Dažnai manoma, kad gurmaniškas maistas skirtas tik pasiturinčiai gyvenantiems žmonėms. Vis tik, pasilepinti prabangiu patiekalu gali net ir taupantys, bet išlavintą skonį turintys gyventojai. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad prabangiai atrodantį patiekalą galima pagaminti iš įprastų produktų, kuriuos daugelis turi šaldytuve arba gali greitai ir nebrangiai įsigyti artimiausioje parduotuvėje.
Gurmaniškiems pusryčiams – prabangus omletas
A. Rasmussen sako, kad ypatingai paruoštas omletas gali tapti išskirtinio skonio patiekalu vėlyviems savaitgalio pusryčiams. Maisto ekspertės teigimu, šio patiekalo sėkmė priklauso nuo teisingo pieno ir kiaušinių santykio, o paįvairinimui jį galima pagardinti įvairia mėsa, daržovėmis, sūriais ar net vaisiais.
„Ruošdami klasikinį omletą, vienam žmogui imkite ne daugiau nei 2 kiaušinius, žiupsnelį maltų juodųjų pipirų ir maždaug 4 arbatinius šaukštelius pasirinkto skysčio – pieno arba grietinėlės. Druską į suplaktus kiaušinius berkite tik prieš pildami juos į keptuvę, nes priešingu atveju omletas gali subliūkšti. Šis patiekalas – universalus, todėl gamindami jį nebijokite eksperimentuoti“, – pataria A. Rasmussen bei pateikia omleto su špinatais ir sūriu receptą.
Omletas su špinatais ir sūriu
Jums reikės:
6 vnt kiaušinių
125 g tarkuoto sūrio
50 g porų
100 ml pieno
150 g špinatų
Alyvuogių aliejaus
Svogūnų laiškų
Druskos
Pipirų
Gaminimas:
Porus ir svogūnų laiškus supjaustykite, tuomet viską kelias minutes patroškinkite keptuvėje su lašelių alyvuogių aliejaus. Kiaušinius ir pieną išplakite bei pagardinkite prieskoniais. Sūrį supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite jį kartu su porais, smulkintais špinatais ir svogūnų laiškais į kiaušinių plakinį. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, supilkite paruoštą mišinį ir pakepinkite apie 5 minutes. Omletą pašaukite į įkaitintą orkaitę bei kepkite tol, kol susiformuos auksinė plutelė. Skanaus!
Polenta – valgomas italų auksas
Kukurūzų kruopų piurė, dar kitaip vadinama polenta yra kasdieninis Šiaurės Italijos gyventojų maistas. A. Rasmussen teigimu, polenta yra puiki alternatyva bulvių košei, tačiau gali tapti ne tik patiekalo papildiniu, bet ir pagrindiniu maistu.
„Polentą valgyti ypač skanu su kepta šonine, įvairiomis daržovėmis bei dešrelėmis. Taigi, iš pačių paprasčiausių kukurūzų kruopų, vandens ir druskos galite pasigaminti tikriausią kulinarinį stebuklą“, – sako A. Rasmussen ir dalinasi receptu.
Polenta su pievagrybiais ir dešrelėmis
Jums reikės:
1 stiklinės kukurūzų kruopų
3 vnt. kalakutienos dešrelių
20 vnt pievagrybių
400 ml konservuotų pjaustytų pomidorų
1/3 stiklinės baltojo sauso vyno
2 a. š. bazilikų
2 a. š. cukraus
50 g tarkuoto kietojo sūrio
Alyvuogių aliejaus
Druskos
Pipirų
Gaminimas:
Dešreles supjaustykite storais griežinėliais, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite juos, kol apskrus. Tada sudėkite pjaustytus pievagrybius ir pilkite baltąjį vyną. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir patroškinkite apie 10 – 15 minučių. Vėliau supilkite konservuotus pomidorus ir prieskonius. Patroškinkite dar apie 5 minutes. Pradėkite ruošti polentą – puode užvirkite 3 stiklines vandens, suberkite stiklinę kukurūzų kruopų ir virkite ant vidutinės ugnies, vis pamaišydami. Įdėkite truputį druskos, cukraus ir gabalėlį sviesto. Patiekite polentą su dešrelių troškiniu ir pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu. Skanaus!
Vištiena ant stalo – skaniai ir taupiai
Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės A. Rasmussen teigimu vištienos patiekalai ypač tinka norintiems paįvairinti mitybos racioną.
„Vištiena – lengvai ir greitai paruošiama, skani, neriebi, joje gausu baltymų. Kad ji gautųsi švelnaus skonio bei minkšta – tereikia pasirinkti tinkamus priedus arba paruošti neįprastą, bet prie šios mėsos derantį padažą“, – sako A. Rasmussen bei dalinasi vištienos klevų sirupo ir garstyčių patale receptu.
Vištiena klevų ir garstyčių padaže
Jums reikės:
1 kg vištienos krūtinėlės
150 g džiūvėsėlių
3 a. š. garstyčių
2 a. š. klevų sirupo
2 a. š. alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio šviežių čiobrelių
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
Vištienos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabalėliais. Tuomet sumaišykite garstyčias, klevų sirupą, aliejų, šviežius čiobrelius, pipirus ir druską. Į šį marinatą dėkite supjaustytus vištienos gabalėlius ir įdėkite į šaldytuvą maždaug valandai. Palikti vištieną marinuotis galima ir nakčiai. Vištienos gabalėlius išėmus iš marinato, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite, kol gražiai apskrus. Skanaus!