Kūdikio raidos pirmųjų trijų mėnesių ypatumai

Kūdikio raidos pirmųjų trijų mėnesių ypatumai

08. Sep 2016, 09:55 Deivės Mama Deivės Mama

Kaip nesustabdomai skuba laikas, o tas žavingas akimirkas aš galiu sustabdyti tik įamžindama jas nuotraukomis ar filmuota medžiaga. Kai vienos iš Deimantės lankytojos atneštame dovanų maišelyje radome bloknotą užrašams, su vyru pajuokavome, jog tai galės būti pirmasis Deimantės sąsiuvinis mokykloje.

Ir tik dabar, prabėgus kiek daugiau nei trims mėnesiams, aš supratau, kad tas bloknotas privalo būti skirtas ne bet kam, o užrašams, dienoraščiui, atspindintiems Deimantės virsmą iš naujagimio į kūdikį, iš kūdikio į vaiką. Sekti ir užrašyti kūdikio raidą vertinga jau vien dėl to, kad tai gali tapti gražiais prisiminimais mums patiems, vėliau supažindinti mūsų dukrą su tuo, kaip jai sekėsi vystytis ar net galiausiai leisti sugretinti raidos ypatumus gimus kitam kūdikiui. Tai kas lieka neužrašyta, labai greitai pasimiršta, nes vieni įvykiai vaiko raidos kontekste pakeičia kitus.

Dar besilaukdama nemažai savo laiko skyriau skaitymams apie nėštumą. Grįžusi iš gimdymo namų suvokiau, kad besilaukiant svarbu skaityti ne tik apie kiekvieną nėštumo savaitę, bet ir iš anksto susipažinti su tuo, ko galima laukti ir tikėtis iš jau gimusio mažylio kas savaitę. Domėjimąsi labai palengvina kūdikiams ir jų tėveliams gimdymo namuose perduodama dėžutė, kurioje galima rasti tam tikrą informaciją ir apie kūdikio raidą. Žinoma, apie kūdikio raidą apstu literatūros, nemažai naudingos informacijos galima rasti ir internete.

Prieš pradėdama savo pasakojimą apie pirmuosius tris Deimantės mėnesius, norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad kiekvienas kūdikis yra kitoks. Tad tai, ką aprašysiu aš, nebūtinai gali nutikti ir kitam kūdikiui.

Deimantė gimė šių metų gegužės 29 dieną, nors prognozuojama jos gimimo diena buvo birželio 1-oji. Turbūt nieko nenustebinsiu parašydama, jog pranešant apie kūdikio gimimą, aplinkiniams knieti sužinoti jo lytį, svorį ir ūgį. Svorio rodikliai leidžia apibendrinti – kūdikis aukštas ar žemas, liesas ar storas. Mūsų mergaitė gimė sverdama 3730 g. ir būdama 53 cm ūgio. Mano manymu, šiais laikais vyrauja tendencija gimti didesniems vaikams ir turbūt tai nulemia šiuolaikinis mūsų gyvenimo būdas ir mityba.

Per pastaruosius tris mėnesius mūsų mergaitės ūgis ir svoris keitėsi taip: 1 cm ir 1020 g. per pirmąjį mėnesį, 6 cm ir 1450 g. per antrąjį mėnesį ir trečiojo mėnesio pirmas dvi savaites, 2 cm ir 550 g. per trečiojo mėnesio likusias savaites. Panašu, kad akivaizdų augimo šuolį mažylė patyrė per antrąjį gimimo mėnesį ir trečiojo mėnesio pradžioje. Tai patvirtina ir mano pirmąkart į šalį padėti jau išaugti pirmieji Deimantės rūbai. Trečiasis gimimo mėnesis sutiktas esant 62 cm ūgio ir sveriant 6750 g. Taigi ūgis pagal esamą amžių atitinka vidurkį, o svoris yra aukščiau vidurkio. Toks mano kūdikio augimo stebėjimas leidžia matyti, kad kūdikio fizinė raida kiekvieną mėnesį nėra tolygi. Net jei vieną mėnesį priaugama mažiau svorio ar mažiau pakinta ūgis (ar atvirkščiai), nereiškia, kad ir kitą mėnesį bus matyti tokie patys rezultatai. Įdomu, kokio ūgio Deimantė bus sulaukusi pilnametystės, nes jos tėtis yra 202 cm.

Pridursiu, kad visos aplinkybės po gimdymo susiklostė taip, kad Deimantę galiu maitinti pati, nors žindymo pradžia man buvo labai skausminga. Esu mama, tikinti žindymo nauda kūdikio sveikatai. Neabejoju, kad žindymas nulėmė ir jos tinkamą augimą per pirmuosius tris mėnesius.

