Patiekalai šventėms

Patiekalai šventėms

20. Dec 2016, 23:24 Vytulka Vytulka

Labai sunku iš anksto pasidalinti šventiniais patiekalais, nes per Kūčias ir Kalėdas mūsų šeima valgo tradicinius  patiekalus, tad eksperimentuoti tenka retai. Tiek Kūčias, tiek Kalėdas švenčiame  pas senelius, todėl gaminu tik desertus lauktuvėms, dovanėlėms. Bet šiemet Kūčias praleisime namie ir šeima iš mano pusės suvažiuos pas mus. Planuoju, kad bus suneštinės vaišės. Nors gaminti ir vaišinti savo patiekalais man labai patinka, bet norisi, kad per gražiausias metų šventes nereiktų skubėti, geriau jau tą laiką praleisti tiesiog su vaikais išėjus pasivaikščioti ar tiesiog pažaisti visiems drauge. Vienaip ar kitaip gaminti teks,  tad dalinuosi keliais savo pamėgtais receptais ir naujais bandymais.

1. Kūčioms paruošiu man labai patinkančią, paprastą silkutę. Pakepinsiu smulkiai supjaustytą svogūną. Atskirai pakepinsiu įvairių sėklų mišinį (būna pirkti sėklų mišinys salotoms), kurį paskui sumaišysiu su svogūnu ir dėsiu ant  silkės. Paprasta, bet labai gardu. (Gaila, foto neturiu)

2. Jau kelis metus iš eilės gaminu visiems šeimos nariams patinkantį aguoninį pyragą, gaminsiu ir šiemet. Man jis patinka, nes nereikia ilgai gaišti gaminant, o gaunasi geras rezultatas:)

Reikės: skardinės paruoštų kepiniams aguonų ( prieš Kalėdas jų atsiranda prekybos centruose), 4 kiaušinių, 100 g  cukraus, 150 - 200  g džiūvėsėlių,  1 arb. Š. Cinamono, 1 arb. Š. Vanilinio cukraus, 1 indelio kondensuoto pieno bei migdolo skiedrelių papuošimui ( galima puošti kuom tik norisi, kartą neturėjau tų migdolo skiedrelių, tai mandarinų skiltelėmis papuošiau)

Reikia kiaušinių trynius suplakti su cukrumi, kol jie pabals ir tuomet įmaišyti į aguonų masę. Tada suberti džiūvėsėlius, cinamoną ir vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišyti. Baltymus išplakti iki standokų putų ir po truputį atsargiai juos įmaišyti į tą tešlą. Kepimo formą ( aš naudoju tortinę, bet galima ir kitokią) ištepti sviestu ir į ją supilti tešlą. Išlyginti paviršių, kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 45-50 minučių. Kol pyragas kepa, keptuvėje paskrudinti migdolų skiedreles, kol jos lengvai parus. Nedideliame puode pašildyti indelį kondensuoto saldaus pieno. Iškepusį dar šiltą pyragą subadyti  mediniu pagaliuku ( naudoju lazdelę nuo kinietiško maisto) ir po truputį apipilti šiltu kondensuotu pienu, kad jis susigertų į patį pyragą. Ant dar šilto kondensuoto pieno užbarstyti migdolų skiedreles, kad jos priliptų, jei skiedrelių nėra, galima papuošti kitaip. Palikti pyragą atvėsti ir sustingti, geriausia per  naktį. (foto savo neturėjau, tad pasiskolinau iš interneto, nes šis pyragas ganėtinai populiarus)

20161220230929-35154.jpg

3. Na ir šiemet užsidegiau pagaminti  gražiai papuoštus keksiukus. Kadangi niekad nebuvau jų kepusi, tai tam tikslui įsigijau skardą, jau porą savaičių kaip ieškau tobulo keksiukų recepto. Bandžiau kepti jau du kartus pagal receptus internete ir abu kartai buvo nesėkmingi. Keksiukai bjaurūs. Bet šiandien  bandžiau trečią kartą ir pagaliau kažkas panašaus pavyko, tad kartosiu per Kalėdas.

Reikės: 200 ml pieno, 4 valg. š. kakavos miltelių, 100 g šokolado , 1 arb. š. prieskonių (imbiero, cinamono, muskato riešuto, gvazdikėlių ir kt. pagal skonį), 100 g sviesto, 5 valg. š. cukraus, 1 kiaušinis, 1 arb. š. sodos, 200 g miltų. Įvairių papuošimų keksiukams savo nuožiūra.

Reikia į puodą supilti pieną ir užkaisti ant silpnos ugnies. Sudėti gabaliukais susmulkintą šokoladą ir kakavą, gerai išmaišyti, suberti prieskonius, cukrų ir maišyti, kol cukrus ištirps. Nukelti puodą nuo viryklės ir į jį sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą, maišyti, kol sviestas ištirps. Atskirai dubenėlyje lengvai išplakti kiaušinį ir jį įmaišyti į šokolado masę. Paskui po truputį suberti miltus, sumaišytus su soda, ir kruopščiai išmaišyti. Tešlą išpilstyti į keksiukų formeles  išklotas popierėliais ( man gavosi 14 keksiukų)  ir kepti 175° C įkaitintoje orkaitėje 10 – 12 minučių.  Ir galiausiai papuošti kaip širdus geidžia. Aš papuošiau ištirpintu baltu šokoladu, guminukais, džiovintais vaisiais, torto pabarstukais. :)

20161220232302-19592.jpg

20161220232128-79349.jpg

20161220231237-28209.jpg

Gardžių švenčių! :) Bet svarbiausia, kad artimieji būtų šalia

Vytulka Vytulka 22. Dec 2016, 17:15 V

Skanus, labai saldus ir dar nebuvo nei karto, kad nesigautų. Tikiu ir Jums patiks. 😀

Vytulka Vytulka 22. Dec 2016, 17:14

Ačiū 😀

V&A mamytė V&A mamytė 22. Dec 2016, 09:15

O aš būtinai išmėginsiu aguoninį pyragą, nors rašote jis populiarus aš pirmą kartą girdžiu, nesu niekur jo ragavusi 😀 bet aprašymas mane sužavėjo - turėtų būti skanus, išmėginsiu manau šiais metais , jei ne po švenčių tikrai 😀

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 21. Dec 2016, 23:40

Mmmm kokie keksai!!!!! 😀

Loreta_K Loreta_K 21. Dec 2016, 22:45

Super, o keksiukai atrodo labai gardžiai 😍

jaldija jaldija 21. Dec 2016, 22:06

👍