Pirkti rudus ar baltus kiaušinius?

Pirkti rudus ar baltus kiaušinius?

20. Jan 2012, 00:00

 

Kaip teisingai kiaušinius laikyti? Ar galima vartoti įsikilusius kiaušinius? Ar reikia juos plauti?

 

Štai keletas mitybos specialistų patarimų:

 

-Virtus kiaušinius kambaryje galima laikyti ne ilgiau kaip dvi tris dienas, o šaldytuve - iki 5 parų.

 

-Nėra skirtumo - pirkti rudus ar baltus kiaušinius, nes jų maistinė vertė vienoda. Tiesiog rudame lukšte daugiau pigmentų.

 

-Nepatariama gerti žalių kiaušinių - didžiulė rizika susirgti salmonelioze. Todėl mitybos specialistai rekomenduoja kiaušinius valgyti virtus. Pasak jų, naudingesnis ir lengviau suvirškinamas minkštai (apie 3-4 minutes) virtas kiaušinis. Tiesa, jie pripažįsta, kad būtų tobula gauti neapdorotą nuo salmonelių apsaugotą kiaušinio baltymą.

 

-Kiaušinius plaukite tik prieš vartodami, nes nuplovę pirktus kiaušinius labai sutrumpinsite galiojimo terminą (kiaušinių galiojimo laikas - 28 dienos). Svarbu gerai nusiplauti rankas, jei lietėte neplautus kiaušinius - išvengsite salmoneliozės pavojaus.

 

-Įskilusius kiaušinius reikia virti ilgiau (iki 7 min.). Mat į juos galėjo patekti įvairių mikrobų.

 

-Ant kiaušinių, parduodamų prekybos centruose, turi būti žymuo - skaičių ir raidžių seka. Pirmasis skaičius nurodo vištų dedeklių laikymo būdą, žymimą kodu 1, 2, 3 arba 0 (1 - vištos laikomos laisvai, t. y. gali vaikščioti lauke; 2 - paukštynuose, fermose laisvai vaikščiojančios vištos; 3 - vištos laikomos narveliuose; 0 - vištų auginamos ekologiškai). Raidės S, M, L, XL rodo kiaušinių dydį: S - maži, M - vidutiniai, L - dideli, XL - labai dideli kiaušiniai.

 

Šaltinis: Sveikatosradijas.lt