NE - mums draugas menkas

NE - mums draugas menkas

02. Oct 2014, 20:41 Gintarep Gintarep

NE mes stengiamės vartoti  tikslingai, saikingai. Jau esu minėjusi ne viename straipsnyje, komentaruose, kad jei ištariu NE, jis reiškia grėsmingas pasekmes. Pvz. kai buvo dukrele mažytė ir visur lįsdavo- aš leisdavau, bet jei pasakau „negalima“ tai ir reiškia negalima, nes dar būna paaiškinimas kodėl negalima. Pvz. negalima kišti rankyčių prie karšto arbatinuko/puodelio, nes apsideginsi ir leisdavau pakankamai saugiai išbandyti pvz. mažame puoduke palikdavau nedaug vandenuko, kad išpylusi galėtų nesusižalojusi įsitikinti grėsmę ir tuo pačiu užbėgu įvykiams į priekį

O jeigu viskas saugu ir nekenkia vaiko sveikatai- leidžiu proto ribose.

Su vaiku daug kalbu, daug aiškinu, tad savaime viskas teka sava tėkme.

Tad pirmoji šios užduoties diena praėjo sėkmingai, nes buvo viskas yprasto, standartiško: vaiką nuvežiau į darželį, iš darželio vykome į pamokėles. Kol vykome vaikas pasakojo įspūdžius kaip jam sekėsi, ką naujo patyrė, išmoko, su kuo susidraugavo, su kuo susipyko ir t.t.

Vėliau, po pamokėlių, vykome į namučius. Tad bendravimui galėjome skirti vos ne valandą laiko. Per šią valandą vaikas net papasakojo kokią pasaką vaikams auklėtoja  skaitė darželyje, pasakė,kad į darželį reikės nusinešti daržovių/vaisių. Aptarėme ką ji norės išsirauti iš savo prižiūrimo darželio ir ... skaičiavome dieneles iki keramikos pamokėlių.

Antroji dienelė vėl prabėgo  standartiškai, nieko per daug išskirti negalėjau, lyg ir tu NE nebuvo, o jei pasitaikė, tai labai nekalti ir tikrai dėmesio jiems teikti neverta.

Trečioji diena buvo  kupina įspūdžių ir priešdėlių NE, nes keramikos pamokėlėje gal kokį dešimt kartų raminau,kad „nerėktų, netriukšmautų“, nes susidraugavo su MK mergaitėmis ir „virė džiaugsmu“. Tą dieną aš išnaudojau visų metų NE limitą.

Tad ir psichologės būtų  įdomu išgirsti komentarą kaip elgtis tokio pobūdžio situacijose ir kaip vaikui išaiškinti bet to NE, kai vaikas su kitais vaikais garsiai kalba, juokiasi....bendrauja, nes paprašius „tyliau“- jokios reakcijos, matyt labai norėjo būti to renginio centre ir tuo pačiu šiek tiek įnešė haoso..

Iš šalies, matyt , pasirodys,kad  mažai kur vaikas eina, bet  MK portalo senbuvės tikrai šį teiginį staiga paneigs.

Tad ši diena žodelio „NE“ atžvilgių  įvertinama net dvejetui su minusu.

Ketvirtoji diena pralėkė labai šauniai ir kūrybingai. Vaikas padėjo tėčiui ir mamai namų ruošos darbuose, susiruošė darželiui aprangą ir aptarėme ateinančios savaitės renginius, kurie jai labiau  būtų įdomesni, nes į visus mes nepajėgios nuvykti ,tad  nori ar nenori, tenka išsirinkti.

Penktoji, šeštoji ir septintoji projekto dienos praėjo irgi šauniai. Per šias dienas, man atrodo, atsisveikinome galutinai su NE, liko tik tie, kurie sėja grėsmę, tad jie reikalingi, sakyčiau būtini, ypač jei jų kiekis ribotas.

 

Gintarep Gintarep 03. Oct 2014, 20:25

SonataV, labai aciu uz patarimus, pastabejimus 🌷 tikrai padejote 👍 butinai vadovausiuos patarimu, jis man labai patiko ❤

Gintarep Gintarep 02. Oct 2014, 21:04

nesupratau....tekstas melynas, pabrauktas...kas cia atsitiko?