Laikas su metinuku: kuriame miego įpročius

Laikas su metinuku: kuriame miego įpročius

01. Feb 2016, 08:56 Liucyte Liucyte

Mažylio miegas... Turbūt ne vienai mamai ši tema vienu ar kitu vaiko augimo periodu esanti aktuali... Mums ji tapo itin aktuali Antanui perkopus metukų slenkstį. Miego įpročiai pamažu ėmė keistis iš esmės: pietų miego Antanas eidavo tai vieną, tai du kartus, tik bėda, kad iš pradžių vieno pietų miego rodydavosi maža, vakare Antanas tapdavo irzlus, o anksčiau iš vakaro užmigęs, naktį prabusdavo; jei pietų miegodavo du kartus, „pavakarinis“, kaip aš vadinu, miegas labai užsitęsdavo ir naktinį miegą nustumdavo gerokai po vidurnakčio... Mėnesiams bėgant pietų miego įprotis lyg ir susiformavo: Antanas iki šiol miega kartą per dieną po 1,5-3 val., tik štai naktinėjimo įpročiai liko tokie patys... Laukimas, kol mažylis užmigs nakčiai (o tai atsitikdavo dažniausiai apie vidurnaktį ar gerokai po jo), ėmė labai varginti, tad nusprendžiau ieškoti išeičių. Tik kokių ir kaip? Žvilgsnis, kaip paprastai, pirmiausia viltingai nukrypo į mamos bibliotekėlės pusę... Peržiūrėjusi, ką turiu, atradau knygelę, apie kurią buvau visai pamiršusi, – tai Ch. Rankl knyga „Ramus vaiko miegas. Miego sutrikimų priežastys ir jų sprendimai“:

20160201085128-36830.jpg

Tai patarimų knyga, kurioje aiškinama, ką vadiname neramiu miegu, pristatomi, kokie yra vaiko amžių atitinkantys miego pokyčiai, analizuojama, kas sukelia miego sutrikimus, ir nurodomi būdai, kaip išspręsti miego problemas. Iš šios knygos išskaičiau du mano situacijai svarbius teiginius:

  1. Mažylio miego sutrikimams turi įtakos jo vystymosi šuoliai. Antraisiais vaiko gyvenimo metais atsiranda dar daugiau galimybių išsimušti iš ritmo: vaikams tampa vis sunkiau gultis miegoti; išmokęs vaikščioti mažylis kitaip pamato pasaulį, aplink save atranda tiek įdomybių, kad su jomis skirtis dėl poilsio būna labai sunku.
  2. Vaikui labai svarbus aiškus dienos ritmas ir nustatyta dienotvarkė, tad prieš miegą verta susikurti nesikeičiantį vakaro ar popiečio ritualą.

Šie teiginiai, rodosi, savaime aiškūs ir be knygų skaitymo žinomi, bet tik juos perskaičiusi juodu ant balto užrašytus ėmiausi veiksmų. Pirmiausia kaskart prieš migdydama mažylį ėmiau skaityti knygeles. Na, ir anksčiau jas skaitydavau, bet nereguliariai, nevisada, o dabar tai darau kiekvienąkart prieš mažyliui užmiegant. Knygelių atsinešimas į lovą reiškia, kad jau ruošimės miegoti. Antra, nusistatėme nakties miego laiką, kai visi (t.y. ne tik Antanas) einame miegoti: išjungiame visus veikiančias prietaisus (kompiuterį, TV ir pan.), šviesą ir atsigulame. Ramybė veikia tikrai labai teigiamai... :)

Ššš, mažylis jau miega, o aš tyliai tyliai ropščiuosi iš lovos į kitą kambarį dar padirbėti... :)

Loreta_K Loreta_K 01. Feb 2016, 22:30

Ptu ptu ptu ... Labai nenoriu prisišnekėt, bet mes tikriausiai įveikėm miego bėdas. Mažylis miega nuo 22:00 iki 07:00 ( prieš miegą skaitom visi trys pasaką, po pasakos guldau į lovytę ir per 10-15 min. užmiega vienas ) ir pietų miegelio 12-16 val. numiega ... Jau savaitė taip kaip laikrodukas ... 😉 Nežinau nesuprantam kaip čia taip susimastė pats.. Bet visai patinka mums, nes prieš tai užmigdavo tik vežiojamas vėžymėlyje ir taip kiekvieną kiekvieną naktį, o dieną tik vibro kėdutėj užsimigdydavo..
P.S. Miega lygiai taip pat žavingai atkišęs užpakalį 😃😃😃

lina_baj lina_baj 01. Feb 2016, 21:56

Oi, mes dabar toj stadijoj, kai vieno miegelio dieną mažai, vakare pikta. O jei pamigdai antro miego - kamuojamės iki vidurnakčio... Ir antro užmigdyt sunku 😀

floryte floryte 01. Feb 2016, 19:47

Oi, koks rūpestis mums su dukryte dėl miegelio. Paskutiniu metu sirgome, namie buvome, tai miego ritualai visai išsiderino: užvakar pietų užmigo pavakariais - sėdėdama, vakar visai nemiegojo pietukų, šiandien- pusvalandis mašinoje. Kas keisčiausia, kad net jei nemiega pietų, tai vakare vistiek nueina miegoti vėlai - apie 23.3o. Žinoma, ryte miega iki 9.00 val.😀

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 01. Feb 2016, 09:32

😀)) Mano mažėlei panašus periodas - niekaip neapsisprendžia reikia dar antro miegelio dieną ar ne...