Naminis "Medutis"

Naminis "Medutis"

05. Dec 2011, 00:00

 

Sveikos, manau, pribrendo laikas ruoštis šventėms, tad šventems nusprendžiau išmokti išsikepti tortą, ir man pirmas blynas tikrai gavosi neprisvilęs :)

Lakštams prireiks:


2 nedidelių kiaušinių;

2 šaukštai medaus (naudojau natūralų, nors yra manančių, jog su dirbtiniu medumi skaniau);

50 g margarino (geriausia "EVE" margarinas, o sviestas šiuo atveju nelabai tinka);

0,5 st. rudojo cukraus (galima naudoti ir paprastą, bet rudas lakštus kiek "nuspalvina");

1,5 a.š. sodos (gesinimui dar ir 1 š. acto);

2,5 st. miltų

Kiaušinius, medų, margariną, cukrų sudedame į metalinį indą ir kaitiname virš puodo su verdančiu vandeniu. Visą laiką maišome, kad iš kiaušinių netaptų kiaušinienė.

 

Jei jaučiate, jog pernelyg kaista, indą nukelkite nuo puodo ir toliau maišykite, kol kiek atvės. Tuomet vėl kaitinkite (svarbiausia, kad masė neužvirtų). Į šią karštą vientisą masę supilame nugesintą sodą (gesiname 1 šaukšte acto), tuomet viskas turėtų suputoti.

 

Nuimame indą nuo puodo, beriam miltus ir maišome. Kai tešla tampa per sunki maišymui, imamės minkymo rankomis ir galiausiai kočiojimo. Padaliname tešlą į 5 dalis.

 

Kiekviena dalis tešlos turi būti iškočiota maždaug 3-4 mm storio torto formos lakštais. Patogiausia kočioti tiesiai ant sviestinio popieriaus, nes lakštui iškepus ir atvėsus, bus nesunku nuimti ir stipriai sumažės galimybė lakštus sulaužyti.

 

 

Patarimas: iškočiojus galima iškart apibrėžti tikslią torto formą, tuomet iškepusius lakštus jau bus galima iškart naudoti. Kitas būdas - ant ką tik iškeptų lakštų (karštų, kitaip sutrupės pjaunant), dėti torto formą ir pagal ją išpjauti apskritimą. Tuomet lakštų likučius sumalti ar sutrinti ir jais bus galima papuošti tortą.

 

Patarimas: iškepti lakštai negenda, todėl juos galima gaminti ir prieš savaitę ar dvi, tuomet, pasitaikius torto vertai progai, liks tik pertepimas ir dekoravimas :) Kiekvieną lakštą kepiau 180 laipsnių temperatūroje po maždaug 5-7 min. Kuo temperatūra aukštesnė, tuo greičiau iškeps.

 

 

Pertepimui prireiks:

2 indelių (po 450 ml) plakamosios grietinėlės (36 proc. riebumo, gamintojas - "Žemaitijos pienas");

po 150 g cukraus kiekvienam indeliui (man buvo kiek per saldu, todėl kitą kartą dėsiu mažiau);

citrinos rūgšties (pagal skonį) ar citrinos žievelių;

kitų kvapų esencijų (pagal skonį).

 

Aukštame inde supilame indelį grietinėlės, citrinos rūgštį ir neskubėdami pildami cukrų, plakame mikseriu. Plakti reikia, kol grietinėlė tampa labai standi ir net apvertus indą neišbėga. Plakimas užtrunka kokias 10 minučių.

 

Svarbu: grietinėlė turi būti labai gerai atšaldyta, antraip rizikuojant sumušti sviestą :)

Per vidurį dar įdejau plonom riekutėm pjaustyto banano.

Na ir viskas :) Imate lakštą, tepate, kiek širdis geidžia grietinėlės (optimalu 5-7 mm), dedate kitą lakštą ir taip visus. Paskutinis sluoksnis turi būti grietinėlės (t.y. pačiame torto viršuje).

 

Patarimas: kas kartą užtepus grietinėlės ir uždėjus naują lakštą, rekomenduojama nesunkiai paspausti, tuomet grietinėlės perteklius pasiskleis šonuose, o torte neliks tarpų.

 

Susluoksniavus aptepame grietinėle torto kraštus. Dekoravimui jėgų neliko, todėl apibarsčiau trupiniais. Dekoruoti galima šokoladu, trafaretais, gėlytėmis ir kitasi būdais. Papuoštą tortą laikome šaldytuve. Valgyti skaniausia po maždaug paros ir daugiau, tuomet lakštai geriausiai persigeria grietinėle.

Skanaus...

10. Feb 2012, 13:05

Atrodo,labai skanei.

29. Jan 2012, 20:04

labai skanus medaus tortas, tik as dedu daugiau medaus nei du sausktus. pasaka niam niam

sun sun 05. Dec 2011, 20:14

😛 👍 👍 👍

05. Dec 2011, 16:21

kaip noreciau gabaliuko!!! ziauriai skaniai atrodo 😉

05. Dec 2011, 14:54

aiškumas😀

05. Dec 2011, 14:22

siaip bananai juose nesideda, mes juos labai megstam tai ir idejom 😀

05. Dec 2011, 13:25

Labai gražiai suformuotas ir papuoštas, gaila, kad maniškiai nemėgsta tortukų su bananais☹

05. Dec 2011, 13:23

Labai jau skaniai atrodo 😀

05. Dec 2011, 12:58

labai skanus tortas,kepdavau toki,tik pertepimui naudojau grietine su zelatina,,ir pridedavau pjaustytu zeles gabaliuku.irgi labai skanu ir graziai atrodo.

05. Dec 2011, 12:09

Jo as ir si recepta radau internete, ne pati sugalvojau, galiu parasyt net adresa.... 😉

05. Dec 2011, 11:00

👍 😉

05. Dec 2011, 10:34

atrodo,kad daug, bet istiesiu taip nera.. kaip isivaziuoji viskas labai lengva 😀

05. Dec 2011, 10:19

Skanu, bet kiek čia darbo 🤓|

05. Dec 2011, 10:06

Tai susigundei ir tu... 😀 as bandysiu iskart sventem meduti "statyti|" 😀

05. Dec 2011, 08:56

Kaip skaniai atrodo! Taip nemegstu as gaminti visokiu tortu,bet sita pasidaryti susigundziau,ACIU.

05. Dec 2011, 00:15

GRazu ir labai gardziai atrodo 😀