Savaitgalio receptas: medaus keksas su džiovintais ir marinuotais vaisiais

Savaitgalio receptas: medaus keksas su džiovintais ir marinuotais vaisiais

04. Apr 2014, 12:12 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Nesu maisto fotografė, tad labai sunku nuotraukomis įrodyti koks šis keksas nuostabus ir skanus. Teks pasikliauti mano žodžiu. Kepu jį prieš Kalėdas - tuomet negailiu cinamono, imbiero ir namai užkvimpa, gaminu ir tuomet, kai išsenka fantazija - tuomet džiovintus vaisius pakeičiu bet kuo rastu šaldytuve - konservuotais vaisiais, šokolado gabaliukais, riešutais ar šaukštelio galu įmaišytu "Rududu".

Jums reikės:

  • 125 gramų sviesto
  • 200 g. cukraus. Geriau, rudo
  • 2 kiaušinių
  • 5 šaukštų skysto medaus
  • 3/4 puodelio pieno
  • 1 ir 1/3 puodelio (arba 240 gramų) miltų
  • 0,5 šaukšelio sodos
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių (o jei neturite sodos, 2 šaukštelių kepimo miltelių)
  • 200-400 gramų džiovintų ar konservuotų vaisių ar kitų priedų

Kaip gaminti?

Pirma, jei naudojate džiovintus vaisius - užpilkite juos verdančiu vandeniu ir palikite. 

20140404110957-23111.jpg

Kaip ir daugelio keksų ir keksiukų gaminimo tvarka yra labai aiški: kambario temperatūros sviestą gerai išsukite su cukrumi. Aš naudojau tamsųjį "Moscovado", nes labai patinka aromatas, o pyragas gaunasi tamsios sodrios spalvos.

20140404111014-60844.jpg

Į šią masę muškite po vieną kiaušinį. Įmušate ir gerai paplakate mikseriu ar "blenderiu". Tuomet mušate kitą. 

20140404111049-48345.jpg

Gavote purią vientisą masę? Puiku! Dabar supilame pieną. Paplakame. Sudedame skystą medų (jeigu turite tik kietą, pašildykite dubelyne virš verdančio vandens garų). Vėl gerai išmaišome. 

20140404111059-43207.jpg

Kitame inde sumaišykite išsijotus miltus, kepimo miltelius ir sodą. Jeigu norite kalėdinio aromato - įmaišykite šaukštelį cinamono, pusę šaukštelio džiovinto imbiero. Šį mišinį pilame į cukraus/kiaušinių/sviesto/pieno/medaus plakinį. Aš maišiau šluotele tam, kad neliktų gumuliukų. 

Tešla gausis pakankamai skysta, nenustebkite.

20140404111111-21608.jpg

Dabar pats laikas džiovintiems, konservuotiems ar ne žaliems vaisiams ir kitiems priedams (riešutams ar šokoladui). Jeigu naudojote slyvas ar abrikosus - siūlau supjaustyti mažesniais gabalėliais. Maniškiame pyrage “plaukiojo” džiovintos spanguolės ir slyvos, 2/3 mažos skardinės konservuotų ananasų. Viską gerai išmaišome ir pilame į kekso formą (tuomkart neradau namuose, todėl naudojau “tarto” formą) ir kišame į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę. Viršų pabarsčiau cukraus kristalais, bet iš tiesų nevertėjo - jis ištirpo ir nei matėsi, nei jautėsi :)

20140404111122-13923.jpg

Kepame 30-40 min, bet labai priklauso nuo jūsų orkaitės bei pyrago storio. Todėl rekomenduoju vis patikrinti, o jei viršus aprudo į įkištas pagaliukas labai aplimpa tešla - apdenkite folija ir kepkite tol, kol viršus šiek tiek pradės skeldėti. Nepulkite kekso traukti iš formos ir leiskite jam atvėsti bei susėsti. 

Skanaus! Jeigu darote nuodėmę - tuomet rekomenduoju jį valgyti su ledais :) 

20140404111137-78747.jpg

Recepto "matmenys" rasti neringa-blogas.com ir adaptuoti pagal asmeninį skonį.