Meškiukas bibliotekoje: Kur nameliai dega?

Meškiukas bibliotekoje: Kur nameliai dega?

05. May 2017, 11:48 saisai saisai

     Kur lekia ugniagesių automobilis, garsiai stūgaudamas? Gaisrų gesinti, gaisrų gesinti. Ką tempia mažas meškiukas? Gesintuvus, deguonies balionus, kirvį ir kibirą. Meškiukas – ugniagesys. Trys raudonos kreidelės sudilo bepiešiant liepsnas, kibiras vandens išpurkštas jas gesinant. Geras žaidimas Gaisrų sergėtojo dienai, tai juokias šventas Florijonas!
     Šventas Florijonas buvo vakar, bet juk gaisrai ne tik per šventą Florijoną kyla, ar ne? Ir vaikiui ši tema taip rūpi, taip rūpi! O man rūpi, kad vaikas mokėtų žaisti vaidmenų žaidimus, pasiutiškai įdomius bei naudingus.
     K
ai aš maža buvau, baisiai pykau, kad kiti maži žaisti nemoka! Na, jie žinojo, kaip klases šokinėti, „Žemes“ dalinti, kamuolį spardyti, bet nesuprato, kaip žaisti seklius, žvaigždžių karus ir princesės pagrobimą. Net gydytojai ir gaisrininkai iš jų buvo nekokie, mat ilgam įsijausti į vaidmenį ir sugalvoti siužetą – oi, nelengva.
     
Žaidėjų iš didžiosios „Ž“ kieme buvo, bet nedaug. Nenuostabu, juk žaisti – kad ir pačius įdomiausius žaidimus – irgi tenka išmokti. Jei kieme panašaus amžiaus vaikai, iš ko mokysies? O jei dar ir į kiemą tėvai neišleidžia? Darželyje visa grupė ant to paties išsivystymo laiptelio tupi ir gailiai mirksi. Nebent prieitų mama ar tėtis ir žaidimų paslaptis atskleistų. Palengva, neskubėdami, nes vaidmenų žaidimai – tai tokios kopėtėlės: per pakopą šoksi, nuslysi.
     
Štai kodėlčiukas, pačiupęs meškį keliauja į lėlės gimtadienį. Truputį paaugęs pats riaumoja meškinu. Nepraeis nė metai, ir jam prireiks draugų: vis svarbiau tampa ne būti kažkuo, o išmėginti, kaip meškinas kalbina lapę. Teks išmokti nustatyti žaidimo taisykles. Ir štai, jei viskas pavyko, vaikis aptinka sukūręs nuosavą žaidimų erdvę, fantazijos šalį, kurioje viskas įmanoma. Oho!
     
Kaip sužinoti, kad mažasis žaidėjas pakeliui užstrigo? Jei jis žaidžia tik su mašinėlėmis, jei neišlipa iš to paties siužeto, jei pametęs savo lėkšteles, nebegali žaisti kavinės, jei žaidimuose nenaudoja konstruktorių, kaladėlių ar apskritai neaiškios kilmės objektų, jam reikia pagalbos.

20170505114224-93324.jpg

     Kaip pagelbės suaugėlis? Pažais kartu, parinks tinkamus žaislus, padės sukurti žaidimo aplinką, išjudins įklimpusį siužetą. Mums nesunku, o vaikis be pagalbos gali tiesiog nesuvokti žaidimo galimybių. Kaip dažnai tenka girdėti, kad „mano sūnui rūpi tik mašinėlės“ ar „ne, manoji – ne statybininkė, Lego jai visai nerūpi“. Gal tie vaikai ir labai kryptingi, bet dažniau tiesiog nemokantys žaisti kitaip ar ribojami turimų žaislų.
     
Oi, ne! Nesakau, kad žaislų trūksta. Dažniau jų būna per daug, ir jie per daug tiksliai imituoja suaugusiųjų įrankius bei reikmenis. Daug daugiau bus žaidžiama su paprasta dėže, nei su tikslia viryklės kopija, su kibirėliu, nei su blizgančiu gaisrininko šalmu, su pledu, nei su laivo formos palapine. Kuo vyresnis žaidėjas, tuo jam mažiau reikia žaislų ir tuo daugiau – medžiagų. Ach, kaip praverstų nuosava šiukšlelių ir šlamšto dėžutė! Pilna akmenėlių, šakalių, virvučių, vamzdelių, kamštelių. Šie gali tapti bet kuo, o vaikis tuo metu mokosi mąstyti abstrakčiai. T.y. matematikos, logikos ir programuoti, cha!

20170505114306-37165.jpg 

     Mažesniam žaidėjui visgi reikalingos užuominos ir priminimai apie žaidžiamų dalykų paskirtį. Tegu jie būna kuklūs ir neriboja vaizduotės: flomasteriu nupiešta skalė, ženkleliai, savadarbiai lipdukai, o ne pypsintys, grojantys ir šviečiantys nupirktukai. Toks vaizduotės paradoksas: vaidmenų atributai praverčia, karnavaliniai kostiumai – riboja. Jei mažasis gaisrininkas teturi kelis kostiumo elementus, jam tenka ne atlikti vaidmenį, o į jį įsijausti. T.y. mokytis empatijos, cha!
     Svarbu parodyti, kaip paprasti daiktai gali virsti ugniagesio, gydytojo ar kirpėjo rinkiniu. Atrasti su vaikais slaptus daiktų ir kitų žaislų gyvenimus. Ir labai greitai vaikai išmoksta matyti giliau, nei apkiautę suaugėliai.
     Kur skuba ugniagesių mašina?

20170505114405-91034.jpg

20170505114421-73161.jpg

     Štai ir nutariau truputį parašyti apie vaidmenų žaidimus ir apie ugniagesių dienas. Jei ir jūsų pipirai dieną naktį gaisrus gesina, jei įdomu, kaip pasidirbinti deguonies balionus ir gesintuvus, ir ką vakare apie tuos ugniagesius paskaityti, pasižymėkite mūsų sandėliuko lentynėlę: http://knygeles.neto.li/tag/ugniagesiai/. Sudėliosiu mūsų paslaptis per 10 artimiausių dienų. 
     Gražių žaidimų!

saisai saisai 08. May 2017, 21:04 Raudonas balionėlis

Tai visas mūsų gyvenimas - vaidmenys, vaidmenys.
O sūnui dabar režisūrinių įgūdžių, ir žaidimo džiaugsmas nebepaliks 😉

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 08. May 2017, 13:28

Labai įdomu! O vaidmenų žaidimai išvis kažkoks gerumas gyvenime. Tenka pripažinti dažnai ir suaugę juos žaidžia tik niekam nesako 😃 O štai vaikams tai kažkas ypatingo, džiaugiuosi, kad sūnus jau pats prisigalvoja tai policininku, tai vairuotoju žaisti 😀

saisai saisai 08. May 2017, 00:25 Sonrisita

😉 Ačiū!
Kuris konstruktorius? Aš matau Elenco „Snap Circuits“, Gigo „Junior Engineer“ ir ELC „Build It“.

Sonrisita Sonrisita 05. May 2017, 22:33

Nuostabus blogas kaip visuomet 😀
O koks nuotraukose matomas konstruktorius? Nematytas pasirode 😀