Šventės - tai mito atkartojimas mūsų gyvenimuose

Šventės - tai mito atkartojimas mūsų gyvenimuose

15. Dec 2017, 10:54 Stebulė Stebulė

Mitologijos tyrinėtojų darbuose ne kartą teko skaityti mintį, kad kiekviena šventė yra simbolinis mito atkartojimas, taigi švęsdami, laikydamiesi tradicijų ir ritualų, mes iš naujo sukuriame pasaulį, nukalame Saulę, “pagimdome“ visą gyvybę. Viskas skamba taip filosofiškai, kad atrodo tik graži teorija, bet net jei nesistengsite kurti švenčių, mitas vis tiek ateis į gyvenimą.

Štai ir aš kažkaip nejaučiu tos kalėdinės dvasios, nors liko tik savaitėlė – su mažaja teko pagulėti ligoninėje, o paskui slaugyti ir likusius šeimos narius, tad rūpesčiai užgožė šventinę nuotaiką. Einame vieną rytą į darželį Vingio parke ir žiūriu – vėjas nulaužęs didžiulę pušies šaką prie pat to kelmelio, su kuriuo dukra kasdien sveikinasi. Na negi paliksi gerą daiktą gulėti ir pūti? Štai mitas ir prasidėjo.

20171215105248-23849.jpg

 Nukals man jau leliumoj

Auksalio žirklalas, leliumoj

Aš užlipsiu, leliumoj

Viršuj medelio, leliumoj

Aš nukarpysiu, leliumoj

Visas viršūnėlas, leliumoj

Aš pamatysiu, leliumoj…

Suskamba mitologinės Kalėdinės dainos žodžiai mano mintyse, tyliai sudunda būgnai, prasideda mito pakartojimas gyvenime. Grįždama namo aš tas medžių viršūnėlas susirenku į terbą.

20171215105317-64916.jpg

Lylioj lelijoj kas šakelas surinko?

Lylioj lelijoj sesė žiedus surinko

Lylioj lelijoj vainikėlį nupynė…

Parsitempiu namo glėbį pušies šakų, kurias man pakišo pats gyvenimas. Juk nepaliksi gero daikto, o mitas ir įsisuka. Pradedu iš tų šakų pinti vainiką ant iš pakabos suformuoto vielinio rato. Supinu, surišu lininiais siūlais. Kitą dieną keliaujame su mažėle į parduotuvę ieškoti, kuo gi tą šventinį ratą papuošti. Vaikštant tarp kalėdinių dekoracijų akis užkliūna už nuostabaus dalyko  – papuošimų baltiškais motyvais. Mūsų broliai latviai jau seniausiai savo senuosius simbolius, raštus naudoja kasdieniame gyvenime – jais puošia drabužius, baldus, namų papuošimus, pinigines ir kitokius daiktus. O štai po truputėlį pradedame ir mes – Rimi parduotuvėje atradome kalėdinių dekoracijų baltiškais motyvais. Medinės eglutės su namų saugumo, stabilumo ženklu, grįžtančios Saulės – Saulės žirgeliais, įvairiausių elnių devyniaragių figūrų. Ant savo kuriamo vainiko pakabinome atlekiantį elnią devyniaragį ir niūniuoju:

20171215105349-60361.jpg

Atlėkė elnias devyniaragis

Oi kalėda, devyniragis

Devyniaragis, dešimtašakis

Oi kalėda, dešimtašakis

Ant jo ragelių kalvėliai kala

Oi kalėda, kalveliai kal…

Jūs kavolėliai manįs brolaliai

Oi Kalėda, manįs brolal…

Oi jūs nukalkit sidabro žiedų

Oi kalėda, sidabro žied.

Sidabro žiedų auksalio kubkų

Oi kalėda, auksalio kubk

Auksalio kubkų perlo vainikų

Oi Kalėda, perlo vainik…

Pakabinau tą vainiką, apvalų kaip Saulė, matomiausioje kambario vietoje. Mitas prasideda…