Profesionali Mama. Kaip prisijaukinti cukiniją

Profesionali Mama. Kaip prisijaukinti cukiniją

13. Nov 2018, 22:40 Profesionali Mama Profesionali Mama

Nuo to meto, kai uždera pirmosios cukinijos, iki pat Naujųjų metų, ši žalia, neišvaizdi daržovė yra dažnas svečias virtuvėje. 

Praėjusi vasara - saulėta, karšta ir sausa buvo ypač palanki gausiam cukinijų derliui mano darže. Į mūsų racioną jos bandė įsilieti troškinių, salotų, sriubų, garnyrų, keksiukų ir pyragų pavidalu, tačiau labiausiai pritiko blynams ir tapo neatskiriamu jų komponentu.

 

Noriu pasidalinti keliais receptais, kurie tapo labai mėgstami. Ir jeigu iki šiol su cukinijomis ne itin draugavote, galbūt jie padės paįvairinti jūsų virtuvę ir papildys racioną naudingomis maisto medžiagomis. Šie blynų receptai išbandyti ir įvertinti mano šeimos, juos valgo ir sūnus paauglys, kuris išrankus daržovėms, ir pusantrų metukų sūnelis, kuris nėra didelis blynų mėgėjas ir netgi vyras, kuriam pagrindinis patiekalo ingredientas turi būti mėsa.

 

Skanių ir pavykusių blynų paslaptis - nuspausti cukinijų tarkiai ir tinkamas kiekis miltų, nes tešla turi gautis tiršta. Kepant blynams, cukinijos išsileidžia ir susijungia su miltais, taigi blynai gaunasi drėgni. Be to, jie daug greičiau kepami, nes gaunasi storesni, nei įprasti blynai. Skanaus! 

 

Nr. 1. Cukinijų blynai su žalumynais. 

Nesaldūs.

 

2 puodeliai tarkuotų cukinijų, 

2 vnt. kiaušinių, 

200 g. miltų, 

žalumynai - svogūnų laiškai, krapai, gelsvės, laiškiniai česnakai, petražolės, svogūnai ir pan., 

žiupsnelis druskos, 

aliejus kepimui. 

20181113223119-89605.jpg

Cukinijas nulupame, išimame sėklas, sutarkuojame burokine trintuve ir nuspaudžiame tarkius. Kiaušinius išplakame su druska. Įdedame miltus, tarkuotas cukinijas ir užmaišome tešlą. Žalumynus smulkiai supjaustome, viską sumaišome.

 

Į įkaitintą keptuvę dedame šaukštą tešlos, gaunasi storas blynas ir kepame, kol abi pusės gražiai pagels ir sutvirtės. Apverčiame labai atsargiai, kad blynas neiširtų. Patiekiame su grietine, graikišku arba natūraliu jogurtu, jogurtine grietine. 

 

Nr. 2. Cukinijų blynai su daržovėmis. 

Nesaldūs. 

 

2 puodeliai tarkuotų cukinijų, 

2 vnt. kiaušinių, 

200 g. miltų, 

1 vnt. morka, 

1 vnt. svogūnas,

žiupsnelis druskos, 

aliejus kepimui.

20181113223610-92025.jpg

Gaminimo eiga tokia pati, kaip ir recepte Nr. 1., tik čia žalumynus pakeičiame tarkuota morka ir smulkintu svogūnu. 

 

Nr. 3. Cukinijų blynai su varške. 

Nesaldūs.

 

2 puodeliai tarkuotų cukinijų, 

2 vnt. kiaušinių, 

200 g. miltų,

200 g. varškės, 

žiupsnelis druskos, 

aliejus kepimui. 

 

Gaminimo eiga tokia pati, kaip ir recepte Nr. 1., tik čia žalumynus pakeičiame varške. 

 

Nr. 4. Cukinijų blynai su obuoliais. 

Saldūs.

 

2 puodeliai tarkuotų cukinijų, 

2 vnt. kiaušinių, 

200 g. miltų,

2 vnt. obuolių, 

žiupsnelis druskos, 

cukraus pagal skonį, 

aliejus kepimui.

 

Gaminimo eiga tokia pati, kaip ir recepte Nr. 1., tik čia žalumynus pakeičiame tarkuotais obuoliais, o kiaušinius išplakame su cukrumi. 

 

Nr. 5. Cukinijų blynai su bananu.

Saldūs.

 

2 puodeliai tarkuotų cukinijų, 

2 vnt. kiaušinių, 

200 g. miltų,

1 vnt. bananas,

cukraus pagal skonį, 

žiupsnelis druskos, 

aliejus kepimui. 

20181113223727-79089.jpg

Gaminimo eiga tokia pati, kaip ir recepte Nr. 1., tik čia žalumynus pakeičiame sutrintu bananu, o kiaušinius išplakame su cukrumi. 

 

Nr. 6. Cukinijų blynai.

Saldūs.

 

2 puodeliai tarkuotų cukinijų, 

2 vnt. kiaušinių, 

200 g. miltų,

cukraus pagal skonį, 

žiupsnelis druskos, 

aliejaus kepimui. 

 

Gaminimo eiga tokia pati, kaip ir recepte Nr. 1., tik čia nededame žalumynų, o kiaušinius išplakame su cukrumi.