Tradiciniai Velykų valgiai pasaulyje

Tradiciniai Velykų valgiai pasaulyje

14. Apr 2022, 08:39 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Rumunija

Rumunijoje kepama Babelė – Velykų boba, ji turėtų būti saldi ir balta. Be to, kepama ne tik boba, bet ir senelis. Senelis kepamas nesaldus, o sūrus ir į tešlą įdedama grikių miltų tam, kad jis būtų tamsesnis už Bobą.

Graikija

Graikijoje kepama saldi Velykų duona. Be to, tradiciniai patekalai, kurie būtinai turi būti ant graikų stalo per Velykas, tai aviena, kuri patiekiama su salotomis. Duona papuošiama dažytais kiaušiniais.

Lenkija

Lenkijoje ant Velykų stalo patiekiami mėsos patiekalai, sūriai, užkepėlės. Prie mėsos ruošia tarkuotų krienų, sumaišytų su burokėliais – tai yra Kristaus patirtų kančių (krikščionių) simbolis. Ritualiniai patiekalai yra: ėriena, kiaulienos dešra su baltaisiais pipirais ir muskato riešutas, bei žymus lenkų Bigos. Dar Lenkijoje per Velykas visada kepa mazurkas – sausainius su cukruotais vaisiais.

Slovakija ir Slovėnija (vienodos tradicijos ir patiekalai)

Slovėnijos ir Slovakijos tradicinis šventės patiekalas yra vyskupų duona, ją deda stalo viduryje. Ant Velykų stalo taip pat stovi brynzos kukuliai ir bulvių kukulaičiai (kliocki).

Jungtinė Karalystė (Anglija)

Tradiciniais britų velykiniais patekalais yra laikomi Velykų pudingai ir pyragai. Be to, kiekvienoje anglų šeimoje kepamos bandelės iš mielinės tešlos su cukatomis. Bandelės viršuje išpjauna kryžių.

Prancūzija

Prancūzijoje per Velykas kepami pyragai. Tradiciniais prancūziškais patiekalais laikomi: ėriena su šparaginėmis pupelėmis, šalti mėsos gaminiai, garsus prancūzų paštetas, įvairios salotos ir užkandžiai. Desertui prancūzai kepa zuikių, paukščių ir viščiukų formos sausainukus.

Italija

Privalomas Velykinis patiekalas Italijoje – kepta ėriena su keptais artišokais garnyrui. Velykų pyragas Kolombas kepamas iš mielynės tešlos balandžio formos.

Suomija

Šentiniis suomių velykinis patiekalas - užkandis iš kiaušinių su lašiša ir olandišku padažu (sauce hollandaise). Desertui ruošia tradicinį Velykų patiekalą – myammi – tai ruginis pudingas.

Brazilija

Brazilai per Velykas kepa saldžius pyragus ir pateikia juos su šviežiais vaisiais.

Ramaus švenčių laukimo!