KONKURSAS! KAIP VALOTE SAVO NAMUS?

KONKURSAS! KAIP VALOTE SAVO NAMUS?

26. Aug 2014, 15:18 zvirblislaura zvirblislaura

Papasakokite, kaip nekenksmingomis sveikatai priemonėmis valote savo namus ir laimėkite lietuvišką ekologišką indų ploviklį „Balance“.

Vienas valiklis – orkaitei, kitas – grindims, trečias – vonios kambariui, ketvirtas – langams… Kuo jie skiriasi? Kaip dažnai juos naudojame?

Buitinės chemijos sudėtyje dažniausiai būna ūminiu poveikiu pasižyminčių medžiagų – ėsdinančių, alergizuojančių, dirginančių odą ir kvėpavimo sistemą. Ūmaus apsinuodijimo atvejai dažniausiai nutinka vaikams iki 6 metų, kai jie netyčia praryja ar išpila įvairius valiklius.

Daugėja mokslinių tyrimų, įrodančių plataus vartojimo prekėse esančių ir žmogaus organizme (kraujyje, šlapime) aptinkamų pavojingų medžiagų neigiamą poveikį sveikatai. Dažnai šios medžiagos siejamos su dažnėjančiomis alergijomis, odos dirginimu, kvėpavimo takų, imuninės sistemos ligomis, vėžiniais susirgimais, kūdikių apsigimimais, hormonų veiklos trikdymu ir pan. Poveikis sveikatai pasireiškia, kai viršijamas saugus medžiagos kiekis. Taip gali nutikti, kai žmogų per trumpą laikotarpį veikia didelis šių medžiagų kiekis arba kai organizmas yra veikiamas mažų kiekių ilgą laiką. Pirmuoju atveju, tai vadinama apsinuodijimu, mes jį pajaučiame iš karto, o antruoju – poveikio galime nejausti tol, kol nesusergame.

Pavojingos cheminės medžiagos nėra natūralios, patekusios į aplinką jos tampa teršalais. Daugiausia nerimo kelia tai, kad kai kurios jų neigiamai veikia ekosistemas. Tai gali būti susiję su tam tikrų organizmų populiacijos stabilumu, pavyzdžiui, kai kurios medžiagos lemia žuvų lyčių pasikeitimus, dėl to didėja vyriškos lyties žuvų ir populiacijos vaisingumas mažėja.

Paprastai, medžiagų poveikio žmogaus sveikatai tyrimai atliekami su viena chemine medžiaga, tačiau kasdien susiduriame su daugybe jų. Tokių medžiagų randama ir namų ore, ir dulkėse, ir žmonių organizmuose. Daugėja mokslininkų, nerimaujančių dėl buitinės chemijos priemonių sudėtyje esančių cheminių medžiagų „kokteilio“ namų aplinkoje bei galimo jo ilgalaikio neigiamo poveikio sveikatai. Kadangi yra dar daug neaiškumų apie cheminių medžiagų „kokteilio efektą”, endokrininės sistemos trikdymą, mažų koncentracijų ilgalaikį poveikį, bet kokios pastangos mažinti pavojingų cheminių medžiagų kiekį savo aplinkoje gali prisidėti prie geresnės sveikatos.

Papasakokite, kaip valydami savo namus vengiate pavojingų cheminių medžiagų naudojimo. Įdomiausius, netikėčiausius, populiariausius ir nekenksmingiausius namų valymo būdus skelbsimewww.pagalvok.lt  portale, o jų autorius apdovanosime AB „NAUJOJI RINGUVA“ įsteigtomis ekologiškomis švaros priemonėmis. Pasakojimus siųskite el. paštu pagalvok@bef.lt iki rugsėjo 1 d. laiške nurodydami savo vardą ir pavardę, arba rašydami komentarą https://www.facebook.com/pagalvok.lt po konkurso aprašymu.

20140826155458-29114.jpg