Mamos skaitiniai

Mamos skaitiniai

02. Jun 2014, 21:54

Tik sužinojau, kad laukiuosi, mečiau į šalį visokią mokslinę, psichologinę ir teisinę literatūrą. Pasinėriau į motinystės mokslą. Mane taip įtraukė visokie skaitiniai apie nėštumą, gimdymą, kūdikio priežiūrą, vaiko auginimą ir auklėjimą, kad iki šiol negrįžtu prie mestų į šalį knygų. Apskritai tai manęs niekada nežavėjo grožinė literatūra, ko nepasakyčiau apie savo vyrą :)

Laiko rasti ramiam atokvėpiui prie knygos auginant 5 mėn. mažylį pakankamai sunku, bet per savaitę bent vakaras ar du būtinai skiriami įvairiems skaitiniams. Visą savo skaitymo laiką siekiu išnaudoti produktyviai, t.y. skaityti tai, kas praktiškai naudinga, kad įgytos žinios kuo nors padėtų, kad sužinočiau ką nors naujo, kad rasčiau atsakymus spręsdama kylančias problemas. Žodžiu skaitydama aš ieškau naudos. Būtent toks skaitymas man teikia malonumą.

Taigi, kokie tie mamos skaitiniai? (MK bibliotekoje jau yra kai kurios iš šių knygų, bet aš jas vis tiek paminėsiu, galbūt pasakysiu kai ką naujo.)

 1. A. Vingras., V. Černiauskienė. Pirmieji penkeri gyvenimo metai. 784 p.

 20140602213821-29492.jpg

Ši knyga suskirstyta į skyrelius pagal mažylio augimo mėnesius ir metus. Taigi kiekvieną mėnesį atsiverčiu perskaityti, kokie nuotykiai manęs laukia (pvz., kada diegliukai, o kada dantų dygimas ir pan.), kaip vystosi mažylis, kaip paskatinti ir pagerinti jo raidą, kada reikia susirūpinti, kaip daryti mankštą, masažą, kaip primaitinti ir t.t. Knyga tikrai lengvai skaitosi, padeda orientuotis vaiko, ypač pirmagimio, raidoje, nemažai apžvelgiama įvairių užsienio mokslininkų tyrimų. Ypač daug dėmesio skiriama pirmiems trims mėnesiams, kada tėveliai būna labiausiai „žali“ vaikų auginimo etape. Iliustracijos padeda išmokti taisyklingų masažo judesių, kūdikio laikymo pozų ir t.t. Tiesa, tokia įsakmi rašymo stilistika man nelabai patinka (pvz. Naminiai gyvūnai į kūdikio kambarį neįleidžiami. Pasakykit tai mano katinui! :)), bet juk knyga yra gera arba ne dėl turinio, o ne dėl viršelio, stiliaus ar apipavidalinimo :) Taip pat čia nemažai reklamos, nors kartais, tiesą sakant, praverčia ir ji, nes iš tūkstančio aliejukų kūdikiui bent apie vieną kažką sužinai :) (matyt autoriams reikėjo finansavimo).

 2. J. Silberg Vaiko smegenų mankšta. Nuo gimimo iki 3 metų. 264 p.

 20140602213851-38971.jpg

Pradėsiu nuo to, kad nėštumo metu man kilo tokia mintis: „Gims mažiukas, parsivešime jį namo, rūpinsimės, maitinsime, keisime sauskelnes ir .... ir ką veikti su juo būdravimo metu, kuo užsiimti kartu, kaip jį šnekinti ir t.t.“. Pradėjau ieškoti literatūros ir už akių užkliuvo būtent ši knygutė. Kiekviename puslapyje yra pateikiama po vieną žaidimą su kūdikiu / vaiku, žaisminga iliustracija ir vienas sakinys apie mažylio smegenų vystymąsi. Visa knyga suskirstyta skyriais: žaidimai su kūdikiu nuo 0 iki 3 mėn., žaidimai su kūdikiu nuo 3 iki 6 mėn. ir t.t. Užbėgant už akių pasakysiu, kad ši knyga kainavo tikrai nemažai, bet vedama didelio smalsumo ir noro su savo mažyliu laiką leisti linksmai ir naudingai – įsigijau. Iki šiol manau, kad knyga yra per brangi (matyt tokią kainą sudaro kietas viršelis, kokybiškas popierius ir daug iliustracijų), bet tie žaidimukai tiek man, tiek mano mažyliui tikrai labai patinka! Žinoma nemažai žaidimų yra pakankamai elementarūs ir jau seniai žinomi, bet pamiršti. Tad kai kuriuos tereikėjo tik prisiminti, o kai kurie buvo visai nauji ir labai įdomūs.

