Pailginkime gyvenimo trukmę !

Pailginkime gyvenimo trukmę !

11. Dec 2014, 11:24 InetaBu InetaBu

Daug diskutuojama apie gyvenimo trukmę ir kaip išlikti žvaliems kuo ilgiau. Dauguma mokslininkų bando suprasti senėjimo procesą ir rasti būdus kaip pristabdyti jį. Dauguma tyrimų leido padaryti štai tokias išvadas:

1. Valgyk mažiau, gyvenk ilgiau.

Kalorijų ribojimas nėra tas pats, kas maisto nepriteklius. Valgydami daugelį šiuolaikinių maisto produktų, gauname daug "tuščių" kalorijų - cukraus ar prisotintų riebalų, bet negauname jokių priedų, būtinų toms kalorijoms sudeginti. Nevartokite tokio maisto, jei norite ilgiau gyventi. Produktai, kuriuose gausu maistingųjų medžiagų, tokie kaip morkos, obuoliai, riešutai ir sėklos, yra ne tik kalorijų, bet ir svarbių vitaminų bei mineralų šaltinis. Vienas iš būdų apriboti kalorijas - tiesiog mažiau valgyti, o kitas - pabadauti ar iš dalies nevalgyti vieną dieną per savaitę. Tarkime, valgykite tik vien vaisius. 

2. Mankšta padeda išlikti jaunam.

Reguliarus mankštinimasis gali pridėti septynerius metus prie Jūsų gyvenimo trukmės ( pagal Veterans Administration Hospital in Boston duomenis). Tačiau fiziniai pratimai turi Jus lydėti visą gyvenimą ir būti aerobiniai, t.y. širdies susitraukimų dažnis mankštinantis turi padidėti 80 procentų ir toks turi išlikti bent 20 minučių. Tam tinka važiavimas dviračiu, plaukimas, bėgimas, o sunkumų kilnojimas ir jėgos pratimai nelabai prisideda prie gyvenimo trukmės ilginimo. Aerobiniai pratimai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, pulso dažnį ir kraujospūdį, sykiu gerina širdies bei kraujagyslių darbą ir didina protinį pajėgumą, padeda palaikyti reikiamą cukraus kiekį kraujyje.

3. Išlikite šaltas.

Turiu mintyje, kad reikia išlikti šaltam stresinėje situacijoje. Ilgalaikis stresas mažina antinksčių hormono DHEA kiekį, o tai siejama su padidėjusia rizika pulti į glėbį daugeliui "žudikų", tokių kaip Alzheimerio liga, vėžys, širdies ligos, bei apskritai anksčiau susenti. DHEA padeda kūnui deginti riebalus, išlikti lieknam. 

Dar keli patarimai, kaip išlikti jaunam:

- optimaliai maitinkitės ir vartokite papildus, tokius kaip vitaminai A, C, E, seleną, cinką.

- venkite laisvųjų radikalų, gaunamų iš kepto ar skrudinto maisto, išmetamųjų dujų, rūkalų, stiprios saulės šviesos ir kitų šaltinių.

- vartokite B grupės vitaminus.

Linkiu kuo ilgiau tiek kūnu, tiek mintimis išlikti jauniems :)