Pirmosios atsargos žiemai savo rankomis: Pomidorų padažas ir Adžika

Pirmosios atsargos žiemai savo rankomis: Pomidorų padažas ir Adžika

07. Oct 2013, 15:29 gintarerei gintarerei

Kad aš užsiiminėsiu atsargų ruošimu žiemai? Apie tai nepagalvojau,na gal po kokių 10 metų. Bet vat ėmiau, ir nežinau kodėl toks pokytis įvyko ir tas "po 10 metų" atėjo šiemet :)

Kadangi turėjau labai daug ir labai skanių naminių pomidorų, o atsivalgyta buvo užtektinai, reikėjo juos kažkur padėti. Mūsų šeimoje, o konkrečiai vyras negali gyventi be pomidorų padažo, kaip aš sakau, net ir tortą turbūt su juo valgytų, jei skonio pritrūktų, nusprendžiau pabandyti pasigaminti jo naminio, o tuo pačiu norėjau pabandyti pasigaminti savo mėgstamo Adžikos padažo.

Žinokite, nesigailėjau nei dėl pasirinkimo ką statyti, nei dėl pasirinkimo apskritai statyti žiemai ir žinokite spėju tų padažų gali nelikti iki žiemos :)

Pomidorų padažo receptą pasiskolinau iš šio Blog'o Jurgitos receptai ir rezultatu likau patenkinta, netgi pastačiau antrą reisą.

 Taigi:

4-5 stiklainiukai po 0,5 l.

3 kg. pomidorų

4 raudonosios paprikos

5 dideli svogūnai

1 galvutė česnako

1 stiklinė cukraus

5 v.š. druskos

150 ml. acto (9 %)

1 а.š. maltų juodųjų pipirų

1 а.š. cinamono

1 а.š. maltos kalendros

1 а.š. baziliko (naudojau džiovintą)

Pomidorus užplikome verdančiu vandeniu, nulupame odeles, supjaustome nedideliais gabaliukais. Papriką, svogūnus taip pat supjaustome gabaliukais. Dedame daržoves į puodą, beriame cukrų, druską, prieskonius. Verdame apie 1 val. - kol išgaruoja dalis skysčio ir masė ima tirštėti (pamaišome, kad nesviltų). Galiausiai sudedame susmulkintą česnaką ir pilame actą, paverdame kelias minutes. Viską sumalame blenderiu iki vientisos masės. Išpilstome į sterilius stiklainius, sandariai užsukame. Laikome šaltai. 

Skanaus!

Adžikos recepto autorius man nežinomas, nes gavau iš pabandžiusios pažįstamos ir rezultatu taip pat likau labai patenkinta, nes kaip ir tikėjausi padažas gavosi su burnoje tirpstančiais gabaliukais, šiek tiek aštrus, saldus ir kartu rūgštus sudėjus :) 

Taigi reikės:

3 kg pomidorų

1 kg morkų

1 kg paprikų

1 kg obuolių (geriau kuo rūgštesnių)

2 čili pipiriukai

2 stiklinės aliejaus

3 šaukštai druskos (be kaupo)

3 šaukštai cukraus

300 g česnako

150 g acto

Nulupti pomidoriukų plėvelę (man patogiausiai lupasi kelias minutes pomidoriukus palaikius karštame vandenyje, tada plėvelė labai lengvai nusilupa), morkytes sutarkuoti smulkia tarkyte, o pomidorus, paprikas, obuolius, čili pipiriuką ir česnakus sumalti su mesmale.

Į sumaltus (išskyrus česnaką) ir sutarkuotus produktus supilti aliejų, sudėti druską, cukrų ir troškinti apie 1 – 1,5 val. Likus iki troškinimo pabaigos apie 10 min. sudėti sumaltą česnaką, o prieš pat pabaigą supilti actą. Gautą masę supilstyti i iškaitintus stiklainiukus ir sandariai užsukti. 

Skanaus dar kartą :)

Turbūt tai ne paskutinis konservavimas mano gyvenime ir nebereikės laukti 10 metų :)