KURŠĖNAI: Deimantė žiedė vazelę!!!

KURŠĖNAI: Deimantė žiedė vazelę!!!

18. Aug 2014, 18:04 motinysteveza motinysteveza

Galvoje surezgu mintį, kad reiktų Deimantei parodyti, prisiliesti prie kažkokių lietuviškų amatų. Na, tai būtų truputėlį įdomiau (kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo žymiai įdomiau) nei šiaip aplankyti muziejų. Begooglinant užkliūnu už puodininkystės. Kuršėnai – puodžių kraštas. Pamatyti, kaip virsta molis vazele, būtų nepaprastai įdomu. Toliau ieškau konkretesnės informacijos. Kuršėniškė MK narė dikuza pametėja tiesioginę nuorodą http://kursenuamatai.puslapiai.lt/?page_id=14 . Pasiskambinu, iš tiesų, Kuršėnų amatų centre meistras dirba kasdien, ir ten galima visa tai pamatyti.

Pirmadieniais – ketvirtadieniais 9.00 -16.00

Penktadieniais – 9.00 - 15.00

Deja, savaitgaliais nedirba.

Bet verta prieš atvažiavimą pasiskambinti 869808217. Dėl mažo lankytojų srauto, meistras gali būti kažkur išvažiavęs.

Šiauliai (mes svečiuojamės pas močiutę)– Kuršėnai 23 km. Vieni juokai.

  • Pagrindinis tikslas – Šiaulių rajono savivaldybės etninės kultūros ir tradicinių  amatų centras (pamatyti, kaip žiedžia puodus)
  • Papildomi – Kuršėnų dvaro sodyba ir Kalendorių muziejus. Vėliau paaiškėjo, kad sodyba užrakinta, bebaigianti sugriūti, kalendorių muziejus taip pat neveikiantis. Tačiau puodų žiedimas viską atpirko su kaupu :).

Susiruošiu papildomų drabužėlių, maisto, susimetu vaikus į automobilį ir pradedam kelionę. Vaikams nuolat kartoju – mes esam viena komanda, vieni kitiems padedam, o ne laukiam, kol mama viena pati visus apšokdins. :) Todėl man vienai su savo vaikais keliauti yra nesunku. Kol prisegu Gabrielę, Deimantė turi prisegti save ir Milą. Dažnais atvejais turi viena kitai pagelbėti, o ne šaukti mamą. Kaprizams absoliučiai nelieka vietos mums keturioms keliaujant.

Ventos gatvę Kuršėnuose radom nesunkiai, o pačios sodybos teko paieškoti, nes jokių rudų nuorodų (labai keistai pasirodė, nes atrodo, dabar kiekviena dvaro sodyba, kad ir apleista, turi rodyklę). Skambinau vėl į amatų centrą, paklausinėjau žmonių, kol atradom.

Taigi tik įsukus į Ventos gatvę, reikia praktiškai iš karto sukti į kairę, užvažiuoti į kalniuką ir kairėje bus toks pastatas (žemiau foto), maždaug čia pasistatyti automobilį ir jo yra Kuršėnų dvaro sodyba ir amatų centras. Kitais metais bus galima privažiuoti arti (tikiuos, bus ir nuorodos), nes už ES pinigus daroma automobilių stovėjimo aikštelė.

20140818173615-66706.jpg

Dabartinis amatų centro vaizdas:

20140818173658-72186.jpg

Įdomiausia dalis

Pasitiko dvi labai malonios moterys. Nusistebėjo ir pasidžiaugė, kad juos aplankė mama su mažais vaikais ir pridūrė, kad pavieniai kuršėniškiai jų nelanko, tik iš didesnio miesto va taip gali aplankyti ir „šviestis“. Nuvedė iki molio dirbinių parodėlės. Eksponatus galima liesti, tik nesudaužyti. :) Neįtikėtina, ar ne? :)

20140818173829-37475.jpg

Vėliau prisijungė meistras, jau turintis 30 metų patirtį dirbant su moliu. Be galo malonus, kantrus ir viską leido daryti, ko prašė Deimantė (o ji kukli nebuvo). Iš pradžių stebėjom iš šalies. Pirmą kartą pamatyti kaip molis virsta vazele per kelias sekundes – kone stebuklas. Mums tik akys išsiplėtė ir šypsena atsirado nuo ausies iki ausies. Vėliau Deimantė pradėjo liesti, dar vėliau atsisėdo į meistro vietą ir nužiedė vazelę ir dubenėlį (aišku, su pagalba). Milutė tik prisilietė (kitais metais ir ji pabandys, o jei nebūčiau turėjusi Gabrielės nešynėje, būtume kartu išbandžiusios – būtų tikrai leidę). Buvo nepaprasta. Nesitikėjau, kad tiek bus daug galima.

20140818173904-11143.jpg

 

20140818174032-49066.jpg

Po to šiaip lipdė iš molio ir kartu su meistru.

20140818174153-49881.jpg

Parsivežėm molio ir dirbinių. Meistras, Deimantės paprašytas, nulipdė dinozaurą :), pati Deimantė - drakoną.

20140818174812-21898.jpg

Apie kainas

Jei būčiau labai norėjusi ir taupiusi, būčiau išleidusi viso labo 2 litus. (nes vienas  1 val. edukacinis užsiėmimas vaikams – 2 litai, o suaugusiems – 3 lt). Užtrukom tikrai ilgiau, gavom daug malonaus dėmesio, sunaudojo daug molio (dar truputį ir namo davė parsivežti), man tikrai būtų nejauku palikti tik 2 litus (nesvarbu, kad visa tai rajono savivaldybės išlaikoma). Taigi nupirkau dar dvi molines švilpynes (po 5 litus) ir už bilietėlius palikau kelis kartus daugiau.

Pamaniau, jei būtų kažkas panašaus Vilniuje ar Kaune, tai mažiausia kaina vienam asmeniui būtų 20-30 litų ir be 5 žmonių grupelės nei piršto nepajudintų.

Be to, gavau lankstinuką. Ant jos parašyta „laukia visų (atviras visiems ir visada)“ – labai taiklus šio miestelio amatų centro šūkis.

O paskaičius, pasirodo, dar centre galima be puodynės žiedimo:

  • Pasivaikščioti su medinėmis klumpėmis;
  • Susimalti miltų;
  • pasivaikščioti po sodybos dvaro parką (iš tiesų gražiai sutvarkytas).

Mes tikrai čia dar apsilankysime, mergaitės bus didesnės, sužinosime, išbandysime dar daugiau. Ir pati išbandysiu švelnų molio prisilietimą. Visi, kas nori panašiai praleisti laiką, labai rekomenduoju šią vietą. Man regis, ši vieta - nepelnytai nepopuliari.

 

Akvilė

https://www.facebook.com/AuginuStebukla

18. Aug 2014, 21:00

Aha,man irgi labai patiko! 👍

jaldija jaldija 18. Aug 2014, 20:21

Oooo, fantastiška išvyka 👍