Pyrago receptas „Velykų lizdelis“

Pyrago receptas „Velykų lizdelis“

24. Mar 2016, 18:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Praėjusiais metais laidoje "Mamyčių klubo" kartu su mama Inesa mokėmės kepti gardų Velykų pyragą, kuris sulaukė milžiniško pasisekimo. Kartojame receptą ir rekomenduojame išsikepti!

Jį pasigaminti labai paprasta, o pati gamyba užtruks dvi dienas - šiandien tereiks pasigaminti tešlą, o ryt ryte galėsite gardžiuotis šviežutėliu pyragu. 

Tešlai reikės:

  • 130 ml pieno
  • 14 gramų šviežių mielių 
  • 260 gramų miltų
  • 40 gramų cukraus
  • 50 gramų sviesto
  • 1 citrinos žievelės (tik geltonos dalies!)
  • žiupsnelio druskos

Aguonų įdarui:

  • 150 gramų maltų aguonų
  • 100 ml pieno
  • 100 gramų cukraus
Riešutų įdarui:
  • 150 gramų mėgstamų riešutų
  • 60 ml pieno
  • 60 gramų cukraus
Tešlos gamyba: 

Visus ingridientus reikia maišyti eilės tvarka be improvizacijos. Į pašildytą (iki 40 laipsnių) pieną įmaišome mieles ir jas ištirpiname jame. Galima gaminti ir su sausomis, tuomet jų reikės apie 5 gramų. Į plakinį įpilame lengvai paplaktą kiaušinį, įberiame miltus, cukrų, kambario temperatūros sviestą, tarkuotą citrinos žievelę ir druską. Sumaišome tešlą, uždengiame puodą maistine plėvele ir įdedame visai nakčiai į šaldytuvą. 

20160324115616-12855.jpg

Po nakties tešla turi būti iškilusi du kartus.

Pasiruošiame įdarus. 

Aguonų įdaro gamyba: užverdam pieną su cukrum. Įpilam maltas aguonas ir verdam iki košės.

Riešutų įdaro gamyba: užverdam pieną su cukrum. Suberiam maltus riešutus. Ir verdam iki košės

Pyrago gamyba:

Padaliname tešlą į dvi dalis, pabarstome stalą miltais ir iškočiojame vieną dalį į centimetro storio stačiakampį. Dirbame greitai, kad tešla neatšiltų ir nepradėtų kilti. Padengiame tašlą aguonų įdaru ir susukame į ritinėlį. 

Tą patį padarome su antra tešlos dalimi ir ją iškočiojus padengiame riešutų įdaru. 

Tuomet ritinėlius perpjauname išilgai! Supiname susukame pynes iš skirtingų įdarų perpjautų juostų.

Jeigu turite keksui skirtą formą - naudokite ją. Jeigu ne - imkite apvalų orkaitei skirtą indą ir stiklainį - stiklainį dėkite į vidurį ir apdenkite viskąkepimo popieriumi. Sudėkite į skardą pynes ir palaikykite 40 minučių kambaryje.

Po to aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite orkaitėje apie 40 minučių. Iškeptą apibarstykite cukraus pudra ar glajumi. 

Skanaus!