Tinkama kontaktinių lęšių priežiūra

Tinkama kontaktinių lęšių priežiūra

11. Feb 2016, 13:52

Atitinkama mūsų kontaktinių lęšių priežiūra yra labai svarbi, jei norime, kad mūsų akys būtų kuo geriausios būklės. Sakoma, kad kontaktinių lęšių priežiūra tai tas pats kas ir savo akių priežiūra. Todėl jei mums rūpi, kad mūsų akys būtų apsaugotos nuo sudirginimų ir infekcijų bei užtikrintų visada gerą regėjimą, turime kasdien tinkai prižiūrėti kontaktinius lęšius.

Tinkamas lęšių nešiojimas

Visų pirma reikia laikytis atitinkamo lęšių nešiojimo būdo. Negalima pratęsti laiko, kai senus reikia pakeisti į naujus, nes tai yra labai svarbu Jūsų akių sveikatai.

Prieš bet kokį kontaktą su lęšiais, ar tai išėmimą iš dėžutės, ar iš akių, visada turime turėti kruopščiai nuplautas rankas. Tam geriausiai naudoti antibakterinį skystą muilą. Prieš liečiant kontaktinį stiklą, būtinai reikia nuplauti nuo rankų muilo likučius ir nuvalyti jas rankšluosčiu, kuris nepalieka dulkių. Dėka to nei muilo likučiai, nei dulkės nuo rankšluosčio nepateks į mūsų akis.

Lęšių valymas

Kiekvienas lęšis po išėmimo iš akies turi būti nuvalytas ir kruopščiai dezinfekuotas. Tam naudojami valymo ir dezinfekavimo skysčiai, arba daugiafunkciniai skysčiai. Jei nenuvalysime lęšio ir norėsime vėl jį įdėti į akį, tai esantys jos paviršiuje patogeniniai mikroorganizmai gali sukelti komplikacijų. Ant lęšio kaupiasi baltymai, kalcis ir lipidai, kurie sukelia diskomfortą lęšių nešiojimo metu ir papildomai gali padidinti akių infekcijos riziką.

Tinkamas lęšių valymas ir kruopštus jų skalavimas leidžia pašalinti net iki 90% bakterijų, kurios yra ant jų paviršiaus. Todėl taip svarbi yra atitinkama nešiojamų kontaktinių stiklų priežiūra. Jei kasdien naudojame minkštus kontaktinius lęšius ir norime juos nuvalyti, geriausia tai padaryti iškart išsiėmus iš akių. Tada turėtume jas dezinfekuoti.

Tradicinis lęšių valymas tai lęšių išėmimas iš akių ir patalpinimas ant sauso ir švaraus delno. Tada reikia ant lęšio įlašinama kelis lašelius skysčio skirto lęšių valymui ir švelniai patrinant pirštu lęšio paviršių valome jį nuo nešvarumų. Po šio veiksmo reikia kruopščiai nuskalauti lęšį skysčiu ir įdėti ją į sterilų indą, skirta lęšiams, pripilant į jį skysčio. Lęšius uždarytus indeliuose reikia palikti tokiam laikui, kuris nurodytas informaciniame lapelyje pridėtame prie lęšių priežiūros priemonės produkto.

Ne tik yra svarbu valyti pačius lęšius, bet reikia valyti ir pakuotes, kuriuose jie laikomi. Jos turi būti švarios ir dezinfekuotos skysčiu. O lęšių nešiojimo metu, indelius (pakuotes) reikia palikti išdžiūti. Indelių džiovinimas yra labai svarbus, nes mikroorganizmai ne dauginasi sausoje aplinkoje.

Skysčiai priežiūrai

Kai pradedame valyti kontaktinius lęšius, turime žinoti, kad ne kiekvienas skystis yra tinkamas visiems lęšių tipams. Geriausia prieš pradedant valyti patikrinti, ar tas skystis tikrai tinka mūsų kontaktiniams lęšiams. Labai patogu lęšių priežiūrai ir laikymui naudoti daugiafunkcinius skysčius, kurie ir valo, ir dezinfekuoja ir su kuriais galima nuskalauti lęšius.

Po kiekvieno skysčio naudojimo būtinai turime užsukti (uždaryti) buteliuką, o mes neturėtume liesti rankomis buteliuko galo, kad būtų išvengta mikroogranizmų patekimo į skysčius. Kontaktinių lęšių priežiūrai jokiais būdais negalima naudoti skysčių, kurių galiojimo terminas jau pasibaigęs.

Daugiau informacijos apie kontaktinius lęšius - http://akiu-lesiai.lt