V "Iššūkiai mamai" projekto užduotis - žaismingi auklėjimo metodai

V "Iššūkiai mamai" projekto užduotis - žaismingi auklėjimo metodai

16. Oct 2014, 16:05 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Labai smagu pateikti užduotis tokioms pareigingoms mamytėms, kurios su užsidegimu kiekvieną savaitę prisitaiko ką nors naujo arba patobulina jau išbandytus dalykus, susijusius su vaikučių auginimu. Visų išsakytos grįžtamosios mintys labai įdomus ir vertingos. 

Užduotis. Auginant vaikučius neįmanoma apsieiti be tam tikrų auklėjimo „gudrybių“ ar būdų, kuriuos pasitelkiame į pagalbą, iškilus sudėtingesnėms situacijoms, kada paprastas žodinis pasakymas neveikia. Dažnokai mažieji nenoriai užsiima kasdieniais reikalais: iškyla sunkumų prausiantis, rengiantis, tvarkantis, valgant, einat į darželius, mokyklas, tariantis dėl įvairių dalykų. Tada tenka pasitelkti savo mamišką išmintį ir kūrybingumą. Šią savaitę siūlau kuo kūrybingiau reaguoti į visokias sudėtingesnes situacijas. Pasitelkite tiek jau žinomus, tiek mano siūlomus, tiek spontaniškai į galvą ateinančius problemėlių sprendimo būdus. 

Neretai pasitaiko situacijų, kada paprastas tėvų prašymas ar pasakymas vaikų nepasiekia. Iš vienos pusės galime nervintis ir daug kartų kartoti, ko prašome, ir galbūt sulauksime iš vaikų reakcijos, kurios tikimės. Iš kitos pusės, galime bandyti patys pasielgti netradiciškai, kaip mūsų atžalos nesitiki.

Įvairūs, ypač žaismingesni auklėjimo būdai praskaidrina kasdienybę, padeda kurti šiltesnius tarpusavio santykius.  

Auklėjimo būdų pavyzdžiai: 

- Juokingos bausmės. Pavyzdžiui, sakote: „Eik į kampą ir pastovėk ant vienos kojos ir iškėlęs rankas pusę minutės.“ Arba kriskite su įniršusiu vaiku ant žemės.

- Veidukai. Pasigaminkite linksmų ir liūdnų veidukų ir juos priklijuokite namuose tose vietose, kur vaikui leidžiama ar neleidžiama kažką daryti. Pavyzdžiui, linksmas veidukas kabo jo žaidimo vietoje, o liūdnas – prie laiptų, kuriais vienam negalima lipti. Taip vaikai geriau prisimins draudimus.

- Vaidmenų žaidimas. Sugalvokite paprastų vaizdelių, leidžiančių apsikeisti vaidmenimis: vaikas bus  mama ar tėtis, o jūs – vaikas. Pavyzdžiai, vaikas žaidžia, o tėtis paprašo padengti stalą; kai mama liepia vaikui apsirengti, jis atsako keiksmažodžiu; mama nori, kad vaikas eitų maudytis, kai per televiziją rodomas jo mėgstamiausias filmukas ir pan. Tokių situacijų modeliavimas ir vaikams, ir tėvams padeda geriau suprasti vieniems kitus.

- Sugalvoja taisykles patys. Pasiremkite vaikams būdingu kūrybiškumu – paprašykite sukurti taisyklę ir sugalvoti, kokia nuobauda bus taikoma ją pažeidus. Jis didžiuosis atsakomybe ir bus budresnis... dėl savęs paties.

- Žaiskite su vaiku tinkamo elgesio situacijas. Pavyzdžiui, jei norite, kad vaikas eidamas per gatvę išmoktų paduoti jums ranką, pažaiskite tokią situaciją su vaiko žaislais keletą kartų ir pasikalbėkite, kaip tai svarbu. Susitarkite, kad gatvėje vaikas elgsis taip pat.

- Mamos tylėjimas. Jei vaikas dėl ko nors neklauso, mama kažkiek laiko tyli. Aišku, būtina su vaikui apie tai iš anksto pasikalbėti. 

- Žaidimas „Tyla sėdint ant kėdės“. Jei vaikas atsisako daryti ko prašomas, turi dvi papildomas galimybes pasitaisyti. Jei paklauso iš pirmo karto, išsyk laimi du taškus už abu kartus. O jei nepaklauso, turi pasėdėti ant kėdės kelias minutes tylėdamas. 

