Prie Svilės šaltinio aplinka sutvarkyta! Valio!

Prie Svilės šaltinio aplinka sutvarkyta! Valio!

16. Mar 2012, 09:00

Sveikos, pamenate praėjusiais metais įkėliau reportažą apie Svilės šaltinį. Jei neskaitėte, jį rasite štai čia: 

 

http://www.mamyciuklubas.lt/mama%E2%80%93reportere/svil%C4%97s-saltinis-ir-kryziu-kryzkel%C4%97-reportazas

 

 

O šis reportažas yra skirtas parodyti, kaip per mažiau nei metus urėdai sutvarkė aplinką. Padarytos poilsinės, pastatytas naujas ir saugus tiltelis, tvorelė, tualetai padaryti ir tikrai tvarkingi. Ir išpiltas paaukštintas keliukas, kad nereikėtų keliauti per balas.

Šią vietą žinau nuo mažens. Ir šioje vietoje verta lankytis ne tik dėl iš po žemės besiveržiančio švaraus geriamo vandens, bet ir dėl ramybės, kurią pajaučiu tik išlipus iš automobilio.

Nuo senovės buvo tikima, jog šio šaltinio vanduo yra stebuklingas, jis išgydo net sunkiausias ligas. Ar tai mitas, negaliu pasakyti, bet kad jis atgaivina, tai tikrų tikriausia tiesa.

1985 m. Svilės šaltiniai paskelbti hidrogeologiniu gamtos paminklu. Įkūrus Kurtuvėnų regioninį parką, šaltiniams ir aplinkiniams   miškams suteiktas kraštovaizdžio draustinio statusas. 2005 metais Svilės šaltiniai įrašyti į ES buveinių apsaugai svarbių teritorijų sąrašą.

 

 

 

Svilės šaltinių vanduo - gėlas, beskonis, bekvapis, vidutinio kietumo, bekalkis. Pagal cheminę sudėtį - hidrokarbonato magninis kalcio vanduo. Ventos-Dubysos senslėnio pietinė pašlaitė, kurioje trykšta Svilės šaltiniai, galėjo susiformuoti prieš 15 - 16 tūkstančių metų. Zoologas prof.

 

Ričardas Kazlauskas ant versmės akmenų aptiko poledynmečio reliktų - arktinės apsiuvos lervų. Tai vienintelė žinoma vieta Lietuvoje, kur gyvena šie vandens cheminiam užterštumui labai jautrūs vabzdžiai. Taip pat rasta retų  rūšių žiedinių augalių, dumblių.  Birželį šaltiniuotose Svilės pakrantėse pražysta lietuviškosios orchidėjos - gegužraibės.

Tad dar kartelį rekomenduoju aplankyti šia nuostabią vietą :)

 

Mama Jolita

16. Mar 2012, 15:22

Pavasariu pakvipo paziurejus jusu nuotraukas...

16. Mar 2012, 10:32

keliauninkai jus varliukai 🌷 😀

16. Mar 2012, 10:17

Kai suzaliuos gamta tikrai labai grazu ten bus !

16. Mar 2012, 09:55

Valio!! 😀 si setadieni pranesa grazu ora 😀

16. Mar 2012, 09:05

butinai apsilankysim, kai atsils orai😉