Motinos dienos proga – trys lengvai pagaminami tortai virtuvės naujokams

Motinos dienos proga – trys lengvai pagaminami tortai virtuvės naujokams

04. May 2018, 10:47 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

 Motinos diena – viena tų dienų, kai ant vaišių stalo neabejotinai atsiduria bent mažytis torto gabalėlis ar kitas saldus ir širdžiai mielas desertas. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad nors visos moterys dievina gėles, tačiau šią dieną brangiausią žmogų galima palepinti ir savos gamybos tortu. Kad pirmasis gegužės sekmadienis visoms mamoms būtų ypatingas ir nepamirštamas, konditerė dalinasi gardžiais ir lengvai pagaminamais tortų receptais.

Gyvos gėlės ne vazoje, o ant torto

Motinos diena – viena gražiausių pavasario švenčių, kurios metu dailiausių gėlių žiedai dovanojami pačiam artimiausiam žmogui. Tačiau konditerė N. Juchnevič pastebi, kad šią dieną mamoms galima ne tik padovanoti puokštę gėlių, bet ir pagaminti tortus, dekoruotus gyvomis gėlėmis.

„Lietuviams vis labiau patinka inovatyvūs ir minimalistiniai konditerijos gaminių puošybos sprendimai – valgomi torto puošimo elementai, vaisiai, uogos ir gyvos gėlės. Tortams ir pyragaičiams puošti neseniai pradėjome naudoti džiovintas našlaites, taip pat džiovintus rožių žiedlapius bei rugiagėles. Pastaruoju metu populiarėja ir cukrinės kortelės su užrašais, kuriais pirkėjai renkasi įvairiomis progomis, dažniausiai – per Motinos dieną“, – pasakoja N. Juchnevič. 

Motinos diena – antrieji Naujieji metai

Anot prekybos tinklo kepyklų vadovės, tortų paklausa per Motinos dieną būna panaši kaip ir Naujųjų metų išvakarėse. 

„Lietuviai išties labai myli savo mamas – tą matome kiekvienais metais pagal ženkliai išaugusius tortų pardavimus. Neseniai atnaujinome asortimentą ir pirkėjams siūlome lengvus, gaivius tortus su šokoladu, citrina, mango gabaliukais ir sūrio kremu. Tarp naujienų – ir pastaruoju metu vis labiau populiarėjančios tartaletės, skirtos veganams. Vis tik maskarponės sūrio kremo tortas – lyderis, šią dieną neužleidžiantys savo pozicijos jau ilgus metus“, – apie tortų tendencijas Motinos dieną pasakoja N. Juchnevič ir dalinasi keliais receptais, kuriuos siūlo išmėginti namuose.

Medaus tortas su grietinėlės kremu (žr.pagrindinę nuotr.)

Jums reikės:

Tešlos gamybai:

5 vnt. kiaušinių 

250 g miltų

200 g cukraus

50 g sviesto

3 v. š. medaus

2 a. š. kepimo miltelių

Kremo gamybai:

1 l riebios grietinės 

2 v. š. citrinų sulčių

5 v. š. cukraus

Gaminimas:

Pradžioje pasiruoškite kremą – grietinę išplakite su citrinos sultimis ir cukrumi iki kremo konsistencijos. Tuomet medų pašildykite kartu su sviestu ant silpnos ugnies ir nuolat maišykite iki kol susijungs į gražią, vientisą masę. Palikite šiek tiek atvėsti. Kiaušinius su cukrumi išplakite iki standžių putų, atvėsusį medų supilkite į kiaušinių masę ir ten pat sudėkite kepimo miltelius. Viską labai gerai išmaišykite. Tuomet kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus patepkite sviestu. Į kepimo formą dėti po 4 – 5 šaukštus tešlos ir ją paskirstykite po visą dugną. Kiekvieną paplotį kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Atvėsusius lakštus aptepkite kremu ir truputį paspausdami sudėkite vieną ant kito. Torto kraštus ir viršų aptepkite kremo likučiais ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą. Skanaus!

Lengvas ir greitas šokoladinis tortas

20180504105702-87183.jpg

Jums reikės:

Biskvito gamybai:

250 g miltų

200 g cukraus

3 v. š. kakavos miltelių

10 vnt. kiaušinių

Nedidelio gabalėlio sviesto

Kremo gamybai:

400 g maskarponės sūrio

200 g pieniško šokolado

Papuošimui:

Šokolado drožlių

Mėgstamų riešutų ir uogų

Gaminimas:

Į dubenį įmuškite kiaušinius ir berkite cukrų. Šią masę plakite tol, kol ji pabals ir iškils. Lengvai maišydami, į masę berkite miltus ir kakavos miltelius. Viską gerai išmaišykite ir tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį. Iškepusį biskvitą šiek tiek atvėsinkite ir per tą laiką paruoškite torto pertepimą. Puode ant mažos ugnies ištirpinkite pienišką šokoladą ir palaukite, kol jis pradės stingti. Tuomet sumaišykite jį su maskarponės sūriu ir pertepimas jau paruoštas. Atvėsusį biskvitą perpjaukite pusiau ir vieną jo lakštą aptepkite šokolado-maskarponės kremu. Uždenkite antru biskvito lakštu ir pagamintą tortą aptepkite likusiu kremu. Puoškite šokolado drožlėmis, riešutais ir uogomis. Leiskite tortui bent šiek tiek pastovėti – kuo labiau į biskvitą įsigers kremas, tuo tortas bus gardesnis Skanaus!

Nekeptas sausainių tortas su sūrio kremu

20180504105644-11762.jpg

Jums reikės:

600 g arbatinių sausainių

400 ml grietinėlės

250 g maskarponės sūrio 

100 ml pieno

1 v. š. citrinos sulčių

Cukraus pudros pagal skonį

Papuošimui:

Sutrupintų sausainių

Riešutų, uogų

Gaminimas:

Maskarponės sūrį elektriniu plakikliu išsukite su cukraus pudra ir citrinos sultimis iki vientisos masės. Tuomet atskirai išplakite grietinėlę iki standžių putų ir ją atsargiai įmaišykite į maskarponės masę. Kvadratinę torto formą išklokite maistine plėvele arba kepimo popieriumi. Kiekvieną sausainį pamirkykite piene, tik neilgai – pamerkite ir iškart ištraukite. Piene mirkytais sausainiais išdėliokite torto formos dugną. Tuomet sausainius aptepkite kremu, dėkite sausainių sluoksnį ir kartokite šiuos veiksmus. Šiek tiek kremo pasilikite torto viršui ir šonams. Paruoštą tortą palikite šaldytuve bent kelioms valandoms – tam, kad tortas sustingtų ir susigertų kremas. Vėliau tortą iš formos išverskite tiesiog uždėję ant jo lėkštę ir apvertę. Torto viršų ir kraštus aptepkite likusiu kremu ir pabarstykite sausainių trupintais, papuoškite riešutais ir uogomis. Skanaus!