Saremos salos malūnai

Saremos salos malūnai

12. Sep 2019, 12:30 Gintarep Gintarep

    Toliau keliaujame po Saremos salą (Estija) .

  Akis užkliūna  už malūnų, kurių prieš kelis šimtmečius buvo virš 800, o lyginant su prieš tai apsilankyta kelione, šįmet jų labai daug atstatytų, net pametėme skaičių. 

Jei apsilankysime po dar kelių metų,

manau pamatysime jau visus virš 800 atstatytų malūnų.

Siūlau aplankyti Anglos vėjo malūnus (en. Angla Windmills) - tai dar XX a. pradžioje pastatyti malūnai Saremos saloje. Jie laikomi vienu pagrindinių Saremų salos simbolių. Kiekvienas kaimas saloje turėjo bent po vieną malūną, kurie tarnavo grūdų malimui.

   Saremoje galima pamatyti dviejų tipų malūnus:  saremietiško stiliaus ir olandiško stiliaus malūnus.  Saramietiški  malūnai veikia, kai jų medinis korpusas pasuktas taip, kad sparnai būtų atsukti prieš vėją.

​    Šiomis dienomis malūnai atstovauja edukacinei, parodomajai veiklai. Žmonės atvykę į parodomąsias ekskursijas, gali įsigyti ką tik sumaltų miltų mažuose pakeliuose.

    Malūnuose veikia kultūros paveldo centras, dėl to čia vyksta įvairūs edukaciniai renginiai. Juose galima ne tik susipažinti su pačiais malūnais, jų istorija ir veikimo būdu, bet ir savomis rankomis išsikepti duonos, lipdyti molinius indus, velti iš vilnos, pamėginti padirbėti kalvio dirbtuvėse ir kita.

    Anglos malūnus galima rasti važiuojant nuo Leisi link sostinės Kuresarės, Upa–Leisi kelio 32 kilometre. Vėjo malūnus galima apžiūrėti, suaugusiam nuo 3.5 €, vaikams ir studentams nuo 1.5 €.

Bet jei nenorime mokėti pinigėlių, galima apžiūrėti analogiškus malūnus ir kitose erdvėse, kurie nereikalauja išlaidų.