Kuo daugiau spalvų ant mūsų stalo !

Kuo daugiau spalvų ant mūsų stalo !

04. Nov 2014, 20:43 InetaBu InetaBu

Atėjo atkeliavo ruduo ir regis taip greitai buvę margaspalviai medžių lapai nukrito ir liko pilkuma...gerai, kad bent saulutė mus dar džiugina ir kviečia į lauką ja pasidžiaugti. Kai už lango oras vėsta ir spalvų mažėja, verta pakalbėti apie spalvas ant mūsų stalo. Taigi, kokių spalvų produktai sveikiausi ir kokia jų nauda mūsų organizmui?

Raudona spalva – pomidorai, raudonieji serbentai, obuoliai, spanguolės, granatai, vyšnios, braškės, lašiša, upėtakis, ikrai, jautiena, kepenys, arbūzai, paprikos, raudonasis vynas, bruknės ir kt. Šie produktai teikia daug energijos, skatina aktyvumą, padeda susikaupti, geriau mąstyti. Juos ypač svarbu valgyti tiems, kuriuos vargina anemija, depresija, lėtinis nuovargis, kraujo apytakos sutrikimai.  Raudonos spalvos produktuose gausu likopeno, kuris stiprina imuninę sistemą, užkerta kelią kraujagyslių aterosklerozei vystytis, spartina ląstelių atsinaujinimą, slopina vėžį sukeliančių kancerogenų poveikį. Be to, ši medžiaga – vienas stipriausių antioksidantų, gaunamų su maistu; flavonoidų, kurie neutralizuoja laisvųjų radikalų perteklių, kuris žaloja ląsteles, sukelia širdies bei vėžio ligas. Flavonoidai reguliuoja riebalų apykaitą, lėtina oksidaciją ir turi priešuždegiminį poveikį.

Oranžinė spalva – moliūgai, morkos, abrikosai, mangai, šaltalankiai, persimonai, apelsinai, paprikos, oranžinės cukinijos ir kt. Šie produktai teikia energijos, stiprina imunitetą, gerina kraujo apytaką, virškinimą. Jau vien į juos pažvelgus pagerėja nuotaika. Jų kuo daugiau patariama valgyti tiems, kurie dažnai serga peršalimo ligomis, vargina neigiamos emocijos, papilkėjusi veido oda, apatija. Oranžinės spalvos produktuose gausu beta karotino. Tai antioksidantas, gerinantis kraują, regėjimą, odos būklę. Moterys, kurios valgo daug šių produktų, rečiau serga gimdos kaklelio vėžiu. Jei organizme trūksta beta karotino, oda tampa šiukšti, sausa, pakinta gleivinė, sutrinka ašarų liaukų veikla, išdžiūsta ragena ir junginė.  Oranžinės spalvos produktuose taip pat rasime pektino – medžiagos, kuri valo organizmą, saugo skrandžio gleivinę nuo erozijų, normalizuoja gliukozės kiekį kraujyje.

Geltona spalva – kukurūzai, paprikos, melionai, bananai, ananasai, patisonai, slyvos, fermentinis sūris, kiaušiniai. Geltonos spalvos produktai stiprina nervų sistemą, aktyvina kepenų ir virškinamojo trakto veiklą. Šių produktų patariama valgyti tiems, kurie nori išsigydyti kolitą, gastritą, kepenų ligas, atsikratyti emocinio nestabilumo, nervingumo. Geltonos spalvos produktuose gausu vitamino A, kuris gerina odos ir plaukų būklę, regėjimą, stiprina imunitetą, jo reikia kaulų, baltymų ir augimo hormono gamybai. Taip pat gausu B grupės vitaminų – jie gerina medžiagų apykaitą, stiprina raumenų tonusą, imuninės ir nervų sistemos funkcijas, skatina ląstelių augimą, dalijimąsi, mažina mažakraujystės riziką, padeda įveikti streso bei depresijos simptomus. Kalbant apie sūrį, nors fermentinis sūris tarkime yra kaloringas, tačiau tai yra nepamainomas kalcio šaltinis. Jame gausu ir fosforo, sūrio riebaluose yra veikliųjų medžiagų fosfatidų, kurios padeda organizmui pasisavinti vitaminus, tirpstančius tik riebaluose.