Sotus vaikas – laimingas vaikas. O laimę kūdikio veide gali atspindėti šypsena. Pirmąją šypseną Deimantės veide išvydau jau pirmąjį mėnesį jai miegant, tačiau paaiškėjo, kad tai tebuvo refleksas. Pirmąja tikrąja sąmoninga, bet trumpalaike šypsena mažylė mus nudžiugino 34-ąją savo gimimo dieną. Na, o dabar, įsibėgėjus ketvirtajam mėnesiui, ji jau dovanoja mums ir kitiems socialinę šypseną. Pavyzdžiui, pakanka man priartinti prie jos savo lūpas, dainuojančias “Aaaaaaa pupa...“ arba raidę „ž“, ir Deimantei tai sukelia džiaugsmingą šypseną (šypsosi net akis primerkdama ir parodo kelias šypsenas vieną po kitos). Gražiausia man jos šypsena žindymo metu, kai žįsdama sugalvoja pailsėti, pažiūri man į akis, aš ją pakalbinu ir ji man nusišypso. Dabar jau laukiu, kada ji pagaliau juoksis.

Mano kūdikio kalbos vystymasis man, pirmakartei mamai, taip pat naujas dalykas. Kai kas nors pasakydavo, kad Deimantė greitai pradės guguoti, tiesą pasakius, nesuprasdavau, kaip tas gugavimas girdėsis. Galvodavau, kad ji pradės sakyti ką nors panašaus į „gugu gugu“. Jei ne išvyka pas senelius ir senelio pastebėjimas, kad mergaitė jau guguoja, turbūt ir nebūčiau perpratusi, kad tas neaiškus niurnėjimas jau ir yra gugavimas. Mėgstamiausi Deimantės tariami garsai per pirmuosius tris mėnesius, tai dvibalsio „au“ tarimas, kai „u“ ilgai tęsiama, taip pat garsas „aghu“. Deimantei patinka, kai jos tariamą garsą pakartoji: tuomet ji tuo pačiu garsu atsako ir vėl.

Ko gero didžiausias iššūkis prižiūrint naujagimę Deimantę man buvo jos galvos palaikymas. Dar esant palatoje po gimdymo prireikė palatoje gulėjusios kitos mamos pagalbos, kad sugebėčiau tinkamai paimti Deimantę į rankas. Nesistebiu, kodėl dauguma Deimantės lankytojų nedrįsdavo jos paimti į rankas, nors ir norėdavo. Na, o dabar, sukakus trims mėnesiams mažylė laikoma ant rankų išlaiko galvą pati, sukioja ją, gulėdama ant pilvo taip pat sugeba išlaikyti ne trumpiau nei 1 minutę. Vadinasi, jos judesių raida atitinka amžių.

Mano mama, Deimantės močiutė, nuolat kartoja, kad guldyčiau Deimantę ant pilvo ir leisčiau jai treniruotis. Stengiuosi taip ir daryti. O kai mažylei nepatinka įprastai gulėti ant pilvo, tėtis ją paima į rankas lėktuvo poza ir skraidina po visus namus. Tuomet akys plačios, veidas pilnas nuostabos.

Trečiojo mėnesio pabaigoje Deimantė ėmė domėtis savo rankomis jas apžiūrinėdama, bet į barškutį, kurį sugeba trumpai palaikyti, kai įdedi į ranką, reaguodavo labai santūriai ir greitai nutėkšdavo ant žemės ar paleisdavo šalia savęs. Deimantė mėgsta pabudusi pasirąžyti ištiesdama rankas ir kojas visu ūgiu. Tokia ji man jau nebepanaši į tą kūdikėlį, kuriam reikėjo tik pavalgyti, pamiegoti ir išsituštinti. Dabar jau jai reikia žaidimų ir linksmybių.

Tiesa, Deimantės miego pasikeitimai per pirmuosius tris mėnesius man buvo labai akivaizdūs. Jei būdama naujagime ji keldavosi naktį kas 2-3 val., nuo antrojo savo mėnesio ji išmiega visą naktį be jokių pabudimų 8-10 val. Esant tokiam mano mažylės miegui naktį, galiu tiesiogine to žodžio prasme suprasti posakį - „miega kaip kūdikis“. O geras miegas taip pat užtikrina visavertę jos raidą.

Tikiuosi, šis įrašas Jums leido prisiminti pirmuosius Jūsų kūdikių mėnesius arba supažindino būsimas mamas su tuo, kas gali nutikti per pirmuosius kūdikio mėnesius. Kitame savo įraše planuoju papasakoti, kas įvyko per 15-ąją savaitę. Užsiminsiu, jog Deimantė pirmą kartą lankėsi pas neurologę.

 

Deivės Mama Deivės Mama 12. Sep 2016, 19:23 floryte

Ačiū už palaikymą! 😀

floryte floryte 11. Sep 2016, 23:07

Išties suprantu, kiek džiaugsmo ir įdomumo patiriat augindami kūdikėlį. Ir aš buvau ta mama, kuri savo dukrytės raidą užrašinėjo. Manau, išties verta. Patirsite dar daug daug įdomių, nepakartojamų pirmųjų kartų. Mano mažylė - jau trejų. Tokiame amžiuje jau ne fizinė vaiko raida įdomiausia, bet samprotavimai, išsireiškimai. Gražių Jums dienų su mažyle😀

Deivės Mama Deivės Mama 09. Sep 2016, 14:08 Dovileab

Džiugiu, kad skaitot! Ačiū už linkėjimus 😀

Dovileab Dovileab 09. Sep 2016, 10:42

Tikrai smagu paskaityti apie kūdikio gyvenimą 😀! Atrodo, tik neseniai manškė tokia buvo 😀! Gražių Jums dienų, augant 😉!