Sveikų salotų iš šakninių daržovių RECEPTAS

03. May 2017, 09:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pavasaris ir šviežių žalių daržovių dar tik viena kita. Svogūnų laiškų vaikai nemėgsta, o ir vieną salotą jiems valgyti neskanu. Kas sveika ir naudinga tokiu metų laiku? 

Šia tema kalbamės su sertifikuota mitybos specialiste Vaida Kurpiene, kuri ne tik patars, kokias daržoves pasiūlyti vaikams, kaip jas paruošti, bet ir pasidalins skanių salotų receptu visai šeimai.

Vaida tvirtai tiki, kad maitintis reikia ne tik sveikai, bet ir skaniai. Tik norint visa tai suderinti, būtina planuoti šeimos meniu bent keturioms dienoms į priekį.

Topinambai - žieminė bulvė

20170502161412-94808.jpg

Tai daugelio mūsų pamiršta ir nevertinama daržovė. O be reikalo! Jei jas auginate, saugokitės, kad neužsiveistų visas daržas, kadangi topinambai - labai gaji it piktžolė. O jų skonis - kaip šviežių riešutų. Jas reikia labai gerai nuplauti, kai kurie jas skuta kaip įprastas bulves. Galima jas virti, troškinti, dėti į salotas, tačiau V.Kurpienė sako labiausai jas mėgstanti valgyti šviežias.

Šakninės daržovės

20170502162244-30688.jpg

Pasak mitybos specialistės Vaidos, jos tuo geros, kad skirtingai nei lapines daržoves, jas galima nusipirkti ir laikyti ilgesnį laiką. Galima jas po vieną įsigyti ir sumaišyti salotoms, keičiant jų sudėtį. Tokiu būdu išgausime vis skirtingą salotų skonį.

GRIEŽTIS

Panašus į ropę, tik turintis žalią paviršių - tinka ir į troškinius, ir valgyti šviežią.

Atminkite, kad šaknines daržoves geriausia pjaustyti šiaudeliais, nes jei tarkuosite burokine tarka, bus visiškai kitoks skonis. Bet kurias šaknines daržoves galima tarpusavyje maišyti.

PASTARNOKAI

Pabandykite bulves pakeisti pastarnokais - jie yra salsvo skonio ir juos labai mėgsta net ir košes pradėję ragauti kūdikiai.

Mažiesiems duokite kuo įvairesnių šakninių daržovių, nes pvz. ropės būna skirtingų spalvų, vadinasi, skiriasi ir jose esančios maistingos medžiagos. 

BUROKĖLIAI

20170502162214-53804.jpg

Ar kada ragavote šviežių burokėlių? Daugelis Lietuvoje juos valgo tik virtus, nors jie skanūs ir visai žali! Supjaustykite burokėlį, apšlakstykite citrinos sultimis ir palikite - tegu pasifermentuoja. Po kurio laiko jie suminkštės - pabandykite, tikras gardumėlis!

Vaida siūlo pasigaminti sveikas salotas iš šakninių daržovių: 

20170502162527-12971.jpg

Salotoms reikės:

Griežčio

Ropės

Morkos

Jogurto

Druskos.

Lygiomis dalimis sumaišykite šiaudeliais pjaustytų morkų, ropių ir griežčių, įberkite šiek tiek druskos, sumaišykite su jogurtu ar grietine.

Skanaus!