Žalia spalva- agurkai, špinatai, kopūstai, brokoliai, žirneliai, avokadai, kiviai, šparaginės pupelės, žali obuoliai, žalumynai. Žalios spalvos produktai ramina, normalizuoja kraujospūdį, mažina įtampą, gydo galvos skausmą. Jų kuo daugiau reikia valgyti nervingiems, daug dirbantiems, kovojantiems su onkologinėmis ligomis žmonėms.  Žalios spalvos produktuose gausu geležies, kurie yra vienas būtiniausių mikroelementų organizmui. Jos trūkstant sumažėja hemoglobino ir raudonųjų kūnelių gamyba, todėl sutrinka organų ir audinių aprūpinimas deguonimi, žmogus jaučia nuovargį, silpnumą, pablykšta oda. Taip pat gausu vitamino C, kuris dalyvauja įvairių svarbių medžiagų sintezėje, stiprina organizmo atsparumą. Šio vitamino trūkumas gali sukelti miego sutrikimus, padidinti polinkį į venų išsiplėtimus, hemorojų. Minėjome kopūstus – tai paprasta ir nebrangi daržovė, bet ji – kone didžiausias vėžio priešas. Nustatyta, kad valgantieji daug kopūstų itin retai suserga storosios žarnos ir skrandžio vėžiu. Be to, kopūstai saugo skrandžio gleivinę, gerina kraujotaką, virškinimą, saugo nuo peršalimo ligų. Tačiau kopūstų nerekomenduojama valgyti tiems, kuriuos vargina skydliaukės veiklos sutrikimai, podagra, pankreatitas bei meteorizmas.

Balta spalva – pieno produktai, paukštiena, žuvis, balta duona, ridikai, ryžiai, bulvės, pupelės.  Šios spalvos produktai suteikia sotumą, stiprina kaulus, padeda lieknėti ir jaunina organizmą. Baltos spalvos produktuose gausu kalcio, kuris itin svarbus mineralas organizmui, jo organizmas negali pasigaminti, todėl turi gauti su maistu. Kalcis reikalingas kaulams ir dantims, būtinas širdies, inkstų bei kvėpavimo sistemos veiklai. Baltos spalvos produktuose gausu aminorūgščių. Jos gerina odos būklę, greitina plaukų ir nagų augimą, mažina priešmenstruacinius skausmus, gerina atmintį, padeda susikaupti, didina ištvermę, jėgą, organizmo atsparumą, skatina teigiamas emocijas ir stiprina seksualinį pasitenkinimą.

Mėlyna spalva – mėlynės, juodieji serbentai, slyvos, mėlynasis sūris, austrės ir kt. šią spalvą Rytų išminčiai traktuoja kaip tyrumo ir nemirtingumo simbolį. Mėlynos spalvos produktai slopina nerimą, teikia mąslumo, proto aiškumo, padeda kovoti su uždegiminiais procesais. Patariama valgyti tiems, kuriuos kamuoja nemiga, išsiplėtusios venos ir širdies ligos. Mėlynos spalvos produktuose gausu antocianino, kuris mažina cholesterolio kiekį organizme, cinko, kuris didina imuninės sistemos atsparumą, padeda greičiau užgyti žaizdoms, kovoti su sloga ir uždegimais.

Violetinė spalva – raudongūžiai kopūstai, vynuogės, baklažanai, raudonieji svogūnai, burokėliai, slyvos. Ši spalva daugelyje kultūrų susijusi su mistika, dvasingumu. Ji ne tik ramina, bet nuteikia giliems apmąstymams, skatina į save pažvelgt kitomis akimis. Violetinės spalvos produktai sotūs, bet lengvai virškinami. Šios spalvos produktuose gausu kalio, kuris nepakeičiamas darniai širdies, raumenų ir nervų sistemos veiklai. Taip pat reguliuoja organizmo skysčių balansą. Taip pat gausu boro, kuris palaiko reikiamą estrogeno (moteriškųjų lytinių hormonų) kiekį. Tai ypač svarbu menopauzę išgyvenančioms moterims.

Linkiu spalvingų dienų J