Neramūs vaikai: priežastys ir natūrali pagalba

Neramūs vaikai: priežastys ir natūrali pagalba

23. Apr 2014, 22:26 InetaBu InetaBu

Balandžio 23 dieną „Mano šeimos akademijoje“ vyko dar vienas susitikimas, kurio tema „Neramūs vaikai“. Pokalbis sukosi keliomis temomis, tad kelios įžvalgos iš susitikimo.

Viena iš priežasčių, kodėl vaikučiai neramūs – dantukų dygimas. Dažniausiai pasitaikantys simptomai: padidėjęs seilėtekis, kandžiojimasis, kramtuko kišimas į burną, irzlumas, sunkus nusiraminimas, paraudusios dantenos, sumažėjęs apetitas, atsiranda sloga ar suskystėję viduriukai.  Nutinka ir  taip, kad dantukai dygti kažkodėl vėluoja. Tai lemia tokios priežastys kaip netinkama mityba, rachito požymiai, ilgalaikis viduriavimas, kalcio trūkumas, peršalimo ligos, lėta vaikučio raida. Būdų padėti mažyliui yra nemažai: galima duoti pačiulpti specialius žiedus, palaikytus šaldytuve, nes šaltis slopina skausmą, ar tiesiog duoti vėsesnio agurko ar obuolio gabaliuką. Mamytė taip pat švariu pirštu gali pamasažuoti dantenas, vaikučiams tai ypač patinka, pamyluoti, duoti homeopatinių vaistukų ar paracetamolio, jei jo paskyrė gydytojas.

Homeopatai vaistukus neramiems vaikams skiria būtent pagal jų tipą. Belladona komponento pagrindu vaistukai skiriami dirgliems, piktiems, klykiantiems vaikams, kurie nešiojami greit nurimsta, linkę viduriuoti, kai vienas skruostas yra paraudęs. Forum phosphoricum skiriamas, kai dygsta dantukai, parausta dantenos, negalavimai stiprėja nakties metu, kai pasireiškia maža anemija, dažnai kraujuoja nosytė. Pulsativa vaistažolės pagrindu vaistukai preparatai skiriami šiltiems vaikams, kurie nepakelia karščio, labai prisirišę prie mamos, nemėgsta riebaus maisto, linkę į akių ir ausų uždegimus, blogai jaučiuosi, kai karšta.

Paskaitos metu kalbėjome ir apie ramų ir kokybišką mažųjų miegą. Žinia, kad vaikai miegodami auga, vystosi, greičiau sveiksta, jei serga ir...tobulėja. Miego sutrikimai pasireiškia 30 procentų vaikų. Dažnai vaikus, ir ypač jų tėvelius, vargina ilgas užmigimas ir sunkus kėlimasis ryte. Jei sunku užmigdyti vaikutį, reikia išsiaiškinti, ar jam neskauda pilvuko, ar nedygsta dantukai, ar nėra rachito požymių, ar sveikas skrandis ir nekankina alergija. Pačius mažiausius neramus miegas ir neužmigimas gali kamuoti dėl jaučiasi liūdnai ir nesaugiai, jei šlapia, jei alkanas, jei kažkas dirgina odelę, jei per karšta ar šalta, jei per daug šviesos. Jau ūgtelėjusius, 2-3 metų vaikus, nemiga gali kankinti dėl per daug patirtų įspūdžių, dėl ligos, dėl įtampos, stresų šeimoje, įvairių baimių (tamsos ,vorų). Mes, suaugusieji, galime padėti tokiais būdais: grįžus iš darželio nežaisti pernelyg intensyvių ir judrių žaidimų, nežiūrėti TV bent pora valandų iki miego, eiti miegoti tuo pačiu metu, susikurti miego ritualus (paklota lovytė, laukiantis mylimiausias meškiukas, graži pižama, lopšinė ar pasaka), pamyluoti ir pasūpuoti mažylį.

 

Linkime pasinaudoti patarimais ir kas vakarą kuo ramiau pasitikti sapniukus.