Šiandien - tarptautinė agresijos prieš vaikus diena

Šiandien - tarptautinė agresijos prieš vaikus diena

04. Jun 2011, 10:39

Sveikos, mamos ir visa plati Mamyčių klubo auditorija. Šiandien norėčiau visiems priminti, kad ši diena tarptautinė agresijos prieš vaikus diena.

 

1982 m. birželio 4 d. Beiruto gyvenamuosiuose rajonuose Izraelio kariai subombardavo namus. Žuvo šeimos, tarp kurių – daug vaikų. Tų pačių metų rugpjūčio 19 d. Jungtinių tautų organizacijos Generalinė asamblėja paskelbė birželio 4-ąją Tarptautine agresijos prieš vaikus diena. Išleista speciali rezoliucija.

 

Agresija - kaip ją apibrėžti? Ar tai įtūžis, kai vaikas netyčia ką nors sudaužo, ar nepagalvodamas atsikalba? O gal yra "negeras" ir be perstojo pyksta, mušasi? Gal kelia istrerijas? O GAL TAI TIESIOG VAIKYSTĖ? Retas vaikas būna "šilkinis" ir nekelia problemų. Bet kuo dėtas visai mažulytis vaikutis, kuris verkia, nes galbūt nori valgyti? O alkoholikas tėvas prieš jį sugeba smurtauti? Kiek girdime tokių kraupių istorijų.

 

O mes, Jūs patys ir pačios ar susimąstome, kaip nuraminti vaiką be smurto? Ar jis pats suvokia, už ką? Sunkus klausimas . . . bet vaikus auklėti diržu, šiuolaikinė visuomenė įsitikinusi, kad nėra gerai. O tarybinių laikų nuožmūs "kovotojai" vis dar ilgesinga gaidele prisimena, kaip moytojai "auklėdavo" vaikus mokyklose.

 

Šiai dienai itin stirpios vaikų teisės, jų apsauga, bet deja, ne visur . . . Šveicarijoje nedrįsk vaikui nė ausies užsukti, nes pamačius kam nors, tą pačią dieną ateis vaikų teisės ir dar pusę metų būsite patys didžiausi nusikaltėliai. O Lietuvoje? Vis dar vaikai auklėjami diržu, kiti koneveikiami, skriaudžiami. Žinoma, yra tokių išimčių, kai su vaiku neįmanoma susitvarkyti, bet spraga juk auklėjime, ką jis matė augdamas, ko neteko, galbūt past yra skriaudžiamas bendraamžių...gili problema...nekalbu apie vaikų namus, nes ten taipogi yra sava tvarka . . .

 

Esu ir pati vaikui per užpakalį davusi, tada jaučiaus blogai, bloga mama, netikėlė...o ką vaikas padarė už tai? Už tai, kad istreikavo prekybos centre, beperstojo kartojo tai, ko negalima daryti, bet išties, ar įmanoma apsieiti be rankos pakėlimo? Niekada nemušiau vaiko, taip kaip vadinamas mušimas, gaila . . .kepštelėjimas per subiniuką, jam juokingas, nebeklauso . . . tačiau, juk galima nukreipti dėmesį, yra kitokių būdų susitvarkyti be smurto.

 

Tačiau ši opi problema ne vien šeimose. Agresija juk būna ne vien smurtinė, bet ir žodinė, patyčios . . . tad ar galima sustabdyti tokią visuomenės degradaciją šiuo požiūriu?

 

Reikia pradėti nuo savęs, kiekvienam nuo savęs . . . agresija, kokia bebūtų, veši visuomenėje, šeimose, mokyklose. Tačiau, kaip ir minėjau, reikia pradėti nuo savęs, savo šeimos, struktūrinio visuomenės vieneto, tik tada bus galima pristabdyti šią problemą.

 

O gal jūs palankiai žiūrite į sovietmečio vaikų auklėjimą diržu? Ar tuomet vaikai buvo geresni? Galbūt, taip, nes bijojo...o dabar jau nieko nebebijo, mažas pypliukas darželyje gali pasakyti, kad jo negalima skriausti, nes jį gina vaikų teisės. Bet kažkur juk tur būti optimali riba, ka apsieinant be smurto, agresijos būtų įmanoma suvaldyti vaikus. Dabar dažnas negerbia suaugusiojo . . .

 

Ši tema jau daugelį kartų akcentuota. Bet koks jūsų požiūris į agresiją prieš vaikus? Diržas - auklėjimo priemonė? Pačios ar esate sudavusios vaikui? Kaip auklėjo jus tėvai, ar matote panašumų savo vaikų auklėjime, su tuo kaip buvote auklėjamos?

