Tėtis pristato nemokamas logopedines programėles vaikams!

Tėtis pristato nemokamas logopedines programėles vaikams!

20. Aug 2014, 10:30 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Technologijos veržiasi ne tik į suaugusiųjų pasaulį, bet ir užkariauja vaikų širdis. Turbūt kiekvienas vaikas, bent kartą laikęs rankose išmanųjį telefoną ar planšetę sunkiai atitraukė nuo jų dėmesį ir norėjo dar ir dar žaisti. Spėjame, jeigu turite tokį įrenginį namuose - greičiausiai jo naudojimą reikia riboti. O kas, jeigu tie žaidimai būtų ne tik smagūs bet ir naudingi? Vaikus lavinančios programėlės dažniausiai būna anglų kalba, bet šiandien “Mamyčių klubo” virtualiuose svečiuose - tėtis Artūras Kareckas, kuris savo vaikui sukūrė lietuviškas aplikacijas, kurios tobulintų kalbinius įgūdžius ir dalinasi jomis su kitais!

Jas galite rasti https://play.google.com/store/apps/developer?id=tukas ir jos yra visiškai nemokamos! 

20140820095348-13922.jpg

Idėja kilo iš magnetinės lentos

“Auginu vaiką su raidos sutrikimu. Mums, tėvams, sunku buvo jį kažkuo sudominti - nenorėjo žaisti kartu, neįdomios jam buvo knygutės. Ko tik mes nedarėme... Viena iš ugdymo priemonių buvo magnetinė lenta su daugybe magnetinių kortelių, kuriose pavaizduoti daiktai, veiksmai. Ši lenta ir tapo programėlių idėja”, - apie pradžią pasakojo Artūras. 

Pastebėjęs sūnaus susidomėjimą planšete jis instaliavo į ją visas, kiek rado, lietuviškas programėles, kurių buvo labai nedaug ir vaikui jos buvo per sudėtingos: “Be to, susidomėjimas būdavo trumpalaikis, 5-15 minučių, todėl ir kilo mintis perkelti tas magnetines korteles į “Android” aplinką”.

Nemokėjo programuoti

Atrodo, viskas labai normalu, jeigu ne vienas “bet” - A.Kareckas neturėjo nieko bendro su programavimu! Tėtis ir vėl nenuleido rankų.

“Vis tiek ieškojau būdų kaip sukurti programėles. Ilgai paieškos buvo bevaisės kol neatradau “App invertor”. Tai online programa-konstruktorius, nereikalaujanti programuotojo žinių”, - patirtimi dalinosi vyras.

Rusiškuose tinklalapiuose Artūras rado daugybę logopedinių patarimų su paaiškinimas, metodikomis ir leidimu korteles naudoti nemokamai. Iš ten ir panaudoti daugelis paveiksliukų. 

20140820095416-28195.jpg20140820095442-95426.jpg

Apmokestinti nesiruošia

Su logopedais A.Kareckas nesitarė: “Realybėje neturint pažįstamo logopedo būtų per daug keblu aptarti kiekvieną niuansą.”

Daugybę valandų vyras aiškinosi kaip veikia programėlių kūrimo programa, vėliau ilgai ieškojo medžiagos pamokoms, užsiėmė juos redagavimu. Šiuo metu galima rasti 19 skirtingų lietuviškų logopedinių programėlių. 

Populiariausia jų - “Abėcėlė LT”, “Skaičiai LT”, “Spalvos LT”. Jos skirtos ne tik vaikams su raidos sutrikimais, bet visiems norintiems praplėsti akiratį. 

Verslo iš šių programų vyras daryti nenori - versti į kitas kalbas nesiruošia, nes apsčiai tokių programų yra ir rusiškai, ir angliškai. 

“Be to, dauguma programų ko gero labiau naudingos vaikams turinčių autizmo požymių, o imti iš tokių pinigus - jau amoralu. Šias programas padariau savo vaikui, o papildomai įkelti į “Google Play” užtruko 15-20 minučių. Antra, norint pardavinėti - reikėtų pačiam piešti korteles. Trečia - Lietuvoje apmokestinimo paslaugos “Google play” neteikia, tad būtų sunku sugalvoti kaip tai apeiti”, - atvirai savo poziciją dėstė A.Kareckas.

Galėtų remti valstybė

Tėtis ir toliau žada tęsti pradėtą darbą, nes pastebėjo ženklų vaiko pasikeitimą pradėjus naudoti programėles. 

“Net nemokėdamas kalbėti jis gali paspausti paveiksliuką ir vietoje jo programėlė pasakojo ko jis nori. Dabar jau jis naudoja sudėtingesnes programas, kurios anksčiau jo nedomino, taip pat susidomėjo knygelėmis, bendravimu ir pasidarė sumanesnis”, - džiaugėsi pokyčiais Artūras. 

20140820095507-58372.jpg

Vyras apgailestavo, kad lietuviškų programų vaikams yra visai nedaug ir jo nuomone jų reikėtų žymiai daugiau. 

“Idealu būtų, kad šiuo dalyku užsiimtų profesionalai, remiami valstybės ar kokio paromos fondo. Nes realybėje tokių programų gamyba tiesiog neapsimoka. Rinka maža, sudėtingas jų įsigyjimas”, - pastebėjo A.Kareckas. 

Šiuo metu bendras visų programėlių atsisiuntimų skaičius siekia 6000!

Tai galite padaryti ir jūs paspaudę nuorodą https://play.google.com/store/apps/developer?id=tukas.

22. Aug 2014, 14:56

Laimingas berniukas - turi nuostabu teti. Aciu, kad pasidalinote savo kuriniu!

Krisliukas Krisliukas 20. Aug 2014, 12:47

👍

20. Aug 2014, 11:15

Šaunuolis tėtis!