NAUJA RUBRIKA: Individuali veikla auginant vaiką

NAUJA RUBRIKA: Individuali veikla auginant vaiką

18. Sep 2017, 10:00 Aistė_mamyciuklubas.lt Aistė_mamyciuklubas.lt

Esu valstybės tarnautoja ir šiuo metu laukiuosi. Būdama motinystės atostogose ketinu šiek tiek darbuotis pagal individualią veiklą. Ar gautos pajamos turės įtakos mano gaunamai motinystės pašalpai? Ar ji dėl to nesumažės? Kokius mokesčius privalėsiu mokėti?

Motinystės atostogos skirtos tam, kad kūdikio besilaukianti moteris galėtų pailsėti ir pasiruošti svarbiam gyvenimo įvykiui. Siekiant užtikrinti, kad visi moters poreikiai bus patenkinti ir jai nereikės jaudintis dėl pajamų, moteriai mokama 100 proc. gaunamo uždarbio motinystės išmoka, kuriai netaikomos lubos.

Jei nėštumo ir gimdymo atostogų metu moteris gauna papildomų pajamų ar išmokų, jai priskaičiuota motinystės išmoka gali būti sumažinta. Pajamos, kurias gaunant, motinystės išmoka bus SUMAŽINTA:

  • visos pajamos, nuo kurių mokamos „Sodros“ įmokos motinystės socialinio draudimui, pvz.: atlyginimas

  • jei motinystės išmokos mokėjimo laikotarpiu buvo dirbama ir gautos darbinės veiklos pajamos, nuo kurių nėra mokamos „Sodros“ įmokos

  • ligos (įskaitant darbdavio mokamas 2 pirmąsias ligos dienas), profesinės reabilitacijos, ligos dėl nelaimingo atsitikimo darbe arba profesinės ligos išmokos.

Jeigu aukščiau minėtų pajamų dydis mažesnis už motinystės išmoką, moteriai bus išmokėtas išmokos ir turėtų pajamų skirtumas. Jeigu šių pajamų dydis yra didesnis už motinystės išmoką arba jai lygus, motinystės išmoka nemokama.

Mokant išmoką, į draudžiamąsias pajamas neįtraukiamos pajamos, gautos už darbą, atliktą iki pirmosios nėštumo ir gimdymo atostogų dienos.

Analogiškai yra ir kalbant apie vaiko priežiūros išmoką iki vaikui sueis vieneri metai. Antraisiais vaiko priežiūros metais išmoka mokama nepriklausomai nuo to turi moteris (ar vyras) pajamų iš darbinės veiklos ar ne.

Dirbant pagal individualios veiklos pažymą „Sodrai“ reikia mokėti valstybinio socialinio draudimo (VSD) ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas. VSD įmokos, siekiančios 28,7 proc. (arba 30,7 proc. jei žmogus kaupia papildomai pensijai), mokamos nuo 50 proc. individualios veiklos apmokestinamų pajamų (neatėmus VSD ir PSD įmokų) sumos.

PSD įmokos dydis – 9 proc. Ji taip pat mokama nuo pusės individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų.

Visą informaciją apie individualios veiklos įmokas  ir jų mokėjimo tvarką rasite „Sodros“ svetainėje http://sodra.lt/lt/situacijos/informacija-draudejams/noriu-sumoketi-imokas/vykdau-individualia-veikla Mokėtinas įmokas patogu pasiskaičiuoti naudojantis skaičiuokle http://sodra.lt/skaiciuokles/individualios_veiklos_skaiciuokle.

Į klausimus atsakė „Sodra“ specialistai.

20170908151318-55385.jpg

 

Jei jums taip pat kilo įvairių su darbu, įsidarbinimu, darbo teise ir kitokių aktualių su profesija ar profesiniu tobulėjimu susijusių klausimų, rašykite mums. Stengsimės padėti.