Penki patarimai, kaip išlikti jaunoms

Penki patarimai, kaip išlikti jaunoms

01. Nov 2012, 00:00

 

Mokslininkai pateikia penkis patarimus, kurių laikantis įmanoma veiksmingai sulėtinti senėjimo procesą ir ilgiau išlikti jauniems net ir sulaukus garbaus amžiaus, skelbia „The Daily Mail“.


1) Patys tvarkykite savo gyvenimą

 

Jokiais būdais nesiekite garbaus amžiaus su bejėgiškumu ar priklausomybe nuo kitų malonės. Stenkitės patys kontroliuoti kuo daugiau savo gyvenimo sferų. Mokslininkai teigia, jog į savo rankas perėmus net ir iš pirmo žvilgsnio nedidelę vienos ar kitos gyvenimo sferos kontrolę, pasijunta akivaizdus skirtumas.

 

Taigi rūpinkitės savimi ir patys tvarkykite savo gyvenimą: patys eikite apsipirkti, auginkite naminius augalus, rūpinkitės sodu ar daržu, įsigykite naminį gyvūnėlį. Garbus amžius – dar ne priežastis paleisti važias. Kuo daugiau kontroliuosite savo gyvenimą, tuo ilgiau nesijausite seni.

 

2) Užsiimkite aktyvia protine veikla

 

Mokslininkai niekaip nesutaria, ar vadinamoji smegenų mankšta iš tikrųjų gerina emocinę savijautą. Tačiau niekas neabejoja, kad domėtis jus supančiu pasauliu, yra naudinga.

 

Domėkitės, kas vyksta pasaulyje, ieškokite informacijos apie jūsų gyvenamąją vietą, pradėkite rašyti tinklaraštį, susiraskite širdžiai mielą laisvalaikio praleidimo būdą, kuo daugiau bendraukite su draugais ir šeima.

 

3) Įsileiskite jaunystę į savo širdį.

 

Tyrimai atskleidė, jog garbaus amžiaus žmonės, daug laiko praleidžiantys su vaikais ir jaunais žmonėmis, patys ilgiau išlieka jauni. Taigi raskite vietos savo gyvenime anūkams.

 

4) Kuo daugiau judėkite.

 

Fizinis aktyvumas neabejotinai atitolina senatvę. Pasirinkite širdžiai mielą sportą ir skirkite jam kuo daugiau laiko.

 

5) Rūpinkitės savo išvaizda.

 

Tai, kaip atrodote, lemia ir jūsų savijautą. Buvo atliktas labai įdomus tyrimas: mokslininkai matavo moterų kraujospūdį prieš joms nusidažant plaukus ir po to. Paaiškėjo, kad plaukus nusidažiusios moterys teisė besijaučiančios jaunesnės – jų kraujospūdis buvo žemesnis.

 Delfi.lt