 

Roberta

04. Jun 2011, 16:28

Sveikos. Galvojau bus dienos diskusija, bet matyt tiko pokalbių čia ir dabar, nes niekas neparašė 😀
Tuščia ramu tikrai šnd, nes oras fantastiškas, bet saulėj būt pragaištinga 😀 Aš jau spėjau namus išsikuopti, pietus, pyragą padaryti, mažius miega, baseinėlyje vanduo šyla, vakarop kišim nosis laukan, galės turkštis pirmu kart šįmet 😀

04. Jun 2011, 15:25

sveikos😀 oi kaip cia siandien ramu..... grazus oras, bet vercia sedeti kambaryje..su vaiku niekur tokiai saulei esant.po pietu miegelio gales duotis iki pat 9 valandos lauke😀maniskis siandien dirba, tai as nameliuose.na o kalbant apie vaiku bausmes tai galiu pasakyti taip viskas turi buti proto ribose, as esu pries ryksteles ir dirza, vaikai neturi bijoti tevu, juos turi gerbti. manau zmogui tam ir duotas liezuvis kad kalbetume.musu buna bausmes jei tai galima pavadinti bausme dabar kai oziuojasi nuvedu i kita kambari, pasedi apmaso apsiraminusi ateina...nezinau kiek tai ilgai tesis, veliau vel ziuresime jei neklausys taikysim kazkokias tai nuobaudas, dienpinigiu negaus, ar telefono negaus, ar kazkur nevaziuos...labai daug yra priemoniu, gerai laimonda sakai kad reikia leisti vaikui paciam pasimokyti. pabarti galime bet ne isteriskai ant vaiko rekti tai tada mameliai jau protas nuvaziavo, ir taip yra isreiskiams motinos silpnumas. nors kartais buna ir as kad uzrekiu bet stengiuosi save valdyti.

04. Jun 2011, 13:12

as prisedau keliom minutem,uzsigriebiau namu svarai..galimu vistienos kepsnius su sparagalais ir surio padazu.karstis pas mus 😍

04. Jun 2011, 13:09

Bausmiu baimė sulaiko nuo blogo poelgio, bet neskatina gero elgesio.....Kuo dazniau taikysime bausmes, tuo maziau vaikai rodys pagarbz.Barimas, grasinimas, musimas padeda tėvams „nuleisti garus",bausmės stabdo mastyma.Nereikia taikyti bausmiu, kurios su prasiyengimais neturi loginio rysio.As darau taip,visad suteikiu situacija galimybe vaikui paciam pasimokyti is savo padaryto nuszengimo..
Apie kudykius bausmes nutylesiu,nes tai ne zmones kuri baudzia o ............

04. Jun 2011, 12:51

Labutis.turbut dauguma esame gavusios dirziuko augdamos,bet as zinojau del ko ir gal truputelis baimes,kad gausi juo,daugeliu atveju priversdavo pamastyti ar gerai darau.cia kalbu kai buvau jau mokiklinuke. sunus jau 12m.,esu ranka sudavusi per uzpakaliuka,kai jam buvo 3-4m.,bei per nagucius,kai per savaite nuplese keliuose kambariuose tapetus.uz pirma,antra karta bandydavau kalbetis, bet visada pasakydavau,kad trecia karta bausiu.taip ir budavo.nezinau ar gerai elgiausi,bet gavus per uzpakaliuka "baigesi oziukai",ir daugiau jokiu problemu neturejau nei namuose,nei viesose vietose.gavus per nagucius baigesi tapetu draskymai.niekada nepuldavau bausti,parodydavau ka padare,uz ka mamyte pyksta.prisimenu,kaip paemiau rankytes ir pradejau dauzt per nagelius.net netraukia rankyciu sunus,kencia, ziuri i mane. po visu pykciu butinai apkabindavau,kad vaikas suprastu jog mamyte pyksta,bet labai myli.iki siol nebuvo gaves dirzo,tik kai visa savaite velavo gryzti namo ir dar paauglisku naglu tonu pareiske,kad draugai gali buti,tada vyras kelis kartus sudave, ir padejo, nes dabar jei ka,butinai paraso sms ar kitaip ispeja. nezinau,kaip bus su dukryte, bet as tos nuomones,kad truputi reikia, tik ne is pat karto.

04. Jun 2011, 11:51

Sveikos...as nesakysiu,kad mane muse ir uzaugau normali,neteisiu nieko,.tik pasakysiu reikalaukime ir bendraukime su savo vaikais ir mustis ju neprireiks...sako isveda is kantrybes,tai kieno cia beda MOTINOS ar VAIKO ?

04. Jun 2011, 11:47

Sveikos as irgi pries dirziuka,pati esu gavus gal tik viena karta ,bet tikrai buvo uz ka 😃 o siaip mano nuomone tokia, zmogui duoti smeginis ir suteikta galymibe kalbeti,tai ir reikia naudoti pagal paskirti siuos dalikus 😉 as tik manau ,kad viska galima graziai paaiskinti ir del visko susitarti ,mums kol kas jau 9 metus tai pavyksta dariti 👍 😀

04. Jun 2011, 11:25

sveikos, as esu kategoriskai pries auklejima dirzu. Esu savo vyresnele subarusi, per nagucius yra gavusi, kai graziuoju nejo susitarti, jog nekistu i rozetes, ir per sikna su ranka gavo, kai nuomario priepoliai buvo prasideje. Nedrausminu vaiko del prastesio pazymio, o zinau tokiu seimu, kur dirzas, ar rykste kabo nuolatos ir uz menkiausia nusizengima gauna i kupra... KAs isaugs is tokiu vaiku? Suluosintos asmenybes, pilnos nepilnavertiskumo kompleksu...