Mažo paukštuko didelė, bet trumpa istorija...

Mažo paukštuko didelė, bet trumpa istorija...

17. Jun 2015, 09:19 Gintarep Gintarep

Vieną  ankstyvą rytą atsikėlusios ant laiptų radome besiblaškantį pūkų kamuoliuką.

Vaikas paėmė ant rankyčių, davė vandenuko atsigerti ir susiradome kažkur miške rastą tuščią lizdelį, kurį kažkiek pritaikėme tam paukščiukui ir pakabinome  nepasiekiamoje vietoje nuo katinų.

Su dukrele bandėme VISUR kreiptis, kur draugai, pažystami ir šiaip gamtos mylėtojai pasiūlė kreiptis dėl paukščiuko tolimesnio gyvenimo.

Pasirodo (pakraupau) niekam nerūpi TAS paukštelis.

Dar kas man žiauru pasirodė, kad vos ne visų institucijų , į kurias kreipiausi buvo pasiūlymas - katino pietūs.

Žinot, esu baisiai nusivylusi: kaip vaikui galima išaiškinti, kad tas rastas, iškritęs iš lizdelio (dar neskraidantis) padarėlis taip gali niekam nerūpėti? Kaip aš galiu vaiką išauklėti rūpestingu, jei dėdės ir tetos vos ne duetu ištaria tą frazę "katino delikatesas"?

Suprantu, katinas suėda ir problemą ir nereikia šerti. Ber tai žmogiška?

Vis kalbame apie atjautą, supratimą, atjautimą, pagalbą silpnesniam, bet jei susiduriame su tokia situacija... Vaikas suvoks, kad nereikia niekam niekada niekam padėti.

Esu baisiai nusivylusi, pikta...

Dar net niekas nesugebėjo man patarti kaip tą paukštelį prižiūrėti...

Mieli gyvūnų globos specialistai, klausimas jums: nejaugi, dabartinės ugdymo įstaigos nemokina jūsų šio elementaraus dalyko?

Pradedu manyti, jei  mieste be antsnukio ir pavadėlio prasivesčiau savo šunis (jie išauklėti ir neagresyvūs), būtų kam iš manės paimti baudą už viešosios tvarkos pažeidimą.

Būtų paimti pinigėliai, o tuomet kyla klausimas, kur tie pinigėliai dingsta, nes to paukštuko gelbėjimui "nėra lėšų". Na, gal ir trūkumas lėšų, bet ar žmogiškumui reikia lėšų?

 

floryte floryte 17. Jun 2015, 11:31

Gamta yra protinga. Dažniausiai iš lizdelio iškrenta silpni, ligoti jaunikliai. Tai yra natūrali atranka, kad išliktų stipriausieji, o tai reiškia ir - sveikiausieji. Mūsų, žmogiškuoju požiūriu tai atrodo ganėtinai neteisinga. Juk mes tai rūpinamės savo mažyliais, kad ir kokie jie ligoti ir silpni būtų. Šiuo metu jaunikliai mokosi skraidyti, todėl juos dažnai galima rasti neįprastose vietose. Pas mane į miegamąjį per langą buvo įskridęs žvirblio jauniklis.
Jei paukštelis nesužeistas, reikėtų jį pakelti kur nors aukščiau, kad jis lengviau galėtų pakilti ir skristi. Nereikėtų skubėti imti globoti laukinį gyvūną, dažnai kur nors netoliese būna jo tėvai ir pamatę, kad žmogus nuėjo, pasiima jį į savo globą. Jei paukštis tikrai visai bejėgis, tuomet ir aš paimčiau jį ir mokyčiau savo dukrytę juo rūpintis. Tikrai geras pavyzdys, kaip padėti, globoti mažesnįjį už save. Žinoma, tam reikia turėti žinių ir mokėti tai daryti. O kaip pasirūpinti gyvūnais, informaciją turėtų suteikti Lietuvos gyvūnų globėjų asociacija (jų kontaktai yra internete). Tokia jų organizacijos paskirtis. O mano skubus patarimas - gaudykite sliekus, muses šiam mažyliui ir su pincetu maitinkite. Kai alkanas, jis turėtų puikiai žiotis. Maitinti jį teks dažnai- kas 2-3 val. Sėkmės Jums su mažyliu!

mama ingrida mama ingrida 17. Jun 2015, 10:21

Aš ir buvau susidūrusi su tokia situacija,bet pas mus Šiauliuose jaunūjų gamtininkų stotis priėmė tą paukštelį.Tik sakė negali pažadėti jog išgyvens,bet stengsis...