- „Keiksmažodžių katiliukas.“ Ant popieriaus lapelių surašykite juokingus ir korektiškus keiksmažodžius. Vaikui negražiai nusikeikus, duokite ištraukti vieną jų. Vietoj ką tik jam išsprūdusio keiksmažodžio galės vartoti ištrauktąjį žodį. Pasiūlymai: „po šimts pypkių“, „paršeli neraliuotas“, „rupūs miltai“, „žalia rūta“, „suriesiu į ožio ragą“, „šakės“ ir t. t.

- Užsirašinėkite. Jei ką nors mama ar tėtis užsirašo, vaikams daro labai didelį įspūdį, net  tiems, kurie nemoka nei skaityti, nei rašyti. Ramybei susigrąžinti gali pakakti to, kad išsitrauksite pieštuką ir pranešite: “Aš taip užsirašysiu: „Pauliui nepatinka avėti žieminių batų.”

- Nebūtinai turite ką nors pasakyti. Jei mažylis paniursta,  pasisodinkite jį ant kelių ir penkias minutes glostykite, o kai pakilsite, jis vėl bus linksmas.

- Pamojuokite stebuklų lazdele. Pavyzdžiui, kai vaikas kažko nenori, pasakykite: „Jei  turėčiau stebuklų lazdelę, padaryčiau taip, kad lauke būtų šilta ir mums nereikėtų vilkėti paltų“. Tai parodo, kad suprantate, ko nori vaikas, ir jei galėtumėte, jiems tai suteiktumėte.

- Atkartokite, ką sako vaikas.  Dažnai užtenka vien atkartoti tai, ką sako vaikas, kad parodytumėte, jog vertinate jo požiūrį, ir to pakanka vėl stoti ramybei. Užuot sakę: „Neverkšlenk, juk tau patinka maudytis“, sakykite: „Tau labai smagu žaisti. Dabar nenori maudytis, nors atėjo laikas.“ Didžiuma vaikų nusivylimų kyla ne dėl to, jog jie verčiami ką nors daryti, o greičiau dėl to, kad jų nepaisoma.

- „Stebuklingas maišas“. Jei vaikas prašomas nesitvarko, paimkite maišą ir sudėkite į jį besimėtančius žaislus. Maišą atriškite tik po kelių dienų.

NESUDĖTINGI KONKURSAI:

* Kas greičiau išmoks paklusti. Žaidimo tikslas - įrodyti vaikui, kad jis pajėgia greitai ir gerai pasielgti. Jei yra vienas tokio amžiaus vaikas, pakoreguokite taisykles ir patikrinkite, kiek laiko jam kasdien prireikia užduočiai atlikti, ar rezultatas gerėja.

* Sutvarkyti savo kambarį (I): per penkias minutes visu greičiu į didelį maišą surinkti tai, kas mėtosi kambaryje. Laimi tas, kurio maišas sunkiausias.

* Sutvarkyti savo kambarį (II): surinkti besimėtančius daiktus ir pastatyti gražų, patį aukščiausią bokštą.

* Apsivilkti pižamą: duodame juokingą nurodymą - apsivilkti išvirkščią pižamą, ant rankų užsimauti kojines ir pan. Laimi tas, kuris pirmasis apsirengia taip, „kaip nedaroma“.

* Apsirengti ryte: tiesiog greitumo konkursas tarp tėvų ir vaikų.

* Greitai atsisėsti prie stalo: laimi tas, kuris atsisėdęs prie stalo pirmasis iškelia virš galvos sukryžiuotus peilį ir šakutę. Laimėtojui suteikiama kokia nors privilegija: jis pirmiausia aptarnaujamas prie stalo arba vakare jam paskaitoma papildoma pasaka, arba jis išsirenka desertą...

Čia pateikti pavyzdžiai – tik tam tikros gairės, kurias galima savo situacijai prisitaikyti labai lanksčiai.

Bus labai smagu, jei pasidalinsite savo taikomais įdomiais auklėjimo būdais. Manau, kad spontaniškai mamytėms ir pačioms kils įvairių gerų idėjų. 

Taigi, kūrybingos  ir nuotaikingos savaitės!

Ekspertai

Sonata Vizgaudienė

Psichologė, www.tevystespsichologija.lt
Sonata Vizgaudienė in-vecaku-skola
16. Oct 2014, 22:54

Įdomu, tik įtariu maniškis vėl tai priims kaip nuolaidžiavimą, reiks taip sudėlioti, kad .ekiltų vėl vaiko nesupratimas kas galima, kas per daug 😀
Šaunu 😀