Moters higiena po gimdymo: vaistininkės patarimai

Moters higiena po gimdymo: vaistininkės patarimai

17. Feb 2012, 07:00

Kokia turėtų būti tinkama moters higiena po gimdymo? Apie tai "Mamyčių klubą" konsultuoja "Eurovaistinės" vaistininkė Gintarė Paulauskaitė.

 

Vykstant dideliems pakitimams po gimdymo gimdoje ir kituose organuose, susidaro palanki terpė infekcijai. Todėl būsimos mamytės turėtų nepamiršti ne tik kraitelio savo būsimam vaikučiui, bet ir pasiruošti priemonėmis sau po gimdymo, kad nereikėtų ir taip išsigandusio tėvelio siųsti į vaistinę ir pirkti įklotėlių ir kitų priemonių.

 

Visų pirma pasirūpinkit įklotėliais (jie parduodami vaistinėse). Visi moters organai (išskyrus krūtis) per aštuonias savaites po gimdymo grįžta į prieš nėštumą buvusią būklę. Svarbiausias procesas – gimdos involiucija, tai yra, gimdos grįžimas į pirmykštę būklę. Vykstant gimdos involiucijai, iš jos teka išskyros. Pirmąsias penkias paras jos būna kraujingos, vėliau rusvos, gelsvos, galiausiai balkšvos.

 

Kaip pasirinkti įklotus po gimdymo?

 

Vaistinėse įsigykite įvairaus dydžio įklotėlių ir daugkartinių tinklinių kelnaičių (jos tamprios, tačiau yra įvairių dydžių, priklausomai nuo klubų apimties).

 

Pirmosiomis dienomis reikalingi platesni ir storesni įklotai, vėliau mažesni ir plonesni. Reikėtų sunerimti, jei išskyros įgavo nemalonų kvapą, pasirodė grynas kraujas ar kraujo krešulių – visais šiais atvejais būtina pasikonsultuoti su gydytoju ginekologu. Nieko nelaukite ir kuo skubiau kreipkitės į gydytoją, jei pakyla temperatūra, krečia šaltis, neįprastai skauda pilvo apačią.

 

Intymios higienos prausiklis geriau nei muilas

 

Taip pat patarčiau iš anksto pasirūpinti intymios higienos prausikliu (jokiu būdu nerekomenduočiau muilų) – jis turi būti tinkamo ph (tarp 3,8 – 4,5), be kvapiųjų medžiagų ir idealu su pieno rūgšties bakterijomis, kurios padės atstatyti makšties florą ir apsaugos nuo grybelinių infenkcijų (prausiklį taip pat patarčiau įsigyti vaistinėje).

 

Nepamirškit ir kelnaičių – jos turi būti medvilninės.

 

Jei gimdymo metu buvo plyšių ar įkirpta – tarpvietę reikia prižiūrėti kaip žaizdą ir būtina gydytojo ginekologo konsultacija (paprastai sugyja per 10 parų nuo gimdymo). Esant tokiam atvejui, pirmąsias 10 dienų rekomenduojama sėdėti ne tiesiai ant sėdmenų, o šonu, kad nebūtų tempiama ir geriau gytų.

 

Apibendrinant, nepamirškite vaistinėje prieš gimdymą nusipirkti:

 

-Įvairių dydžių įklotėlių (rekomenduojama trijų skirtingų dydžių bent po penkis – būsimų išskyrų kiekis būna labai individualus);

-Tinklines savo dydžio kelnaites (jos daugkartinio naudojimo, užteks vienų ar dviejų);

-Kokybišką intymios higienos prausiklį.

 

SVARBU! Dėl infekcijos rizikos ir kraujavimo moteriai po gimdymo patariama vengti maudytis karštoje vonioje.

 

Kūdikio kraitelio dienos "Eurovaistinėje" - vasario 1-29 dienomis!

Su kortele "Medus"


Kūdikio kraitelio dienos su patraukliais pasiūlymais "Eurovaistinėje" visą vasarį

 

 

3

 

29. Oct 2012, 16:38

Gerai sako vaistininkė, kad reikia susirasti gerą prausiklį po gimdymo - be chemijos, normalią makšties florą palaikantį. Prieš gimdymą kaip tik vaistinėje man ir pasiūlė "Floragyn" Intimo prausiklį, naudoju iki šiol 😀