Meilės poreikis auklėjant

Meilės poreikis auklėjant

04. Feb 2016, 09:14

Šiandien noriu parašyti kokią svarbi yra Meilė auklėjant vaikus. Be jokios abejonės visi tėveliai labiausia ką myli tai savo stebukliukus. Čia nei paneigsi nei priešingai pasakyti. Įvairiausiais būdais ją parodo, stengiasi, kad vaikutis jaustųsi mylimas. Jau nuo pat gimimo kuriame Meilės tvirtovę, kuri susideda iš rūpesčio, apkabinimo, poreikių tenkinimo. Būdami tėvais puikiai suprantame ką reiškia rūpintis vaiku, skirti visą savo meilę ir dėmesį. Kuriame vaikui pirminę laimę, kas yra svarbi tėvų užduotis. Pirminė  vaiko (veikiausia dar kūdikio) laimė tampa nepažeidžiama, kai jis liaunasi abejojęs jūsų meile ir atsidavimu jam. Bręsdamas vaikas vis aiškiau suvoks, kad jūs stengiatės padėti jam užaugti laimingu ir kompetentingu žmogumi, ir savo pirminės laimės pojūtį ims remti šiuo suvokimu. Kai pirminė laimė bus tvirtai įsišaknijusi jo sąmonėje, jo kasdieninė psichologinė būsena nebepriklausys nuo to, ar jūs galite ir sutinkate patenkinti kurį nors konkretų jo poreikį, ar ne. Išsiugdyti tvarią pirminę laimę, kuri nepriklauso nuo gyvenimo pakilimų ir nuosmukių ir kas tai yra svarbiausias pasiekimas vaiko brendimo kelyje. Nors neretai girdime sakant, kad palankios įtampos dozės ugdo charakterį, vis dėlto vaikui daug svarbesnė yra rūpestinga jūsų globa, kuri jam užtikrina stabilią pirminę laimę. Nereikalinga įtampa ir emocijų stoka menkina vaiko galimybes išsiugdyti stabilią pirminės laimės būseną ir skatina nelaimingumo poreikio formavimąsi.

Pirminė laimė kyla iš vaiko santykių su jumis, o antrinė laimė yra malonumas, kurį stimuliuoja kasdieninė veikla (tokia kaip kaladėlių dėliojimas, lėlės rengimas, matematikos uždavinio sprendimas, grojimas smuiku, futbolo žaidimas). Stabilios antrinės laimės formavimosi procesas prasideda antraisiais jūsų vaiko gyvenimo metais ir baigiasi faktiškai tik paauglystės pabaigoje. Vadovaudamiesi tais pačiais išmintingos meilės principais, kuriuos pasitelkėte kurdami nepajudinamą vaiko pirminės laimės tvirtovę, jūs padėsite savo vaikui išsiugdyti ir tvarią antrinę laimę.

Savo pirmaisiais metais kūdikis pirminę laimę siekia užsitikrinti intelektinių, socialinių ir fizinių siekimų keliamu pasitenkinimu. Maitinimas krūtimi ugdo kūdikio pirminės laimės pojūtį, nes tai sustiprina jo tikėjimą, kad jis paskatina jus jį mylėti ir juo rūpintis. Kai šaukšteliu maitinate išalkusį savo ikidarželinuką, jo pirminę laimę stimuliuoja jūsų dėmesys jo mitybos poreikiams, o drauge su jumis gamindamas valgį (plakdamas, maišydamas ir pilstydamas būsimo patiekalo komponentus) jis mokosi patirti ir antrinę laimę.

Kaip ir pirminė laimė, antrinė laimė taip pat evoliucionuoja. Iš pradžių ji nėra stabili, nes priklauso vien tik nuo jūsų vaiko sugebėjimo pasiekti tai, ko trokšta jo širdis. Tačiau baigiantis paauglystei vaiko antrinė laimė gali tapti tokia pat stabili kaip ir pirminė, nes jis ima suvokti, kad tinkamas pasirinkimas ir gebėjimas deramai siekti jo įgyvendinimo yra patikimesnis pasitenkinimo šaltinis nei gauti tai, ko nori, ir tada, kai nori. Stabili antrinė laimė yra susijusi su veiksmų ir siekimų teikiamu džiaugsmu, tačiau ji nėra priklausoma nuo rezultatų, todėl jos neišjudina atsitiktinės nesėkmės ir nusivylimai, kurių visada pasitaiko.

Su Meile,

Mama.