Nesu maisto fotografė, tad labai sunku nuotraukomis įrodyti koks šis keksas nuostabus ir skanus. Teks pasikliauti mano žodžiu. Kepu jį prieš Kalėdas - tuomet negailiu cinamono, imbiero ir namai užkvimpa, gaminu ir tuomet, kai išsenka fantazija - tuomet džiovintus vaisius pakeičiu bet kuo rastu šaldytuve - konservuotais vaisiais, šokolado gabaliukais, riešutais ar šaukštelio galu įmaišytu "Rududu".
Jums reikės:
- 125 gramų sviesto
- 200 g. cukraus. Geriau, rudo
- 2 kiaušinių
- 5 šaukštų skysto medaus
- 3/4 puodelio pieno
- 1 ir 1/3 puodelio (arba 240 gramų) miltų
- 0,5 šaukšelio sodos
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių (o jei neturite sodos, 2 šaukštelių kepimo miltelių)
- 200-400 gramų džiovintų ar konservuotų vaisių ar kitų priedų
Kaip gaminti?
Pirma, jei naudojate džiovintus vaisius - užpilkite juos verdančiu vandeniu ir palikite.
Kaip ir daugelio keksų ir keksiukų gaminimo tvarka yra labai aiški: kambario temperatūros sviestą gerai išsukite su cukrumi. Aš naudojau tamsųjį "Moscovado", nes labai patinka aromatas, o pyragas gaunasi tamsios sodrios spalvos.
Į šią masę muškite po vieną kiaušinį. Įmušate ir gerai paplakate mikseriu ar "blenderiu". Tuomet mušate kitą.
Gavote purią vientisą masę? Puiku! Dabar supilame pieną. Paplakame. Sudedame skystą medų (jeigu turite tik kietą, pašildykite dubelyne virš verdančio vandens garų). Vėl gerai išmaišome.
Kitame inde sumaišykite išsijotus miltus, kepimo miltelius ir sodą. Jeigu norite kalėdinio aromato - įmaišykite šaukštelį cinamono, pusę šaukštelio džiovinto imbiero. Šį mišinį pilame į cukraus/kiaušinių/sviesto/pieno/medaus plakinį. Aš maišiau šluotele tam, kad neliktų gumuliukų.
Tešla gausis pakankamai skysta, nenustebkite.
Dabar pats laikas džiovintiems, konservuotiems ar ne žaliems vaisiams ir kitiems priedams (riešutams ar šokoladui). Jeigu naudojote slyvas ar abrikosus - siūlau supjaustyti mažesniais gabalėliais. Maniškiame pyrage “plaukiojo” džiovintos spanguolės ir slyvos, 2/3 mažos skardinės konservuotų ananasų. Viską gerai išmaišome ir pilame į kekso formą (tuomkart neradau namuose, todėl naudojau “tarto” formą) ir kišame į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę. Viršų pabarsčiau cukraus kristalais, bet iš tiesų nevertėjo - jis ištirpo ir nei matėsi, nei jautėsi :)
Kepame 30-40 min, bet labai priklauso nuo jūsų orkaitės bei pyrago storio. Todėl rekomenduoju vis patikrinti, o jei viršus aprudo į įkištas pagaliukas labai aplimpa tešla - apdenkite folija ir kepkite tol, kol viršus šiek tiek pradės skeldėti. Nepulkite kekso traukti iš formos ir leiskite jam atvėsti bei susėsti.
Skanaus! Jeigu darote nuodėmę - tuomet rekomenduoju jį valgyti su ledais :)
Recepto "matmenys" rasti neringa-blogas.com ir adaptuoti pagal asmeninį skonį.