Tenerifės dienoraščiai: Kodėl aš nemėgstu klykiančių lėktuve vaikų?

Tenerifės dienoraščiai: Kodėl aš nemėgstu klykiančių lėktuve vaikų?

26. Feb 2015, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Dar viena nuotaikinga savaitė be didesniu potyrių. Nors, iš kitos pusės - kiekviena diena lyg didelis nuotykis. Kartais linksmas, o kartais ir nelabai. Vakar į pliažą atskrido malūnsparnis, išbėgo gelbėtojai ir vieną saulės atokaitoje sublogavusį (greičiausiai širdis pavedė) gaivino pusvalandį. Neatgaivino... 

Nuotraukoje - Los Christianos geltono (atvežtinio iš Afrikos) smėlio pliažas. Beveik Palanga...

20150226000845-76743.jpg

Mamyčių klubas

Atrodo, kad lietuvių čia daugiau nei vietinių :) Pastarąjį kartą paplūdimyje suskaičiavau aštuonias mamas ir... vaikų neskaičiavau, bet daugelis turi net ne po du, o po tris. Po vieną auginančios čia nevažiuoja, nes pasienyje nepraleidžia. Juokauju.

Visi visus pažįsta, kai kurios yra kaimynės ir draugės Lietuvoje ir taip viena kitą užkrėtė Tenerifės karštine. Kitos, kaip pavyzdžiui aš, susipažįsta tik čia, o paskui paaiškėja, kad beveik Lietuvoje daugybė bendrų pažįstamų. Mažas tas mūsų kraštas. 

Vaikai pliažinasi bendroje krūvoje, niekad nebūna nuobodu, visad rasi su kuo paplepėti, sužinoti kur geriausiai nueiti, nusipirkti ar kažką padaryti. Nežinau ar visuose Tenerifės kurortuose taip ar tik Puerto de Santiago tokia draugiška kompanija.

Nedidelės pramogos

Sužinojome, jog netoliese esančiame viešbutyje vyksta papūgų ir roplių šou. Nemokami. Tai visa gauja lietuvių ir nurūkom. Tądien triukus demonstravo papūgos ir juokėmės, kad iš tiesų galėjo jau kalbėti lietuviškai, vis tiek mūsų dauguma. Ropliai bus šįvakar, eisim “kultūrintis”. 

20150226000827-42753.jpg

Vakar sulaukiau giminaičių iš Lietuvos, tad vėl nebus liūdna, o ir vyras netrukus atlėks - liko pusantros savaitės. Nežindyčiau Olivijos, tikrai jį palikčiau tas likusias savaites su trimis mergomis, o pati lėkčiau į negyvenamą salą. Nors, ne viena aš čia tokia su tokia atžalų gausybe, kuri laiką leidžia be sutuoktinio. Ir jeigu draugai Lietuvoje žiūri į mano buvimą nesuprasdami, tai čia nieko ypatingo. 

Calima

Naujas savaitės potyris - “calima”, tariasi kalima, tad taip ir sulietuvinsiu :) Tai iš Afrikos Saharos dykumos atkeliaujančių dulkių debesys, kurie atkeliauja pakankamai dažnai (na, į metus ne vieną kartą). Šios dulkės ypač kenkia sergantiems astma ir panašiomis ligomis, bet ir paprastiems žmonėms jos šiek tiek graužia gerklę, padengia lauke esančius paviršius, automobilius ir namų fasadus. Sakė, sausio pradžioje kalima buvo visą savaitę ir saulė matėsi lyg pro rūką.

Gerai, kad kalima siaučia kol kas tik vakarais ir pakankamai nestipriai, dieną šviečia saulė ir galima būti lauke, o pavakarę jau lendam slėptis į namus. Žodžiu, mums tiesiog įdomus potyris, vietiniams turbūt įprastas dalykas. 

Kelionė su vaikais

20150226000938-54469.jpg

Na, o pabaigai, norėčiau keletą įžvalgų apie keliones su vaikais. Šia tema galėčiau rašyti ir kalbėti nesustojant (po truputį turbūt taip ir darysiu), bet dabar tik keletas pagrindinių mano taisyklių:

  • Keliaukite su kuo mažesniu vaiku. Tobulas pasirinkimas - iki pusės metų. Tuomet vaikui užtenka tik jūsų krūties, jo poreikiai yra pakankamai maži, neprašys surasti atrakcionų parko, neverks jog nori žaislo už nn eurų. Išnaudokite tai. Skristi taip pat lengviausia su mažiausiais - jie dažnai lėktuvuose miega ir nezirzia iš nuobodulio, kaip didesni.
  • Nestresuokite. Tai perima ir vaikai. Nerandate naktį viešbučio, pasiklydote keliaudami vietinių keliais, norisi valgyti, o aplink nė vienos kavinės? Jeigu garsiai šūkausite, nervinsite, o ypatingai - įsivelsite į ginčus su sutuoktiniu, rėksite ant vaikų, kodėl jie nedaro to ar ano - GERIAU NEBUS. Todėl giliai įkvėpkite, nusiraminkite ir tęskite ką pradėję ramiai.
  • Jūsų vaikų pramogomis turite pasirūpinti jūs patys. Aš iki šiol nemėgstu lėktuvuose cypiančių vaikų, nes manau, jog tėvai kalti, jog nesugalvoja kuo užimti (nekalbu apie tuos atvejus, kuomet vaikus kankina ausų skausmas dėl slėgio). Neužteks vienos spalvinimo knygutės ar minkšto žaislo keturių valandų skrydžiui. Parūpinkite smulkių žaidimų, mažų žaisliukų, namuose negaunamų užkandėlių, kad kelionė neprailgtų. Jeigu turite "planšetę" - įdėkite naują filmuką, įsimeskite porą gumulėlių plastelino, raskite popieriaus skiaučių popieriniams lėktuvėliams. UŽIMKITE po galais vaikus, nes jie tikrai nesėdės ramiai, nesnaus ir NEPALAUKS. Tas pats galioja kelionėms autobusais, traukiniais, automobiliais. 

Pradžiai tiek :) Jeigu turite ką pridurti - mielai prašom, sudarykime sąrašą, sukelsiu į atskirą tekstą. Gal kam pravers? 

Iš tobulo oro salos, 

Goda

27. Feb 2015, 09:34

Trečia įžvalga ir patarimas pats geriausias! 😀 Vasarą ir mes keliausim, tai aš jau dabar darausi sąrašą užimumui lėktuve 😀

26. Feb 2015, 15:54

pirma mintis perskaičius šį blogą - lietuviai verkia, kad neturi pinigų, ale kai pasiklausai, pažiūri, paskaitai, tai atrodo viena turtingiausių tautų, kur jų tik nerasi.
Su tuo vienu vaiku tai išgąsdinai 😃 gerai , kad staigiai parašei, kad juokauji 😃
papildau tavo sąrašą, kodel su mažu vaiku keliauti patogiau, nes dažnai iki 1-2 metu kelionės jam net nemokamos👍

Liucyte Liucyte 26. Feb 2015, 13:04

O, kaip būtų įdomu sulaukt daugiau rašinių apie keliones su vaikais! 😀 Būtų įdomūs įvairiopi aspektai.