reikalinga primiausia sveika mama.

Pasak specialistės, jeigu visgi kilo įtarimų, kad vaikelis netoleruoja vienokio ar kitokio maisto produkto, kurį valgote, arba jam pučia pilvuką, pasikeitė išmatų spalva, kvapas, konsistencija, tuomet bent savaitei išimkite tą produktą iš savo mitybos raciono ir stebėkite, ar kas nors nuo to pasikeitė.

SVEIKOS UŽKANDĖLĖS RECEPTAS

Mitybos specialistė dalinasi labai sveiko bei gardaus užkandžio receptu. Vaidos ruošiama užkandėlė – vienas iš itin tinkamų užkandžių pavyzdžių pirmiausia todėl, kad tai naudingas ir maistingas užkandis, o ir dėl to, jog jis pagaminamas labai greitai ir lengvai. 

Reikės:

kefyro

krapų, petražolių

prinokusio tamsaus avokado

cukinijos arba morkų (ką labiau mėgstate)

česnako (bet galime ir nedėti)

šiek tiek druskos

Eiga:

Kefyrą užšaldome šaldiklyje. Tuomet išimame iš pakuotės ir dedame į sietelį nuvarvinti. Tam reikės 8-10 valandų. Kai jis nuvarvės, liks švelni varškė. Ji bus apie 11,5 procento riebumo.

Į šią varškę galime dėti šviežių ar džiovintų petražolių, krapų.

Supjaustome prinokusį avokadą (arba morkas).

Viską dedame į trintuvę ir sumaišome su varške. Galite įdėti skiltelę ir česnako, bet tik tuo atveju, jei ir nėštumo metu jį valgėte. Galite šiek tiek pasūdyti.

Primename, kad mamos pienelio kiekis nepriklauso nuo mamos suvalgomo maisto kiekio.

SKANAUS!