Kontaktinis dermatitas ir odos problemos šiltuoju metų laiku

Kontaktinis dermatitas ir odos problemos šiltuoju metų laiku

19. Apr 2014, 08:00 InetaBu InetaBu

Balandžio 16 dieną vykusiame susitikime „Mano šeimos akademijoje“ dalyvavo daug besilaukiančių ir jau esamų mamyčių. Tema pokalbiui buvo labai aktuali – kontaktinis dermatitas ir kitos odos problemos.

Kalbant apie kontaktinį dermatitą – teigiama, kad jis atpažįstamas tik kalbantis su žmogumi, tyrinėjant, su kuo buvo kontaktas, ką valgė, lietė ir t.t. ligoniui atliekami lapo tyrimai, kai tikrinami alergenai ir kas gali būti kontaktinio dermatito priežastimi. 

Kadangi dalyvės buvo besilaukiančios mamytės – daugeliui iškilo klausimas, ar kontaktinį dermatitą ir odos reakcijas sukelia sauskelnės. Gydytojos teigimu – ir taip, ir ne. Oda reaguoja į sauskelnių medžiagą, kvapiklius, pačias išmatas, šlapimą. Jei naudojamos daugkartinės sauskelnės – gali būti, kad reaguoja į skalbiklį, kuriuo skalbiamos daugkartinės sauskelnės.  Odos reakcijas gali sukelti jau esantis prie odos (jautresnėse vietose) esantis grybelis ar stafilokokas.  Kaip sumažinti odos reakcijas nuo sauskelnių? Dažnai jas keisti, švariai kaskart nuplauti užpakaliuką, daryti pravėdinimus, keisti sauskelnių rūšį, o daugkartines sauskelnes skalbti kruopščiai ir su tam skirtais skalbikliais.

Dermatitas gali paūmėti, kai kūdikis pradedas primaitinti, įvedami nauji produktai, dygstant dantukams, vartojant tam tikrus vaistukus.  Įdomu, kad kontaktinis dermatitas gali atsirasti dėl čiulptuko – reakcija į plastmasę; vilna, gyvūnai. Žiedadulkėms kūdikiai alergiški labai retais atvejais, tai išsivysto vėliau.

Kalbant apie tepalus odeles priežiūrai, kai ji suirzta, paraudonuoja – padeda tepalai su cinko oksidu, vazelinu ar skysto parafino pagrindu, dekspantenoliu, o jei skiria gydytojas – hormoniniai priešgrybeliniai tepalai.

Artėjantis šiltasis sezonas priverčia susimąstyti ir apie saulės ligas. Šias ligas sukelia ultravioletiniai A ir B tipo saulės spinduliai. Beria pavasarį, bėrimas gali atsirasti iškart, po poros valandų ar net kelių dienų.

Pavasarį ir vasarą pavojingi tampa kai kurie augalai: rūtos, Sasnovskio barščiai, dobilai, krapai, petražolės, salierai, pupelės, juodieji serbentai. Reakcija įvyksta liečiant dienos metu, saulei šviečiant. Ypač saugoti reikia mūsų mažuosius.

Gydytoja, kalbėdama apie eterinius aliejus minėjo, kad jie populiarūs, tačiau verta patikrinti, ar nebus reakcijos. Pradžiai sumaišykite kelis lašus eterinio aliejaus su augaliniu aliejumi ir patepti prie riešo ir stebėti, ar per  valandų nėra reakcijos.

Artėja vasara ir kyla klausimas, kokį saulės kremą rinktis ir ar jo reikia vaikams? Gydytoja patarė rinktis su mineralais, vaikams tik tokius, kurie skirti vaikams, filtras turi būti dvigubai didesnis, nei suaugusiems tuo metu (ne mažiau nei 15 SPF). Rinktis tokius, kurie saugo nuo UVB ir UVA. Vengti kremų augaliniu pagrindu, su PABA, PSBA, kvapikliais.  Patariama saulėje būti iki  11 valandos ryto ir po 17 valandos, užsidėti kepures, atsargiai vartoti maisto papildus vasaros metu, nes saulė skatina kitokias reakcijas.

Kalbant apie gamtą, nepamirškime mašalų. Einant į mišką patariama rengtis šviesius drabužius, užrauktais rankogaliais, švariems, nesikvėpinti, vengti kosmetikos. Įsisiurbus erkei reikia kuo greičiau ją pašalinti, įkandimo vietą nuplauti muilu ar nudezinfekuoti. Jei atsiranda paraudimas – nedelsiant kreiptis į gydytoją. Būnant gamtoje reikia vengti saldžių gėrimų, maisto produktų, neprišaukti bičių, širšių, vapsvų.  Kalbant apie museles – kreiptis į gydytoją ir sunerimti, jei pradedama po įkandimo čiaudėti, sunkiai kvėpuoti, svaigsta galva, silpna, ima dusulys.

20140419124906-91409.jpgLinkime visiems kuo gražesnio ir sveikesnio įsibėgėjančio saulėto sezono J