Mano pirmokas ir jo skaitymo iššūkis

Mano pirmokas ir jo skaitymo iššūkis

31. Jan 2018, 17:31 RenataŪselienė RenataŪselienė

Senokai berašiau apie savo pirmokėlį. Atrodo su juo gyvenimas teka rutiniškai. Bet ir jis sugeba nustebinti ir "išmušti" iš ritmo. Dažniausiai ligomis:)

Bet šį kartą apie knygas.

20180131173116-92358.jpg

Prieš keletą dienų gavome laišką iš mokytojos, kuri atsiuntė užklasinio skaitymo knygų sąrašą. 45 knygos. Pirminė reakcija buvo "O, Dieve, ar tai tiesa?". Bet...nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Nusiraminus, sudėliojus visas mintis, radau gerą šio "namų darbo" pusę. Pirmoje kalsėje vaikai dažniausiai tik išmoksta skaityti. Na, nekalbu apie tuos, kurie jau ateina mokėdami, nes dažniausiai tokių mažuma. Kaip bebūtų, mūsų sūnus, tikrai ėjo į pirmą klasę pažinodamas raides, mokėdamas jas jungti, bet jo skaitymo įgūdžiai dar buvo labai silpni. Ir dabar, kai jis žino,kad nori ar nenori- yra žodis "reikia", jis nei kiek nesispyrioja ir skaito kasdien. 

Šiandien atvykęs kurjeris atvežė mums dalį knygų. Aš labai nemėgstu jų skolintis ir pati skolinti, nes dažniausiai jos taip ir dingsta ir į mūsų namus negrįžta. O žvelgiant į ateitį, kad auga dar du vaikai, jos tikrai bus reikalingos, nusprendžiau palengva įsigyti. Iššūkis buvo man. Nes didžiosios dalies jau nepavyko rasti dėl seno leidimo ir knygos buvo išpirktos. Ką gi, pažindinsimės su bibliotekos tvarka, kas irgi neblogai. 

Namie turėjome keletą knygų iš sąrašo, nes Simonas kaip tik gavo Kalėdų proga. Astridos Lindgren knygas jam patys skaitėme jau keletą metų, ir jis jau su dalimi susipažinęs, na o kitą dalį teks pačiam įveikti. Pirmoji asmeninė pažintis įvyko su A.Lindgren "Padaužų kaimo vaikai". Man tai knyga, kvepianti nostalgija. Pamenu vakarus, kai pat ją "valgydavau" ir kaip man patiko. Aš ir taip be galo mėgstu skaityti, ir viliuosi,kad vaikai meilę knygoms paveldės, ką ir stengiuosi jiems perduoti. Pirmą dieną įveikė 30 puslapių, antrą dieną - 30 puslapių. Ir tarsi pagavo "azartą". Norisi jam dar ir dar skaityti. O aš girdžiu,kad skaitymas tampa vis sklandesnis ir raiškingesnis. Didžiuojuosi sūnumi už jo kantrybę ir pastangas. Taigi, atėjo jis pas mane ir tarė "mama, jei aš kasdien skaitysiu po 30 puslapių šios knygas, ją pabaigsiu po 10 dienų." Wow- pirma mintis šovusi į galvą. "Vaikine, tu ne tik skaitai, tu dar ir apskaičiuoji kiek reikia perskaityti ir kada ją pabaigsi tokiais tempais. Tikras matematikas. Tikras šaunuolis". Ir beliko tik jį apkabinti, pagirti ir pasakyti, kad jis nuostabus ir jo pastangos bus įvertintos, nes su kiekviena diena jis tobulėja."...

Aš už šį iššūkį visom keturiom, ir dabar net pačiai labai smalsu, ar sūnus "neperdegs" anksčiau laiko:)

saisai saisai 08. Feb 2018, 00:22

Pastebėjau Račicką ir turiu neprašytą patarimą – perskaitykite pirma pati tą knygą. Gali būti, kad kils noras pakeisti ją kuo nors kitu.
Beje, seno leidimo knygas ne taip jau sunku rasti. Užsukite pas bukinistus, sena.lt, mainyk.lt, apsidairykite knygų mainyklose. Man pačiai knygų mainai buvo labai malonus atradimas (jei ką, įspūdžiai čia: http://knygeles.neto.li/2017/kiek-kainuoja-biblioteka/)

LePukuota LePukuota 02. Feb 2018, 23:56

Oho sąrašėlis! Ir šaunuolis skaitytojas! Mes kaip tik rimtai pradėjom mokytis skaityti, mums 5,5 m. Įdomu per kiek laiko vaikučiai išmoksta skaityti mokykloje, kurie ateina tik raideles pažinodami? Dabar kaip ir vidurys mokslo metų, o tas 45 knygas per kiek laiko perskaityti? 😀

RenataŪselienė RenataŪselienė 01. Feb 2018, 21:34 floryte

Tai žinoma pribręs, viskam savas laikas😀 sugalvokoy kokià motyvacijà ir kaip kat puls skaityti pati 😀

floryte floryte 01. Feb 2018, 20:16

Koks šaunuolis skaitytojas! Sąrašiukas išties netrumpas, bet kai skaitytojas toks rimtas, tai viskas bus perskaityta! Maniškė Augustė labai mėgsta knygas, bet su skaitymu pačiai - dar nelabai - raides tik visas pažįsta. Nerodo noro pati skaityti. Tikiuosi, pribręs iki to☺.

RenataŪselienė RenataŪselienė 01. Feb 2018, 16:01 kodelcia

Įkeliu mūsu 😀 nežinau ar visur vienodas, bet kažkas manau kartosis, nes iš savo vaikystės pamenu tas knygas 😀

kodelcia kodelcia 31. Jan 2018, 21:29

Linkiu, kad neperdegtų. Aš ir už skaitymą! Beje, būtų įdomu pamatyti tą sąrašą. Kitąmet mes pirmokėliai 😀

RenataŪselienė RenataŪselienė 31. Jan 2018, 19:10 jaldija

Ačiū už tokius šaunius patarimus 😀

jaldija jaldija 31. Jan 2018, 18:06

Tikrai šaunu👍 Šaunuolis jūsų berniukas.
Manau jeigu skatinsite, girsite, džiaugsitės kartu su vaiku jis tikrai neturėtų perdegti. Be to tokio amžaus vaikui yra normalu jei padeda skaityti ir tėvai. Galite įsitraukti į jo iššūkį ir vieną kitą skyrelį jam perskaityti garsiai, aišku jei jam tai patiktų. Būtų puikus bendradarbiavimas. Parodytumėt, kad ir jums patinka tai ką vaikas skaito. Aptarkite ką vaikas perskaitė, domėkitės tuo, svarstykite kartu: o kas gi bus toliau, taip skatinsite dar didesnį susidomėjimą ir norą greičiau perskaityti.
Sėkmės🌷🌷🌷