Keletas pavyzdžių:

20140602215242-85306.jpg

20140602215302-94547.jpg

3. R. Terner, S. Nanajakara. Kūdikio masažas. 64 p.

20140602214002-41301.jpg

Šią knygelę skaitau el. forma. Ji nedidukė, koncentruota informacija, apima masažo pradmenis ir aromaterapiją. Knygelėje galima rasti, kaip atlikti nėščiosios masažą, koks masažas padeda gimdymo metu ir po jo, kaip masažuoti naujagimį, kūdikį ir vaiką, kas yra aromaterapija. Apie viską trumpai, todėl ir rašau, kad knyga apie masažo pradmenis. Nėra tinkamų masažo judesių iliustracijų, tad tenka kliautis tik aprašymais. Kas patiko – yra išskirti masažai įvairiems negalavimams palengvinti, pvz., pilvo diegliams, dantų dygimui, vidurių užkietėjimui ir t.t. Bet vis tiek man norėtųsi kažko daugiau, išsamiau. Tiesa, apie aromaterapiją kol kas neskaičiau, nes manau kūdikiui ji yra netinkama. Bet čia tik mano nuomonė!

4. D. J. Trump Kaip tapti turtingu

20140602214027-24954.jpg

Ši knyga man – tai laikas sau. Pasivaikščiojimų metu, kai mažylis saldžiai snaudžia vežimėlyje, klausausi audio knygų. Pastaruoju metu kažkaip trūksta pasitikėjimo savimi, įkvėpimo ir ūpo. Tad nusprendžiau paklausyti ką nors iš serijos „Sėkmės istorijos“. Ši audio knyga yra sutrumpinta knygos versija, bet man visiškai to pakanka, pagrindines mintis išgirdau. Tiesą sakant, nieko naujo ar negirdėto. Senos tiesos: dirbk ir būsi turtingas, būk atsakingas, būk ryžtingas, pasitikėk savimi, turėk tikslą ir jo siek. Nors kai kurios mintys pasirodė visiškai priešingos mano vidinėms nuostatoms. Apskritai ši knyga (o gal tiksliau – įrašas) sudarė tokį „nekokį“ įspūdį apie D. Trump'ą. Taip, jis daug pasiekęs, jis turtingas, jis žvaigždė, bet tuo pačiu jis pasipūtęs, garbėtroška, atrodo, per daug pasitikintis savimi visažinis. Mane kažkaip labiau žavi „paprasti“ žmonės. Nors gal jam tokios savybės kaip tik ir padėjo tapti turtingam? O knyga juk ir pasakoja kaip tapti turtingu. Tiesa, skyrius apie jo šeimą ir santykius su vaikais visai „skaniai susiklausė“ :) Na bet kokiu atveju sakyčiau 50 proc. pasiekiau tikslą, dėl kurio apskritai ėmiausi klausytis šios knygos. Vieną kartą išgirsti verta, bet antrą kart nei skaityčiau, nei klausyčiausi.

pypse pypse 03. Jun 2014, 08:48

👍

02. Jun 2014, 22:11 pypse

Kaip tik tokią mintį norėjau parašyti 😀 , bet šiaip paįvairinimui reikia visko paskaityti. Kaip sakoma: geriau vieną kartą perskaityti nei tūkstantį išgirsti, tai ir nusprendžiau pagaliau sužinoti, kas tas Trump'as 😀

pypse pypse 02. Jun 2014, 22:05

Tu turi seima, jau esi turtinga 😀 psskutines gali ir neskaityt 😀