Rimtas konkurentas tradiciniams kotletams – paslaptingieji falafeliai

Rimtas konkurentas tradiciniams kotletams – paslaptingieji falafeliai

26. Feb 2018, 00:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nors gali atrodyti, kad falafeliai – įmantrus ir sunkiai pagaminamas patiekalas, tačiau iš tiesų, šis, iš Vidurio Rytų atkeliavęs stebuklas, tėra maltinukai, pagaminti iš avinžirnių.Tai paprastas, tačiau itin sveikas, daug skaidulų ir kitų naudingų medžiagų turintis maisto užkandis, kurį dažnai renkasi vegetarai ir veganai.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad falafelių gaminimas nereikalauja didelių pastangų, o jį drąsiai gali rinktis ir valgantys mėsą. 

Falafeliai gaminami iš avinžirnių – vienos seniausių ir šiandien labiausiai paplitusių ankštinių kultūrų pasaulyje. A. Rasmussen teigimu, falafeliai ypač populiarūs dėl sotumo, nes yra kaloringesni už kitus ankštinius produktus.

„Avinžirniai yra ypač populiarūs Rytuose, Viduržemio jūros regione bei Afrikoje. Jie yra antra, po sojos pupelių, labiausiai paplitusi ankštinių daržovių rūšis pasaulyje. Žmonės juos mėgsta dėl to, kad be baltymų, juose taip pat gausu įvairių vitaminų bei mineralų. Avinžirnius rekomenduojama dėti į troškinius, patiekti vienus, kaip garnyrą ar su įvairiais padažais. Iš avinžirnių gaminami ne tik falafeliai, bet ir daržovių kepsneliai bei humusas“, – pasakoja maisto ekspertė. 

A. Rasmussen teigimu, falafeliai yra tokie universalūs, jog gali būti gaminami arba patiekiami beveik su viskuo – įvairiomis daržovėmis, padažais arba įsukami į lavašą ar pitą. 

„Gaminant, svarbu pasitelkti kūrybiškumą. Priklausomai nuo gaminimo būdo – avinžirnių susmulkinimo, rutuliukų dydžio, kepimo ar virimo trukmės ir naudojamų ingredientų – rezultatas gali skirtis, todėl eksperimentuokite ir raskite tinkamiausią variantą“, – sako A. Rasmussen ir pateikia kelis skirtingus falafelių receptus.

Klasikinis falafelių receptas

Jums reikės:

200 g avinžirnių 

1 svogūno

5 v. š žirnių miltų

30 ml vandens 

Aliejaus 

Maltų juodųjų pipirų

Petražolių

Kalendrų

Gaminimas:

Avinžirnius užpilkite vandeniu, pamirkykite per naktį ir išvirkite. Tuomet juos sutrinkite, suberkite smulkintą svogūną, petražoles ir sutrinkite viską iki vientisos masės. Vėliau suberkite miltus, pilkite vandenį, pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite. Iš gautos masės pradėkite formuoti nedidelius rutuliukus ir virkite juos aliejuje ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. Tuomet iškeptus falafelius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Falafelius patiekite vienus arba su pasirinktu garnyru. Skanaus!

Receptas skubantiems – falafeliai pitoje

Jums reikės:

800 g avinžirnių

150 g graikiško jogurto

4 pitų 

2 a. š. kmynų

2 a. š. šviežių smulkintų kalendrų

2 skiltelių česnako 

1 vnt. čili pipiro

Aliejaus 

Salotų lapų (pagal poreikį)

Gaminimas:

Per naktį išmirkytus avinžirnius nusausinkite, išvirkite ir įdėkite smulkinti į maisto smulkintuvę. Po truputį į masę įmaišykite kmynus ir kalendras. Smulkiai supjaustykite čili pipirą, sugrūskite česnako skilteles ir abu ingredientus įmaišykite į avinžirnių, kmynų ir kalendrų masę. Skoniui pagerinti galite įmaišyti žiupsnelį druskos ir pipirų. Gavę vientisą masę, šaukštu arba rankomis suformuokite vienodo dydžio rutuliukus. Keptuvėje įkaitinkite nedidelį kiekį aliejaus ir kiekvieną rutuliuką pakepkite apie penkias minutes – tol, kol jis įgaus auksinį atspalvį. Tuomet paskrudinkite pitą ir į vidų įdėkite gardžiai iškeptus falafelius ir salotų lapus. Viską vainikuokite šaukšteliu graikiško jogurto ir patiekite patiekalą. Skanaus!

Orkaitėje kepti falafeliai 

 

Jums reikės:

200 g avinžirnių

1 svogūno

1 šaukštelio kuminų miltelių

1 česnako skiltelės

Aliejaus

Žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Per naktį išmirkytus avinžirnius nusausinkite, išvirkite ir įdėkite į maisto smulkintuvę. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite, kol suminkštės. Berkite į maisto smulkintuvą kartu su avinžirniais, taip pat įdėkite grūstą česnaką bei prieskonius ir viską gerai susmulkinkite iki vientisos masės. Iš gautos masės pradėkite formuoti norimo dydžio rutuliukus ir juos išdėliokite ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Falafelius kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Ištraukę juos iš orkaitės, leiskite falafeliams keletą minučių atvėsti. Patiekite su salotomis, humusu ar jogurtiniu padažu. Skanaus!