V.Kurpienė: "Kokio maisto reikėtų vengti būsimai mamai?" (2 dalis)

V.Kurpienė: "Kokio maisto reikėtų vengti būsimai mamai?" (2 dalis)

25. Apr 2014, 11:15 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Laukdamasi vaikelio moteris turi pagalvoti ne tik apie save, bet ir apie nešiojamą mažą būtybę.  Kokių maisto produktų reikėtų vengti nėštumo metu ir dėl kokių priežasčių pasakoja studijos „Sulieknėk sveikai“ (www.sulieknek.lt) vadovė, sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė. 

Vengtinus maisto produktus turėtumėme suskirstyti į dvi grupes. Pirmiausia tai maisto produktai, kurių netinkamas aprodojimas ar laikymas gali sukelti sunkių ligų ir pasekmių, apie tai mes kalbėjome praėjusiame straipsnyje. Šį kartą kalbėsime apie produktus, kurie skatina apetitą ir turi mažai maistinės vertės. 

 Moterys nėštumo metu nori save palepinti maistu ir taip save ne apdovanoja, o nuskriaudžia. Pasekmės būna įvairios, nuo per didelio vaiko ar mamos svorio, apsunkimo, nuovargio, rėmens iki prastesnio vaikelio ar besilaukiančios mamytės imuniteto ir dėl to “prikibusių” ligų, jau nekalbant apie didelį liūdesį pagimdžius, kai pamatote, jog kilogramai sulig vaiko gimumu niekur nedingo. Išvardinsime vengtinų produktų grupes, jų vengti reikėtų ne tik nėščiosioms, bet ir visiems savimi besirūpinantiems žmonėms. Tik mamos turi atminti, jog labai didele dalimi nuo jų mitybos priklauso nešiojamų vaikelių sveikata. 

Saldumynai ir miltiniai patiekalai 

Dažnokai moterys, pasakodamos apie savo maisto užgaidas, sako “kūdikėlis prašo…”. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad labiausiai norisi to, ką draudėte sau valgyti iki nėštumo: saldainiai, šokoladas, bandelės, pyragėliai, sausainiai, dideli kiekiai ledų… 

Šie saldumynai ne tik nevertingi, bet ir silpnina imunitetą, sparčiai auga svoris, stipriai skatina apetitą ir užkandžiavimo poreikį, atsiranda didesnė tikimybė nėščiųjų diabetui bei “moteriškiems” grybeliams atsirasti. Jei jau norisi saldaus, valgykie labai mažus kiekius iš karto po pusryčių ar po pietų, rinkitės kokybišką šokoladą su dideliu kiekiu, pavyzdžiui 70 procentų kakavos, naminius ledus, gamintus be kiaušinių, be cukraus džiovintus vaisius. Tik pastaruosius valgykite ne “maišeliais”, o vienetais. 

Beje, didelė dalis žmonių apsigauna save valgydami saldžius jogurtus ar varškės produktus ir manydami, jog tai baltyminiai sveiki produktai. Iš tiesų tai kuo tikriausias desertas. Taiga geriau nusipirkite narūralią varškę ar jogurtą ir jau namie įsidėkite sezoninių šviežių vaisių ar uogų. 

Gazuoti gėrimai, limodadai ir konservuotos sultys 

Kad ir kaip patraukliai atrodo gazuoti gėrimai, tačiau jų reigėtų vengti. Jie rūgština organizmo terpę, tirština kraują, taigi stipriai blogina jūsų savijautą, padidina pykinimo ir rėmens tikimybę, nors geriant ir iš karto po to taip ir neatrodo. Jei perkate gazuotą vandenį, prieš gerdamos kiek įmanoma pašalinkite angliarūgštę – sukratykite kelis kartus butelį, ar vandenį gerai išmaišykite stiklinėje. Tuo tarpu saldžių gazuotų gėrimų bei konservuotų sulčių sukeliamos problemos tokios pačios, kaip ir kitų saldumynų.   

Konservuoti produktai 

Konservuose rasti teigiamų dalykų – sudėtinga. Mėsos ir žuvies konservuose astronominis kiekis prastos kokybės riebalų ir druskos. tuo tarpu daržovių konservuose kenksmingas net ir saugusiems žmonėms spirito actas, bet net ir pamačius užrašą “obuolių actas” labai džiaugtis nevertėtų, nes jo kiekis pramoniniu būdu pagamintuose maisto produktuose – didžiulis.  

Žinoma, konservuoti produktai labai patogu, bet juk nors šiek tiek ir naudos valgomas dalykas turėtų atnešti tiesa? Pats geriausias konservavimo būdas –  šaldymas. Taigi keliaukite į šviežių arba šaldytų produktų skyrius ir pirkite tik ten.